Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBorodina, Svetlana
dc.date.accessioned2011-08-25T12:22:26Z
dc.date.available2011-08-25T12:22:26Z
dc.date.copyright2011
dc.date.issued2011-08-25T12:22:26Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186049
dc.description.abstractDenne oppgaven ble basert på forsøket til Dønnem et al. (2011b) som fant at geiter i godt hold ved kjeing (middels/høg body mass index (BMI)) hadde lavere FFA-innhold i melka enn geiter i dårlig hold (lav BMI). Målet med dette forsøket var å etterprøve disse resultatene med et større antall dyr, siden det bare var seks dyr i hver BMI-gruppe i undersøkelsen til Dønnem et al. (2011b), og resultatene derfor kunne være usikre. I tillegg skulle det også undersøkes om effekten var lik for geiter med naturlig godt hold ved kjeing og for geiter som var magre ved avlating men som oppnådde godt hold ved kjeing som følge av sterk fôring i tørrperioden. I forsøket ble det brukt geiter av to aldersgrupper: 41 voksne dyr og 42 åringer. Hver aldersgruppe var delt inn i tre grupper: geiter med naturlig høg BMI (HØG BMI) og to grupper med opprinnelig lav BMI (ØKT og LAV BMI). BMI-gruppene fikk ulik fôrstyrke i tørrperioden hvor gruppene HØG og LAV BMI fikk svak/normal fôring for å beholde sitt opprinnelig BMI-nivå og gruppe ØKT BMI fikk sterk fôring for å øke sin BMI til omtrent samme nivå som gruppe HØG BMI ved kjeing. Gjennom hele forsøket ble dyra veid og høgdemålt for å beregne dyrets BMI. I periodene når dyra var inne ble surfôr gitt etter appetitt og fôropptak ble registrert på gruppebasis. Under laktasjonsperioden fikk alle BMI-gruppene samme type fôr. Laktasjonsperioden var delt i fire perioder: fra kjeing til fjellsending (1-15 uker i laktasjon), under seteropphold (18-23 uker i laktasjon), på innmarksbeite om dagen og surfôr om natten (25-27 uker i laktasjon), og full innefôring om høsten (29-31 uker i laktasjon). I perioden fra kjeing til avlating ble det tatt individuelle melkeprøver hver annen uke som ble analysert for protein-, fett- og laktose - prosent, FFA- og ureainnhold samt celletall. I perioden fra kjeing til fjellsending ble det tatt blodprøver individuelt 4-6, 8-10 og 12- 14 uker ut i laktasjon som ble analysert for NEFA-, BHBA og glukose - konsentrasjon. Vekten til nyfødte killinger ble registrert. Det ble også gjort holdvurderinger av geiter for å sammenlikne holdvurdering med BMI. Resultatene viste at geiter med høg BMI ved kjeing, som følge av sterk fôring i tørrperioden, ga høgere melkeytelse i kg og EKM, høg kroppsfettmobilisering, reduksjon av FFA i melka i tidlig laktasjon hos voksne geiter, og høgere vekt på nyfødte bukk kje fra kull med tvillinger og trillinger født av voksne geiter. Naturlig godt hold ved kjeing reduserte ikke FFA-innholdet i melk. For åringene, som hadde en annen genetisk status (ikke dobbel delesjon i exon 12) og et generell lavere FFA-nivå, var det ingen effekt verken av naturlig eller opparbeidet godt hold ved kjeing på FFAinnholdet i melk. Også hos åringer var det imidlertid en betydelig positiv effekt av sterk fôring i tørrperioden på melkeytelsen i den kommende laktasjonen.en_US
dc.description.sponsorshipTINE BAen_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectgeiten_US
dc.subjectmelkkvaliteten_US
dc.subjectfrie fettsyreren_US
dc.subjectlipolyseen_US
dc.subjectbody mass index (BMI)en_US
dc.subjecttørrperiodeen_US
dc.subjectsterk fôringen_US
dc.subjectsvak fôringen_US
dc.subjectfødselsvekten_US
dc.titleEffekt av body mass index (BMI) ved kjeing på geitmelkkvaliteten_US
dc.title.alternativeEffect of body mass index (BMI) at kidding on goat milk qualityen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918en_US
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Livestock breeding, rearing, reproduction: 912en_US
dc.source.pagenumber87en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel