Effekt av body mass index (BMI) ved kjeing på geitmelkkvalitet
Abstract
Denne oppgaven ble basert på forsøket til Dønnem et al. (2011b) som fant at geiter i
godt hold ved kjeing (middels/høg body mass index (BMI)) hadde lavere FFA-innhold i
melka enn geiter i dårlig hold (lav BMI). Målet med dette forsøket var å etterprøve disse
resultatene med et større antall dyr, siden det bare var seks dyr i hver BMI-gruppe i
undersøkelsen til Dønnem et al. (2011b), og resultatene derfor kunne være usikre. I
tillegg skulle det også undersøkes om effekten var lik for geiter med naturlig godt hold
ved kjeing og for geiter som var magre ved avlating men som oppnådde godt hold ved
kjeing som følge av sterk fôring i tørrperioden. I forsøket ble det brukt geiter av to
aldersgrupper: 41 voksne dyr og 42 åringer. Hver aldersgruppe var delt inn i tre
grupper: geiter med naturlig høg BMI (HØG BMI) og to grupper med opprinnelig lav
BMI (ØKT og LAV BMI). BMI-gruppene fikk ulik fôrstyrke i tørrperioden hvor
gruppene HØG og LAV BMI fikk svak/normal fôring for å beholde sitt opprinnelig
BMI-nivå og gruppe ØKT BMI fikk sterk fôring for å øke sin BMI til omtrent samme
nivå som gruppe HØG BMI ved kjeing. Gjennom hele forsøket ble dyra veid og
høgdemålt for å beregne dyrets BMI. I periodene når dyra var inne ble surfôr gitt etter
appetitt og fôropptak ble registrert på gruppebasis.
Under laktasjonsperioden fikk alle BMI-gruppene samme type fôr. Laktasjonsperioden
var delt i fire perioder: fra kjeing til fjellsending (1-15 uker i laktasjon), under
seteropphold (18-23 uker i laktasjon), på innmarksbeite om dagen og surfôr om natten
(25-27 uker i laktasjon), og full innefôring om høsten (29-31 uker i laktasjon). I
perioden fra kjeing til avlating ble det tatt individuelle melkeprøver hver annen uke som
ble analysert for protein-, fett- og laktose - prosent, FFA- og ureainnhold samt celletall.
I perioden fra kjeing til fjellsending ble det tatt blodprøver individuelt 4-6, 8-10 og 12-
14 uker ut i laktasjon som ble analysert for NEFA-, BHBA og glukose - konsentrasjon.
Vekten til nyfødte killinger ble registrert.
Det ble også gjort holdvurderinger av geiter for å sammenlikne holdvurdering med
BMI.
Resultatene viste at geiter med høg BMI ved kjeing, som følge av sterk fôring i
tørrperioden, ga høgere melkeytelse i kg og EKM, høg kroppsfettmobilisering,
reduksjon av FFA i melka i tidlig laktasjon hos voksne geiter, og høgere vekt på nyfødte
bukk kje fra kull med tvillinger og trillinger født av voksne geiter. Naturlig godt hold
ved kjeing reduserte ikke FFA-innholdet i melk. For åringene, som hadde en annen
genetisk status (ikke dobbel delesjon i exon 12) og et generell lavere FFA-nivå, var det
ingen effekt verken av naturlig eller opparbeidet godt hold ved kjeing på FFAinnholdet
i melk. Også hos åringer var det imidlertid en betydelig positiv effekt av sterk
fôring i tørrperioden på melkeytelsen i den kommende laktasjonen.