Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSabine Anne-Lie Ferneborg  
dc.contributor.advisorStine Grønmo Kischel  
dc.contributor.advisorJulie Føske Johnsen 
dc.contributor.authorMørk, Iselin
dc.date.accessioned2023-07-19T16:28:28Z
dc.date.available2023-07-19T16:28:28Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.nmbu:wiseflow:6839547:54591982
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3080289
dc.description.abstractPraksisen med å skille ku og kalv kort tid etter kalving anses av mange som problematisk for dyrevelferden til både ku og kalv. Som en effekt av dette utvikles nye systemer som gir rom for mer kontakt mellom ku og kalv, samt mulighet til å utføre naturlig atferd i tiden før avvenning. En viktig atferd i denne perioden er diing, som er hovedfokuset i denne oppgaven. Målet med denne oppgaven var å undersøke effekten av separasjon og alder på diing og kryssdiing i et ku-kalv system. Jeg antok at å gradvis begrense kuas mulighet til å besøke kalv ville føre til en økning i kryssdiing, at kryssdiing vanligvis ville skje når kalvens egen mor ikke er til stede, og at kalvens alder ville kunne påvirke diing og kryssdiing. Posisjon relativt til kua var også et interessant aspekt av dieatferd, og hypotesen var at kalvene ville posisjonere seg ulikt ved diing og kryssdiing. I forsøket denne oppgaven baseres på deltok 30 NRF ku-kalv par i et ku drevet ku-kalv system, som vil si at kua må ta initiativ til å besøke kalven i et lukket fellesområde. Parene var fordelt på fire runder, og to ulike behandlinger: Tidlig og treg separasjon (TT) med gradvis separasjon fra 4 ukers alder over en totalt 4 uker lang periode, og sen og rask separasjon (SR) hvor gradvis separasjon skjedde fra 6 ukers alder over en periode på totalt 10 dager. Begge behandlingene ble delt opp i fire perioder; først en periode med full tilgang, etterfulgt av gradvis separasjon, hvor kyrnes tilgang ble redusert til 12 timer pr dag, deretter 6 timer, og til slutt full separasjon uten tilgang. Ved start av separasjon sank antall diinger med gjennomsnittlig 7,9 diinger per kalv per dag i begge behandlingene. Videre i separasjonen lå TT stabilt på rundt 4 diinger per kalv per dag, mens SR ble redusert med ytterligere 1,3 diinger, til 2,0 diinger per kalv per dag. Kryssdiing økte med 1,6 kryssdiinger per kalv per dag ved start av separasjon i SR, og lå stabilt gjennom resten av separasjonene. I TT lå kryssdiing stabilt rundt 2,3 per kalv per dag ved start av separasjon, men økte med 3,7 kryssdiinger per kalv per dag i andre separasjonsperiode. Varighet ble i SR påvirket av alder, hvor gjennomsnittlig varighet av diing økte med 76,0% ved 4 ukers alder, og kryssdiing med 125%. Ved start av separasjon i TT økte gjennomsnittlig varighet for både diing (77,2%) og kryssdiing (134,8%). Gjennomsnittlig antall diesekvenser sank med økende alder gjennom hele forsøksperioden. Kryssdiing sank jevnt til og med 5 ukers alder, men økte ved 6 (TT) og 7 (SR) ukers alder, og overgikk da diing i gjennomsnittlig antall per kalv per dag. Det ble funnet at kalvenes posisjonering ved diing var relativt konstant, helst nært mor, mens for kryssdiing var spredningen mellom ulike posisjoner større. Kalvenes posisjonering ved diing var omtrent som forventet, men ved kryssdiing ble det funnet en høyere andel av diesekvenser nært ku enn forventet.
dc.description.abstractThe practice of separating cow and calf shortly after birth is perceived by many as problematic for both cow and calf welfare. An effect of this is the development of new systems that allow for more contact between cow and calf and give the opportunity to perform natural behaviour in the pre-weaning phase. One important behaviour in this phase is suckling, the focus of this thesis. The goal of this thesis was to examine the effect of separation and age on suckling and cross-suckling in a cow-calf system. I assumed that gradually limiting the cows access to calf would increase cross-suckling, that cross-suckling usually would occur when the mother was not present, and that calf age could affect suckling and cross-suckling. Position in relation to the cow was also an interesting aspect of suckling, and the hypothesis was that the calves’ position would differ between suckling and cross- suckling. The experiment this thesis is based on consisted of 30 Norwegian red cow-calf pairs. They were in a cow driven cow-calf system, meaning the cow must take initiative to visit her calf in an enclosed meeting area. The pairs were split between four batches, and two treatments: Early and slow separation (TT) where gradual separation started at 4 weeks of age, and lasted 4 weeks in total, and late and quick separation (SR) where gradual separation started at 6 weeks of age and lasted 10 days in total. Both treatments were split into four phases; first phase with full access, followed by gradual separation where cows access was reduced to 12 hours a day, then 6 hours a day, and finally complete separation with no access. When separation started, the average amount of suckling bouts was reduced by 7.9 suckling bouts per calf per day, in both treatments. Further on in separation, TT stabilized at about 4 suckling bouts per calf per day, while SR was reduced by an additional 1.3 bouts, to 2.0 suckling bouts per calf per day. Cross-suckling increased by 1.6 bouts per calf per day at the start of separation in SR and stabilized for the rest of the separation. In treatment TT cross- suckling was stable at about 2.3 bouts per calf per day at the start of separation, but increased by 3.7 bouts per calf per day in the second separation phase. Duration was affected by age in SR, the average duration of a suckling bout increased by 76.0% at 4 weeks of age, and cross- suckling by 125,0%. At the start of separation in treatment TT, the average duration of suckling and cross-suckling increased by 77.2% and 134.8%, respectively. The average amount of suckling bouts was reduced with increasing age throughout the entire experimental period. Cross-suckling decreased gradually up until and including 5 weeks of age but increased at 6 (TT) and 7 (SR) weeks of age and exceeded suckling in average amounts of bouts per calf per day. It was found that the calves’ position while suckling was fairly constant, usually near dam, but for cross-suckling position varied more. The calves position while suckling was as expected, but the amount of cross-suckling bouts close to dam was higher than expected.
dc.languagenob
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences
dc.titleEffekt av separasjon og alder på diing og kryssdiing i et ku-kalv system
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel