Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHanne Fjerdingby Olsen
dc.contributor.authorØvreness, Helge Glåmseter
dc.date.accessioned2024-08-23T16:43:03Z
dc.date.available2024-08-23T16:43:03Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.nmbu:wiseflow:6892246:55376665
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3148378
dc.description.abstractGlobalt står matsystemet vårt slik det er i dag ovenfor store utfordringer og systemiske endringer i måten vi produserer og konsumerer mat trengs. EU sin farm to fork strategi presiserer de viktigheten av å få til et skifte på alle nivåer i matsystemet, også blant forbrukere. Det norske prosjektet NewTools har satt seg fore å utvikle skårer for ernæring og bærekraft for å bidra til et skifte innen det norske matsystemet. Dette kan blant annet bli brukt ti lå utvikle en merkeordning som gir forbrukere mulighet til å ta mer bærekraftige og sunne valg. Denne studien undersøker hvordan forbrukere i Norge vurderer bærekraft innen mat og i hvilken grad de ønsker informasjon om bærekraft i mat. Dette undersøkes ved å se spesielt på kvaliteter som miljømessig bærekraft, sosial bærekraft, dyrevelferd og lokalprodusert i mat, om forbrukere skiller mellom matvaregrupper når det kommer til bærekraft og i hvilken grad ønsker forbrukere i Norge informasjon om bærekraftighet, gjennom en matmerking, tilknyttet matvarer. En representativ spørreundersøkelse ble utviklet og gjennomført for å undersøke forbrukere i Norge sine holdninger til mat. Analysen av dette spørreskjemaet viser at kunnskapen blant forbrukere er lav når det kommer til hvilke påvirkninger maten de spiser har. Resultatene viser at forbrukeres kjennskap til bærekraft er fragmentert. De vil ofte prioritere det de møter i hverdagen, og problemstillinger som er mer avkoblet fra hverdagen deres vil være mindre betydningsfulle for dem. Dette gjør at det skilles lite mellom sosial og miljømessig bærekraft, selv om sosial bærekraft i noen grad tillegges mer betydning. Forbrukere har og vanskeligheter med å skille mellom ulike matvarer når det kommer til bærekraft. Av temaer innen bærekraft kan det se ut som at media spiller en rolle i hva som oppfattes som viktige eller kontroversielle temaer av forbrukere. Dyrevelferd er et tema mange er opptatt av. Når det kommer til lokalprodusert opplever mange at det produksjonsforholdene er gode, selv om de og mener det matproduksjonen har en del utfordringer. For å få til en endring av matsystemet, må forbrukere med, og det er en del som ønsker tiltak for å spise mer bærekraftig. Mange ser etter merking og merking kan være en måte å øke kunnskapen blant forbrukere og hjelpe dem til å ta mer bærekraftige matvalg. Det blir viktig med målrettet og tilpasset informasjon og viktig å ta i bruk flere ulike virkemidler, for å få med så mange som mulig på et skifte til et mer børekraftig matsystem.
dc.description.abstractGlobally, our food system faces significant challenges. Changes in how we produce and consume food are necessary. The EU's farm-to-fork strategy emphasizes a shift is needed at all levels, including among consumers. NewTools is a project aimed at developing a nutritional and a sustainability score to facilitate change in the Norwegian food system. This may potentially lead to a labelling scheme to help consumers make more sustainable and healthy choices. This study examines how Norwegian consumers assess food sustainability and their desire for sustainability information. It especially focuses on environmental sustainability, social sustainability, animal welfare, and local production, whether consumers differentiate sustainability across food categories and how much they desire sustainability information through food a labelling scheme. A representative survey was conducted to assess Norwegian consumer attitudes towards food. Analysis shows that consumer have low knowledge of impacts form the food they eat. The perception of sustainability is fragmented and prioritizes issues they meet in their daily lives. More detached matters are down prioritized. There are small differentiation between the perception of social and environmental sustainability and consumers struggle to differentiate sustainability among food categories. It seems that media is influencing consumers' perception of sustainability topics. Many consumers are occupied by animal welfare. Many perceive production conditions for local products as good, though they recognizing production challenges. For transformative change in the food system, consumer involvement is essential. Some do want measures for more sustainable eating. A labelling scheme may enhance knowledge and nudge sustainable choices. Targeted information and diverse strategies are crucial to engaging a wide audience in the shift towards a more sustainable food system.
dc.languagenob
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences
dc.titleForbrukeres perspektiver på sosial og miljømessig bærekraft i mat
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel