Present health challenges in fresh and processed meat
Doctoral thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2687850Utgivelsesdato
2020-11-13Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Doctoral theses (KBM) [124]
Sammendrag
Processed meat intake is claimed to involve a higher risk of colon cancer. In particular, sausage intake is high and therefore has a potential for influencing consumers’ health. In Norway, sausage consumption has been linked to colon cancer in females. Reactive oxygen molecules are chemically active pro-oxidant molecules which are involved in a variety of physiological and pathological processes and also suggested to elevate the risk of colon cancer. This thesis therefore has a focus on oxidation processes in processed meats and how different additives effect the hydroperoxide formation ability in sausages Inntak av bearbeidet kjøtt er påstått å involvere en større risiko for endetarmskreft. Konsumet av pølser er høyt i gruppen bearbeidet kjøtt og har derfor et stort potensial for påvirkning av forbrukers helse. Konsum av pølser har blitt knyttet til endetarmskreft blant kvinner i Norge. Reaktive oksygen molekyler er kjemisk aktive pro-oksidantiske molekyler som er involvert i en rekke fysiologiske og patologiske prosesser og er antydet til å øke risikoen for endetarmskreft. Denne avhandlingen fokuserer på oksideringsprosesser i bearbeidet kjøtt og hvordan ulike tilsetningsstoffer påvirker dannelse av peroxider i pølser.