Kalsiumforsåpet rapsolje eller prosessert palmeolje som fettilsetning i kraftfôr til melkekyr : effekt på melkeytelse og melkens kjemiske sammensetning
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/294263Utgivelsesdato
2015-08-03Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (IHA) [318]
Sammendrag
Kuas fordøyelsessystem er svært kompleks. Det er også overføringen av næringsstoffer fra fôr til melk. Det har lenge vært kjent at fôr og fôringsrutiner påvirker melkeproduksjonen. Fettilsetningen som benyttes i kraftfôr til melkekyr har ofte stor betydning for melkeytelsen og melkas kjemiske sammensetning. Noen fettsyrer virker positivt på kuas fordøyelses-system, mens andre kan ha negativ virkning. Dette påvirker også melka. Mettede fettsyrer har vist seg å fungere godt i kuas fordøyelsessystem, og det gir ofte økt melkeytelse. Frie fettsyrer av prosessert palmeolje, der de umettede fettsyrene blir mettet og palmitinsyre blir oppkonsentrert, er et produkt som har god effekt på melkeproduksjonen. Dette gir derimot mye mettet fett i melka, noe som har vist seg å kunne ha negativ virkning på menneskers helse. Det er ønskelig med økt mengde umettet fett i menneskers kosthold. Rapsolje kan produseres i Norge i tillegg til at den har gunstig fettsyresammensetning for human konsum. Umettet fett har ofte en negativ virkning på melkeytelse og kjemisk sammensetning i melk hos drøvtyggere. Dette skyldes at mikrober i vomma tåler umettet fett dårlig og dermed får nedsatt funksjon. For å unngå denne virkningen kan man beskytte fettet fra mikrobene i vomma, for eksempel ved å kalsiumforsåpe dem.
Det praktiske forsøket har sammenlignet kalsiumforsåpet rapsolje mot prosessert palmeolje som fettilsetning i kraftfôr og roemix til melkekyr. Forsøket er utført over fire perioder à 5 uker, med to uker tilvenningstid og 3 uker prøvetakingstid for hver periode. Praktisk forsøk ble gjennomført i et fjøs som brukes i kommersiell produksjon, der alle kyr har blitt tildelt samme fôr i hver periode. I første og tredje periode fikk alle dyr kraftfôr og roemix tilsatt prosessert palmeolje, og i andre og fjerde periode ble de tildelt fôr med kalsiumforsåpet rapsolje.
Forsøket viser at fettilsetningene ikke påvirker hverken grovfôr- eller kraftfôropptak. Ytelsen i antall kilo er lik, men antall kilo energikorrigert melk er høyere ved bruk av prosessert palmeolje, da fettprosent og proteinprosent er høyere. Ved bruk av kalsiumforsåpet rapsolje ser man en signifikant nedgang i fettprosent og proteinprosent, noe som nok skyldes at kalsiumsåpen ikke er stabil nok i vom, og at det derfor har påvirket mikrobeaktiviteten i vomma negativt.
Man får en endring i melkas fettsyreprofil der mengden umettet fett i melka øker ved bruk av kalsiumforsåpet rapsolje i kraftfôret. Det er klare tendenser for økt andel oljesyre ved bruk av kalsiumforsåpet rapsolje som fettilsetning, men ved bruk av prosessert palmeolje som fettilsetning er det signifikant høyere innhold av fettsyren palmitinsyre i melk. I tillegg vil kalsiumforsåpet rapsolje gi et gunstigere omega-6/omega-3 forhold i melk sammenlignet med prosessert palmeolje i kraftfôret. Bruk av umettede fettsyrer i fôr gir dermed bedre fettsyresammensetning for human konsum.