Browsing Brage NMBU by Author "Østlie, Hilde Marit"
Now showing items 1-20 of 26
-
Co-fermentation Involving Saccharomyces cerevisiae and Lactobacillus Species Tolerant to Brewing-Related Stress Factors for Controlled and Rapid Production of Sour Beer
Dysvik, Anna; Leanti La Rosa, Sabina; Liland, Kristian Hovde; Myhrer, Kristine S.; Østlie, Hilde Marit; De Rouck, Gert; Rukke, Elling-Olav; Westereng, Bjørge; Wicklund, Trude (Peer reviewed; Journal article, 2020)Increasing popularity of sour beer urges the development of novel solutions for controlled fermentations both for fast acidification and consistency in product flavor and quality. One possible approach is the use of ... -
Detektering av betalaktamaser med utvidet spektrum (ESBL og karbapenemaser) i bakterier isolert fra akvatiske miljøer ved bruk av fenotypiske og genotypiske metoder
Bentsen Skaflem, Hedvig (Master thesis, 2018)Background: Antibiotic resistance is an escalating threat to the global health. Since the introduction of penicillin approximately 70 years ago, the development of resistance has increased along with the use of antibiotics. ... -
Dynamics of starter, adjunct non-starter lactic acid bacteria and propionic acid bacteria in low-fat and full-fat Dutch-type cheese
Porcellato, Davide; Østlie, Hilde Marit; Brede, Mona Elise; Martinovic, Aleksandra; Skeie, Siv Borghild (Journal article; Peer reviewed, 2013)The microbial dynamics of Dutch-type cheeses differing in starter (commercial DL starter or single strain of Lactococcus lactis ssp. cremoris), adjunct (Lactobacillus or Propionibacterium) and fat contents (10% or 28% fat) ... -
Effekt av Leuconostoc gasicomitatum på mikroflora i kittmodnet ost, og karakterisering av bakteriocinet leucocin H
Eidahl, Johanna Marie Lundesgaard (Master thesis, 2012-09-05)Leuconostoc gasicomitatum er én av flere bakteriocinproduserende melkesyrebakterier. Hos denne arten har man oppdaget produksjon av det sirkulære bakteriocinet leucocin H. Dette bakteriocinet har tidligere vist aktivitet ... -
Fermentering av exopolysakkaridproduserende bakterier : effekt på tekstur
Øyehaug, Frida (Master thesis, 2022)Det plantebaserte markedet er i stor vekst, og mange plantebaserte produkter består av ekstrudert planteprotein og teksturgivende tilsetningsstoffer. Derfor er det av interesse å undersøke alternative og mer skånsomme ... -
Fermentering med melkesyrebakterier av norskproduserte belgfrukter, og effekt på fytinsyreinnhold
Qiu, Lucy (Master thesis, 2020)Belgfrukter har vært en essensiell del av menneskets kosthold i århundrer som en god kilde til energi og næringsstoffer. Det har likevel vært en lite effektiv utnyttelse av planteproteiner fra belgfrukter i moderne tid med ... -
Funn av en kolistin-resistent bakterie, med en mulig induserbar klasse A-β-laktamase isolert fra utendørs miljø
Zhi, Yvonne Yiwen (Master thesis, 2019)Background: The abuse of antibiotics has become a global issue which leads to the development and spread of antibiotic resistance (AR) bacteria in the environment. β-lactams are the most commonly used antibiotic group. ... -
Genomic characterization of dairy associated Leuconostoc species and diversity of leuconostocs in undefined mixed mesophilic starter cultures
Frantzen, Cyril A; Kot, Witold; Pedersen, Thomas B.; Ardö, Ylva; Broadbent, Jeff R.; Neve, Horst; Hansen, Lars H; Bello, Fabio Dal; Østlie, Hilde Marit; Kleppen, Hans Petter; Vogensen, Finn Kvist; Holo, Helge (Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Genomic Characterization of Dairy Associated Leuconostoc Species and Diversity of Leuconostocs in Undefined Mixed Mesophilic Starter Cultures
Frantzen, Cyril Alexander; Kot, Witold; Pedersen, Thomas B.; Ardö, Ylva; Broadbent, Jeff R.; Neve, Horst; Hansen, Lars H; Bello, Fabio Dal; Østlie, Hilde Marit; Kleppen, Hans Petter; Vogensen, Finn Kvist; Holo, Helge (Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Growth of adjunct Lactobacillus casei in Cheddar cheese differing in milk fat globule membrane components
