dc.contributor.advisor | Egelandsdal, Bjørg | |
dc.contributor.advisor | Haug, Anna | |
dc.contributor.advisor | Oostindjer, Marije | |
dc.contributor.author | Yi, Gu | |
dc.date.accessioned | 2020-11-13T13:30:35Z | |
dc.date.available | 2020-11-13T13:30:35Z | |
dc.date.issued | 2020-11-13 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-575-1355-9 | |
dc.identifier.issn | 1894-6402 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2687850 | |
dc.description.abstract | Processed meat intake is claimed to involve a higher risk of colon cancer. In particular, sausage intake is high and therefore has a potential for influencing consumers’ health. In Norway, sausage consumption has been linked to colon cancer in females. Reactive oxygen molecules are chemically active pro-oxidant molecules which are involved in a variety of physiological and pathological processes and also suggested to elevate the risk of colon cancer. This thesis therefore has a focus on oxidation processes in processed meats and how different additives effect the hydroperoxide formation ability in sausages | nb_NO |
dc.description.abstract | Inntak av bearbeidet kjøtt er påstått å involvere en større risiko for endetarmskreft. Konsumet av pølser er høyt i gruppen bearbeidet kjøtt og har derfor et stort potensial for påvirkning av forbrukers helse. Konsum av pølser har blitt knyttet til endetarmskreft blant kvinner i Norge. Reaktive oksygen molekyler er kjemisk aktive pro-oksidantiske molekyler som er involvert i en rekke fysiologiske og patologiske prosesser og er antydet til å øke risikoen for endetarmskreft. Denne avhandlingen fokuserer på oksideringsprosesser i bearbeidet kjøtt og hvordan ulike tilsetningsstoffer påvirker dannelse av peroxider i pølser. | nb_NO |
dc.language.iso | eng | nb_NO |
dc.publisher | Norwegian University of Life Sciences, Ås | |
dc.relation.ispartofseries | PhD Thesis;2016:28 | |
dc.title | Present health challenges in fresh and processed meat | nb_NO |
dc.title.alternative | Aktuelle helseutfordringer i ferskt og bearbeidet kjøtt | nb_NO |
dc.type | Doctoral thesis | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 1 b. (flere pag.) | nb_NO |