Rapsolje og linolje tilsatt i kyllingfôr ga forbedret kyllingkjøtt. Inntak av dette kjøttet endret ikke nivå av triglyserid, kolesterol, c-reaktivt protein i blodlipider eller blodtrykk hos menneske.
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/186145Utgivelsesdato
2012-06-21Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (IHA) [318]
Sammendrag
Fettsyresammensetningen av kyllingkjøtt påvirkes av fettsyresammensetningen i fôret. Det er funnet av Haug et al. (2007) at kylling som fôres med oljer som inneholder n-3 fettsyren α-linolensyre (ALA, 18:3n-3) får kyllingkjøtt med økte verdier av n-3, sammenlignet med hvis de fôres med oljer som inneholder n-6 fettsyren linolsyre (18:2n-6). I vårt forsøk hadde vi 600 kyllinger som ble fordelt i to rom med 300 kyllinger i hvert rom, og fôret med ett av to kyllingfôr; fôr tilsatt 4 % soyaolje, eller fôr tilsatt 2 % rapsolje og 2 % linolje. Kyllingene som spiste raps-/linoljefôr fikk økt innhold av fettsyrene ALA, EPA (20:5 n-3), DPA (22:5 n-3) og DHA (22:6 n-3) i brystmuskel sammenlignet med kyllinger fôret med soyaoljefôr (som ligner vanlig kyllingfôr). Soyaoljen inneholder mye linolsyre (LA, 18:2 n-6) og et slikt fôr førte til at kyllingkjøttet inneholdte mer av n-6 fettsyrene LA og arakidonsyre (AA, 20:4 n-6). 16 kyllinger fra hver gruppe ble slaktet (n=32) ved Senter for Husdyrforsøk (SFH), mens 276 kyllinger fra soyaoljegruppen og 279 kyllinger fra raps-/linoljegruppen ble slaktet ved Nortura slakteri i Rakkestad, Norge. Kyllingene som fikk soyaoljefôr veide totalt 22 kilo mer enn de som fikk raps-/linoljefôr, men det døde flere kyllinger i soyaoljegruppen. Vekt av dyr, krås og lever ble registrert hos de 32 kyllingene som ble slaktet ved SFH. Det ble funnet signifikante forskjeller mellom kråsvekt og vekt av dyr hos de to gruppene, mens det ikke var noen forskjell i levervekt. Videre i denne studien ville man undersøke hvilke effekter kylling fôret med raps-/linolje hadde på sammensetningen av blodlipider og blodtrykk hos mennesker sammenlignet med de som spiste kyllinger fôret med soyaoljefôr. Et tilfeldig, dobbel-blindet forsøk ble utført over fire uker på friske mennesker i alderen 18 – 29 år med en gjennomsnittlig body mass index på 23.5. 46 personer (35 kvinner og 11 menn) fikk i fire uker spise to kyllinger hver uke. Deltakerne ble tilfeldig delt inn i to grupper hvor den ene gruppen spiste vanlig kylling fôret med soyaoljetilskudd i fôret. Den andre gruppen fikk tildelt kyllinger fôret med rapsolje- og linoljetilskudd i fôret. Blodprøver, blodtrykk og vekt ble målt hos alle deltakere før og etter den fire uker lange forsøksperioden. Høyde ble kun målt før forsøksperioden startet. Forsøkspersoner fikk ikke lov til å ta tilskudd av n-3 i form av tran og fet fisk. Stort inntak av nøtter ble også forbudt. Resultater av forsøket var signifikante forskjeller i fettsyresammensetningen i de to kyllinggruppene; raps-/linoljegruppen hadde et sunnere kyllingkjøtt. Det ble funnet signifikante forskjeller på 5 % nivå mellom kråsvekt og vekt av dyr mellom gruppene. Det ble ikke funnet signifikante forskjeller på 5 % nivå av total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triacylglyserol, C-reaktivt protein, diastolisk- og systolisk blodtrykk. Endret sammensetningen av fettet i kyllingfôret kan produsere kylling som inneholder mer av den sunne fettsyren n-3 og en mer gunstig ratio mellom n-3 og n-6. The fatty acid composition of the chicken meat is influenced by the fatty acid composition of
the feed. It is been found by Haug et al. (2007) that when chickens are fed with oils
containing the n-3 fatty acid α-linolenic acid (ALA, 18:3 n-3) the chicken meat gets increased
values of n-3, compared to if they are fed with oils containing the n-6 fatty acid linoleic acid
(LA, 18:2 n-6). In our study we had 600 chickens that were divided into two rooms with 300 chickens in each room, and fed with one of two chicken-feeds; feed added 4 % soybean oil or feed added 2 % rapeseed oil and 2 % linseed oil. Chickens who received the rapeseed-/linseed oil-feed had increased levels of the fatty acids ALA, EPA (20:5 n-3), DPA (22:5 n-3) and DHA (22:6 n-3) in chest muscle compared to chickens fed with soybean oil-feed (which resembles common chickenfeed). Soybean oil contains substantial amounts of linoleic acid and such a feed led to chicken meat which contained more of the n-6 fatty acid LA and arachidonic acid (AA, 20:4 n-6).
16 chickens from each group (n=32) were slaughtered at Senter for Husdyrforsøk (SFH),
while 276 chickens from the soybean oil-group and 279 chickens from the rapeseed-/linseed
oil-group were slaughtered at Nortura slaughterhouse in Rakkestad, Norway. The chickens fed soybean oil-feed weighed in total 22 kg more than chickens fed rapeseed-/linseed oil-feed, but there were more deaths in the soybean oil-group. Weight of the animal, gizzard- and liverweight were registered of the 32 chickens that were slaughtered at SFH. Significant
differences were found between weight of the animal and gizzardweight in the two groups,
but there were no difference found between liverweight.