Stjepanovic, Aleksandra; Moe, Kim Marius; Romeih, Ehab Ali; Aideh, Bashir; Vogensen, Finn Kvist; Østlie, Hilde Marit; Skeie, Siv Borghild (Journal article; Peer reviewed, 2013) -
Growth, metabolism and beer brewing with kveik
Aasen, Nadia Marlen (Master thesis, 2020)In this thesis, the microbiological diversity of ten different types of kveik were studied. Strains of bacteria and yeast from the four kveiks Ørjasæter, Gausemel, Otterdal and Gamlegrua were isolated, sequenced and ... -
Improvement of the quality of low-fat cheese using a two step strategy
Skeie, Siv Borghild; Alseth, Gerd Marit; Østlie, Hilde Marit; Abrahamsen, Roger K.; Johansen, Anne-Grethe; Øyaas, Jorun (Journal article; Peer reviewed, 2013) -
Ko-fermentering av surøl med bruk av kveik, Lb brevis og B. bruxellensis
Prytz, Elias Ernestus (Master thesis, 2020)I denne oppgaven ble det utført et småskala vekstforsøk og et bryggeforsøk, for å undersøke om man ved bruk av kofermentering med kveik gjær, melkesyrebakterier og villgjær kan lage et surøl. Som har høy aromakompleksitet ... -
Konjugativ overføring av IncK og IncI1 plasmider med blaCMY-2 til Escherichia coli og Serratia spp. under forhold relevante for kyllingproduksjonen
Ilag, Hanna Karin (Master thesis, 2016-08-10)Antibiotikaresistens er et økende problem på verdensbasis og utgjør en alvorlig trussel mot folkehelsen. AmpC β-laktamase (AmpC)-produserende Escherichia coli har blitt hyppig påvist i produksjonskjeden for slaktekylling. ... -
Metabolite changes during natural and lactic acid bacteria fermentations in pastes of soybeans and soybean–maize blends
Ng'ong'ola-Manani, Tinna A.; Østlie, Hilde Marit; Mwangwela, Agnes M.; Wicklund, Trude (Journal article; Peer reviewed, 2014)The effect of natural and lactic acid bacteria (LAB) fermentation processes on metabolite changes in pastes of soybeans and soybean–maize blends was studied. Pastes composed of 100% soybeans, 90% soybeans and 10% maize, ... -
The microbial diversity of mesophilic starter cultures used in cheese production
Frantzen, Cyril (PhD Thesis;2017:96;, Doctoral thesis, 2017-11)For ages, humankind has preserved various foods by fermentation by lactic acid bacteria (LAB), and fermentation of milk to obtain cheese can be traced back to the domestication of cattle, at least seven millennia ago. ... -
Mikrobiota analyser av spontant fermenterte surdeiger av moderne hvete og urkorn
Paulsen, Johanne (Master thesis, 2021)Surdeigsmikrobiota har i flere tiår blitt studert på grunn av sin kompleksitet og sine interessante interaksjoner mellom gjær og bakterier. I denne oppgaven ble mikrobiota i fire ulike spontant fermenterte surdeigskulturer ... -
Mikrobiota, vekst og metabolismestudier av spontanfermenterte surdeiger av havre, bokhvete og quinoa
Leirvik, Vibeke (Master thesis, 2022)De siste tiårene er det gjort utallige studier på tradisjonelle surdeiger av hvete og rug. Det er godt dokumentert at surdeigsfermentering blant annet øker holdbarheten, bedrer tekstur, senker den glykemiske indeksen, gir ... -
Natural and lactic acid bacteria fermentations of pastes of soybeans and soybean-maize blends : effect on nutritional quality, microbial diversity, food safety and consumer acceptance
Ng'ong'ola-Manani, Tinna Austen (PhD Thesis;2014:84, Doctoral thesis, 2014)Traditional Malawian diets are predominantly maize-based and have been associated with widespread inadequate intakes of several nutrients. In addition to maize, legumes are an important source of protein and other nutrients ... -
Påvisning av multiresistent og ESBL-produserende uropatogen Escherichia coli (UPEC) i akvatisk miljø
Ytreøy, Oda Karin (Master thesis, 2019)The increasing prevalence of antibiotic resistant bacteria is a growing problem for the global public health. Among antibiotic drugs, β-lactams are the most widely used, but there is observed an increased resistance to ...