Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorRannveig Søndergaard Holm
dc.contributor.authorJanssen, Pernille Eskeland
dc.contributor.authorJohannessen, Live Moen
dc.date.accessioned2024-08-23T16:33:11Z
dc.date.available2024-08-23T16:33:11Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.nmbu:wiseflow:7083314:59113122
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3148137
dc.description.abstractFor å sikre matforsyningen til verdens befolkning, må vi tenke utenfor de tradisjonelle rammene for landbruket. Dyrking av tang og tare fremstår som et bærekraftig alternativ som kan møte det globale behovet for mat på en måte som også gagner miljøet. Tare har en unik evne til å absorbere tungmetaller og binde CO2, noe som gjør slik dyrking til en klimavinner. Samtidig har tang og tare et bredt spekter av bruksområder - fra mat og dyrefôr til biostimulanter for landbruket. Som landskapsarkitekter ønsker vi å fremme innovative og bærekraftige løsninger som kan forvandle måten vi utnytter ressursene våre på. Øysamfunnet Gildeskål kommune står overfor utfordringer som bygdedød og fraflytting. I tettstedet Våg har oppstartsbedriften Kelpinor etablert seg og satser på dyrking av sukkertare i sundet. Våg har et storslått, nordnorsk landskapsbilde med høye fjell, hvite strender og bølgende koller. Stedet har tradisjon for fiske og jordbruk, og fungerer som et knutepunkt i kommunen med daglige hurtigbåtforbindelser til Bodø og omegn. Gildeskål er også en kommune med betydelig oppdrettsaktivitet og tilhørende infrastruktur. Oppgaven undersøker hvordan industrien i Våg kan skaleres opp til å bli et tang- og taredyrkings-pilotprosjekt av nasjonal skala, og hvordan stedet kan bli en ledestjerne innen forskning, bærekraftig industri og samarbeid på tvers av havnæringer og ulike aktører. Målet er at Våg skal bli et godt sted å bo med en ny og innovativ næring som bærebjelke. Vi kommer fram til vårt løsningsforslag gjennom en kombinasjon av intervjuer, samtaler med fagfolk, teori og den prosjekterende landskapsarkitekts metoder. Løsningen inkluderer etablering av et nytt fabrikkbygg for tang- og tareproduksjon, et forskningsfelt for dyrking av diverse tangarter, en skinnegang for å sikre mekaniserte løsninger, og et nytt kaianlegg som gir nok båtplass til involverte aktører. Vi presenterer også prinsipper for utforming og funksjon av andre industrielle bygg som er ønsket. En tursti og et sauetråkk blir påkoblet gjennom området. Og sist - prosjektet utvikler denne industrien på en måte som ivaretar lokale kvaliteter og det storslåtte nordnorske landskapsbildet.
dc.description.abstractTo ensure the future food supply for the world’s population, we must think beyond the traditional frameworks of agriculture. Seaweed cultivation emerges as a sustainable alternative that can meet the global demand for food in a way that also benefits the environment. Seaweed has a unique ability to absorb heavy metals and bind CO2, making such cultivation a climate winner. Additionally, seaweed has a wide range of applications—from food and animal feed to biostimulants for agriculture. As landscape architects, we strive to promote innovative and sustainable solutions that can transform how we utilize our resources. The island community of Gildeskål municipality faces challenges such as rural depopulation and outmigration. In the village of Våg, the startup company Kelpinor has recently established itself, aiming to cultivate sugar kelp in the nearby strait. Våg boasts a magnificent, northern Norwegian landscape with towering mountains, white beaches, and rolling hills. The area has a tradition of fishing and agriculture and serves as a hub in the municipality with daily express boat connections to Bodø and surrounding areas. Gildeskål is also a municipality with significant aquaculture activities and associated infrastructure. This project examines how the industry in Våg can be scaled up to become a national pilot project for seaweed cultivation and how the site can become a beacon of research, sustainable industry, and collaboration across maritime sectors and various stakeholders. The goal is for Våg to become a desirable place to live, with a new and innovative industry as its cornerstone. We arrive at our proposed solution through a combination of interviews, discussions with experts, theoretical research, and the methodologies of the practicing landscape architect. The solution includes the establishment of a new factory building for seaweed production, a research field for cultivating various seaweed species, a rail system to ensure mechanized solutions, and a new quay facility providing ample docking space for involved stakeholders. We also present design and function principles for other desired industrial buildings. A hiking trail and a sheep track will be integrated through the area. Lastly, the project develops this industry in a way that preserves local qualities and the majestic northern Norwegian landscape.
dc.languagenob
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences
dc.titleVågal Satsing på Tang og Tare
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel