• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Biosciences (BioVit)
  • Master's theses (IHA)
  • View Item
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Biosciences (BioVit)
  • Master's theses (IHA)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dietary fibre and the effect on digestive function, energy intake and major consequences for human nutrition

Mellem, Kristine Jensen
Master thesis
Thumbnail
View/Open
MASTER FERDIG.pdf (3.210Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/186187
Date
2014-02-13
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master's theses (IHA) [317]
Abstract
Kunnskapen om kostfibers kjemiske sammensetning og effekt på menneskers helse har økt betydelig i løpet av de senere tiårene og det er i dag veletablert viten at kostfiber består av alle plantebaserte polysakkarider annet enn stivelse. Ikke-stivelse polysakkarider (NSP) består av et kompleks mangfold av kjemiske strukturer som resulterer i et stort utvalg av fysio-kjemiske effekter. Denne avhandlingen består av en omfattende litteraturgjennomgang av de ernæringsmessige effektene av økt kostfiberinntak. Den hypokolesterolemiske effekten av løselig fiber har blitt demonstrert av mange studier. I tillegg har de antinutritive egenskapene til fiber av forskjellig løselighet vist atskillige helseeffekter, hvorav nedsatt energiverdi av mat er en av de mest vesentlige. Derfor ble utviklingen av energisystemer samt energiomregningsfaktorene til makronæringsstoffene drøftet i tillegg til energien mennesker er i stand til å innhente fra anaerob fermentering av kostfiber. Resultatene av de drøftede studiene støtter påstanden at energiomregningsfaktoren på 8kJ/g kostfiber har en tendens til å overestimere energiverdien av NSP-rike dietter.

I tillegg til litteraturgjennomgangen ble fermenteringskapasiteten, samt fordøyeligheten av ”neutral detergent fibre” (NDF) fra erteskallfiber analysert ved å bearbeide prøvemateriale fra avhandlingen til Ragnhild Tokvam Aas. Resultatet indikerte at erteskallfiber hadde lavere fermenterings- og fordøyelseskapasitet enn fiber fra fullkornhvete, som igjen indikerer en lavere energiverdi. Videre ble den effekten brød beriket med erteskallfiber uttrykker på blodparametere studert ved bearbeiding av dataene fra Marianne Haug Lundes studie. Resultatene indikerte ingen signifikante forskjeller. Andre studier utført med erteskallfiber har resultert i signifikante effekter. Forsøksdesignet av dette studiet var dermed uegnet til å avgjøre effekten av å erstatte vanlig brød med erteskallfiber beriket brød.
Description
Litteraturgjennomgang av kostfibers fysiokjemiske effekter og innvirkning på energiinntak. I tillegg er det utført eksperimentelle forsøk med hensyn til fermenteringskapasitet, fordøyelighet og innvirkning på blodparametere.
Publisher
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit