Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorUnnerud, Inger Marthine Dæhli
dc.date.accessioned2015-07-29T13:08:48Z
dc.date.available2015-07-29T13:08:48Z
dc.date.copyright2015
dc.date.issued2015-07-29
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/293815
dc.description.abstractTemaet for denne oppgaven er styret og dets styremedlemmer i samvirkeorganisasjoner i landbruksbasert næringsmiddelindustri og hvordan de påvirker tjeneste- og produktutvikling. Studien tar utgangspunkt i norske forhold. Bønder har i århundrer gått sammen for å sikre avsetning på sine jordbruksprodukter til best mulig pris. Samvirke er eid av bøndene selv. Næringsmiddelindustrien er en konkurranseintensiv bransje, som krever et bredt og variert produktsortiment tilpasset forbrukerens preferanser. Tjenesteproduksjon knytter seg til rådgivningstjenester til deres eiere, for å bedre kvalitet og mengde på råvaren. De store norske samvirkene i Norge innen næringsmiddelindustrien er Nortura SA og TINE SA, leverandør-samvirker innen kjøtt- og meierisektoren, og eid av råvareprodusentene. Styret i et eiersamvirke har en todelt rolle, som innebærer forvaltningsansvaret av forretningsvirksomheten, samt medlemsorganisasjon for eierne. Problemstillingen for denne oppgaven er følgende: Hvordan påvirker styret i samvirkeorganisasjoner tjeneste- og produktutviklingen i landbruksbasert næringsmiddelindustri? For å besvare problemstillingen er det tatt utgangspunkt i eksisterende teori og åtte individuelle dybdeintervjuer, med nåværende og tidligere ansatte i TINE SA. Funn fra studien indikerer at eierstyret med innsikt og forståelse av verdikjeden bidrar aktivt til tjeneste- og produktutvikling, gjennom konkrete forslag til forbedringer og nye satsningsområder. Eierstyret er representanter for langsiktig prioriteringer og viser vilje og tålmodighet knyttet til forbedringer og utvikling av råvaren. Ved store endringer i organisasjonen kan en splittet medlemsmasse føre til at demokratiske prosesser tar lang tid. Dette kan gå utover organisasjonens forretningsdrift. Opprettelse av datterselskaper i samvirke er strategiske beslutninger for å øke produktsortimentet, og beskytte merkenavnet til morselskapet. Studien konkluderer med at styre i samvirke i landbruksbasert næringsmiddelindustri er aktive og engasjerte styrerepresentanter, som med inngående kunnskap til verdikjeden har unike forutsetninger til å bidrar direkte til produkt- og tjenesteutvikling, samt er villig til å allokere ressurser for fremtiden. Summary The theme of this study is how the boards of directors in agricultural cooperatives contribute to service and product innovation. The study focuses on Norwegian agricultural cooperatives. For centuries farmers have come together and created cooperatives in agriculture, with the purpose to organize and get provision for their products. Farmers themselves own the agricultural cooperatives. The food industry is an intensely competitive sector, which requires a vide and varied products tailored to consumer preferences. The service related to consulting services for the producers and owners by the cooperatives seeks to improve quality and quantity of the raw material. In Norway there are two major agricultural cooperatives in the food industry, Nortura SA and TINE SA. They are producer-cooperatives in the meat- and dairy-sector respectively, owned by their producers. The board of directors in agricultural cooperatives has two roles: to secure business operation and take care of member interests, which sometimes differ. The aim of this study is: How does the boards of directors contribute to service and product innovationt in agricultural cooperatives in the food industry? To answer this issue starting point was taken in existing theory, and eight individual interviews were conducted with employees of TINE SA. Results from the study indicate that the boards in agricultural cooperatives have unique insight into the value chain, and therefore contribute actively to service and product innovation through contribution to improvements and new ways to develop. The board of owners is representatives for longterm priorities, and shows willingness and patience for improvements and new ways to use the raw material. With major changes in the organization, a split membership may lead to prolonging if democratic processes, which can hurt the organizations business operation. Creation of subsidiaries in cooperatives is a strategic decision to increase the product range, and protect the brand name of the parent company.nb_NO
dc.description.sponsorshipTINE SAnb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.titleHvordan påvirker styret i samvirkeorganisasjoner tjeneste- og produktutvikling i landbruksbasert næringsmiddelindustri? : en kvalitativ casestudienb_NO
dc.title.alternativeHow Do Boards of Directors in Agricultural Cooperatives Contribute to Service- and Product Innovation in Food Industry? - A Qualitative Case Studynb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Political science and organizational theory: 240::Public and private administration: 242nb_NO
dc.source.pagenumber76nb_NO
dc.description.localcodeM-ØAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel