Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorØystein Ahlstrøm 
dc.contributor.authorBergh, Rikke Cecilie Hjorth
dc.date.accessioned2024-08-23T16:43:17Z
dc.date.available2024-08-23T16:43:17Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.nmbu:wiseflow:7098065:59125631
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3148388
dc.description.abstractHundens opprinnelse har lenge vært diskutert i litteraturen, og debatten går gjerne på hvorvidt hunden skal klassifiseres som en karnivor, og om karbohydrater er essensielt i deres kosthold. Hunder har ikke et ernæringsmessig behov for karbohydrater i dietten, og studier om hundens fôratferd har også vist at de har en lav preferanse for dem. Glukose er en viktig energikilde, som hjernen, de røde blodcellene og sentralnervesystemet er helt avhengig av som sin primære energikilde. Hunden har derimot evne til å syntetisere glukose fra forløpere som stammer fra fett og protein, og karbohydrater er derfor ikke å regne som et essensielt næringsstoff for hunden. Derimot vil en tilførsel av næringsstoffet likevel kunne være gunstig, da et fravær av karbohydrater i dietten kan doble kroppens behov for protein. For å spare proteinutnyttelsen, vil derfor karbohydrater være en verdifull energikilde, spesielt under energikrevende faser som drektighet, laktasjon og perioder med høyintensiv aktivitet, som sprint. Hunder som utøver sprint har vanligvis en høyere konsentrasjon av raske muskelfibre, og kan derfor dra nytte av karbohydrater i kostholdet sitt. Hunder som jobber mer under utholdenhetsarbeid, slik som sledehunder, kan derimot oppleve negative effekter av et karbohydratrikt kosthold. Forskning antyder nemlig at et diet med et høyt innhold av karbohydrater kan føre til stiv gange og muskeltretthet, trolig på grunn av en akkumulering av laktat i musklene etter oksidasjon av glukose. Hunder med diabetes eller fedme kan derimot dra nytte av en diet med lav glykemisk indeks, med inkludering av fiber. Fiber vil ikke bli fordøyd og absorbert på samme måte som enkle karbohydrater, men vil være gunstig for hundens tarmhelse, redusere energiopptaket og bidra til bulk og metthetsfølelse. Kommersielt hundefôr inneholder gjerne en betydelig andel karbohydrater, fra 30-60%, avhengig av fôrets formulering og bruksområde. Vanlige kilder er gjerne korn, belgfrukter, grønnsaker og bær, hvor ris har vist seg å være den mest fordøyelige, både i kokt og rå tilstand. De fleste fôr inneholder karbohydrater, hovedsakelig på grunn av den strukturelle funksjonen til næringsstoffet, men råfôr har gjerne et redusert innhold, hvor noen også er helt fri for karbohydrater. Generelt er proteinkilder dyrere enn karbohydrater, men et norskprodusert hundefôr laget utelukkende av norske animalske råvarer kan likevel være mer kostnadseffektivt enn importerte hundefôr med høyere karbohydratinnhold, takket være kortere transportavstander og ingen tollavgifter.
dc.description.abstractThe origin of the dog has long been controversial in the literature, sparking numerous debates, particularly surrounding its classification as a carnivore, and the importance of carbohydrates in its diet. Dogs do not have a dietary requirement for carbohydrates, and studies on feeding behaviour have discovered they have a low preference for them. Glucose serves as a vital energy source, with certain tissues, such as the brain, red blood cells, and central nervous system, relying heavily on it as their primarily energy source. However, dogs possess the ability to synthesize glucose from non-carbohydrate precursors found in fat and protein, and carbohydrates are therefore not considered an essential nutrient. On the other hand, in the absence of carbohydrates, the body's demand for protein nearly doubles to compensate. To spare the protein utilization, dietary carbohydrates can therefore be a valuable source of energy, particularly during energy-demanding phases like pregnancy, lactation, or high-intensity activities such as sprinting. Dogs who endure sprinting typically exhibit a higher concentration of fast-twitch muscle fibres and can therefore benefit from carbohydrates in their diet. Conversely, dogs engaged in endurance activities, like sled dogs, may face challenges with carbohydrate-rich diets. Research suggests that high-carbohydrate diets may lead to a stiff gait and muscle fatigue, due to lactate accumulation after glucose oxidation. In cases were dogs experience conditions like diabetes or obesity, the incorporation of fibre with a low glycemic index can rather be beneficial. Fibre will not be digested and absorbed in the same way as simple carbohydrates, but will be beneficial for the dog's intestinal health, to reduce energy and contribute to bulk and a feeling of satiety. Commercial dog food commonly includes a significant amount of carbohydrates, ranging from 30-60%, though the exact proportion varies widely based on formulation and intended use. Common carbohydrate sources include grains, legumes, vegetables, and berries, with rice proving to be the most digestible source, both in a cooked and raw state. Although carbohydrates are commonly included in commercial dog foods due to their structural importance, raw diets often reduce or eliminate them entirely. While protein sources are typically more costly than carbohydrates, dog food made in Norway using exclusively Norwegian ingredients can still be more cost-effective than imported alternatives with a higher carbohydrate content, thanks to shorter transportation distances and exclusion of custom taxes.
dc.languageeng
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences
dc.titleThe Significance of Carbohydrates in Canine Nutrition: An Integrated Approach to Nutritional Assessment
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel