dc.contributor.advisor | Harald Volden, hovedveileder | |
dc.contributor.advisor | Egil Prestløkken, biveileder | |
dc.contributor.advisor | Helge Øksendal, biveileder | |
dc.contributor.author | Ovastrøm, Vegard Greibrok | |
dc.date.accessioned | 2023-07-15T16:28:42Z | |
dc.date.available | 2023-07-15T16:28:42Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier | no.nmbu:wiseflow:6839547:54591992 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3079334 | |
dc.description.abstract | Norsk landbruk har de siste årene opplevd en kraftig kostnadsvekst som har satt lønnsomheten
i drifta ytterligere på prøve. Samtidig har samfunnet, sist ved Hurdalsplattformen, ytret ønske
og krav om økt fokus på selvforsyning, bærekraft og klima i landbruket. Hvordan bonden kan
oppnå tilfredsstillende lønnsomhet ut fra gårdens ressurser på en så bærekraftig er mer aktuelt
enn noen gang. Målet med oppgaven har vært å evaluere mjølkeproduksjonen og
grovfôrdyrkingen både med hensyn til økonomi og produksjon på et utvalg av mjølkebruk.
Det ble utført innsamling av data fra fem gårder i ulike deler av Norge. Hovedkriteriene var
gode registreringer knyttet til grovfôrdyrking og mjølkeproduksjon, og tilgang på grovfôr av
høy kvalitet. Alle gårdene hadde NRF kyr og mjølkerobot. Data for mjølkeproduksjonen ble
henta fra kukontrollens års- og perioderapporter, samt mjølkekvalitet. Grovfôrproduksjonen ble
evaluert basert på registreringer i skifteplanleggingsverktøy, fôrprøver og regnskapsdata, samt
kalkulasjon av kapitalkostnad for kjøretøy og redskaper. Reelle fôrplaner ble skalert til faktisk
ytelse og la grunnlag for kalkulering av grovfôropptak og kraftfôropptak etter optimering i
TINE OptiFôr. Lønnsomhet ble vurdert basert på kalkulert mjølkepris korrigert for fett- og
proteininnhold, grovfôrkostnad og kraftfôrkostnad. Det ble benyttet tre optimeringsgrunnlag:
1) Optimering etter reell ytelse, 2) Optimering etter reell fôring og produksjon, og 3)
Optimering etter besetningsmål.
Resultatene viser 83 øre forskjell i Mjølk-fôr per kg EKM mellom høyeste og laveste gårdsbruk.
Årsaken er knyttet til flere fôrings- og produksjonsavhengige faktorer. Grovfôrkostnaden
varierer fra 0,34 til 0,51 kroner per MJ mellom gårdene, og kan forklare en signifikant del av
variasjonen. Høye grovfôrkostnader kan især knyttes til høye leiekostnader, der gårdene som
praktiserte selveie eller maskindeling kom betraktelig bedre ut. Ved evaluering av reell fôring
og ytelse viste resultatene en positiv effekt (P<0,05) på Mjølk-fôr ved reduksjon av kg kraftfôr
per 100 kg EKM, økning av fôreffektiviten og økning i grovfôropptak per kg EKM. I tillegg
ble det ved evaluering etter besetningsmål funnet positiv effekt (P<0,05) på Mjølk-fôr ved økt
innhold av råprotein i grovfôret. Oppgaven viser at bøndene evner å utnytte det grovfôret de
har produsert fôrings- og lønnsomhetsmessig. Det er også rom for økt ytelse med økt
kraftfôrmengde og norske fôrråvarer med samme lønnsomhet. | |
dc.description.abstract | In recent years, Norwegian agriculture has gone through a high increase in production costs,
which has challenged the profitability of the operation. At the same time, the society, not least
through the Hurdal platform, has expressed a desire and demand for an increased focus on selfsufficiency, sustainability and the climate footprints associated with agriculture. How the
farmer can achieve a satisfactory profitability based on the farm's resources in a sustainable
way is therefore highly relevant. The aim of the thesis was to evaluate milk and forage
production regarding economics and production.
Data was collected and analysed from five farms in different parts of Norway. The main criteria
were good registrations related to forage production and milk production, and access to highquality forage. All the farms had NRF cows and a milking robot. Data for milk production was
collected from the Kukontoll’s annual and periodic reports, as well as milk quality. Forage
production was evaluated based on registrations from crop planning tools, feed samples and
accounting data, as well as calculation of capital costs for vehicles and implements. Real feed
plans were scaled to actual milk production and made the basis for calculating forage intake
and concentrate intake after optimization in TINE OptiFôr. Profitability was assessed based on
the calculated milk price corrected for fat and protein content, roughage cost and concentrate
cost. Three different concepts for optimization were used: 1) Optimization according to real
performance, 2) Optimization according to real feeding and production, and 3) Optimization
according to herd goals.
The results showed a NOK 0.83 difference in Milk-feed per kg ECM between the highest and
lowest farm. This is explained by differences in several feeding- and production-dependent
factors. Between farms, forage costs varied from NOK 0.34 to 0.51 per MJ, which was a
significant explanation to the difference in Milk-feed. High forage costs can especially be linked
to high rental costs, so the farms that practiced self-ownership or machine sharing came out
considerably better. When evaluating real feeding and performance, a low level of kg
concentrate per 100 kg ECM, increased feed efficiency and increased forage intake per kg ECM
showed a positive effect (P<0.05) on Milk-feed. Moreower, when evaluating according to herd
goals, a positive effect (P<0.05) on Milk-feed was found when the content of crude protein in
forage was increased. Results in this thesis demonstrates that farmers can make good use of
forage in terms of feeding and profitability. There is also room for increased milk production
with an increased quantity of concentrate and Norwegian feedstuff in the feed ration with the
same profitability. | |
dc.language | nob | |
dc.publisher | Norwegian University of Life Sciences | |
dc.title | Bedre Grovfôr for Bedre Økonomi? | |
dc.type | Master thesis | |