Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorErdal, Nan Iren
dc.date.accessioned2015-07-08T12:53:12Z
dc.date.available2015-07-08T12:53:12Z
dc.date.issued2015-07-08
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/292905
dc.description.abstractMøbelindustri har lenge vært en godt etablert næring i Norge, med både norske og utenlandske markeder. De siste årene har eksterne faktorer bidratt til at industrien har opplevd motgang, en av disse er utenlandske aktører som utgjør en trussel på det norske markedet. Produsenter må se på muligheter for innovasjon på hjemmebane for å konkurrere sterkere i et marked med mange muligheter. Prosjektet som arbeides med i denne masteroppgaven startet i 201o i forbindelse med fag på universitetet. Det har siden da vært gjennom flere design- og utviklingsprosesser. Per i dag drives prosjektet fremover i form av dette utviklingsarbeidet, samt av bedriften TechFurn viss mål er å få produktet lanseringsklart på det norske markedet. Videre utvikling av produktet INDT, som kombinerer det tradisjonelle spisebordet med en innovativ varmekilde for å tilby forbruker mulighet til å holde mat varm over tid gjennom måltidet, står sentralt i rapporten. Målet med arbeidet er å utrede, kartlegge og analysere teknologien som kreves for en optimal løsning av bordplaten i spisebordkonseptet INDT, samt å utvikle tilrådinger og forslag til realisering av produktet og eventuelt prøvekonsept. Gjennom tidligere arbeid med konseptet har potensielle brukermasser og kundegrupper blitt utredet, samt er det utviklet forretningsplan for å nå disse. Det har også vert stort fokus på å utvikle funksjonelle og originale design, som estetisk fremhever produktet som stilrent og elegant. Funksjonsomfang er lagt til grunne for, men teknologi er ikke utredet. Drivkraften bak dette arbeidet er realiseringsmulighetene som fremgår når utviklingsprosessen implementeres i mastergradsoppgave og nødvendig teknologi redegjøres for. Det utvikles gjennom arbeidet en prototype av INDT som demonstrerer konsept og verdier. Arbeids-prosessen består av seks hovedfaser: utredning, utvikling, design, realisering, evaluering og revisjon. Konseptet blir gradvis ført gjennom disse, fra idé til ferdig prototype, med analyser av resultat og forbedringsmuligheter. Fokus er rettet på en enkel, økonomisk og tidseffektiv ferdigstilling av en prototype. Grunnet tidsbegrensing og økonomi er det valgt å direkte integrere teknologien fra den kommersielle platetoppen Wilfa Indux ICP-2000 i en bordplate av oljet eik. Estetiske og funksjonelle design blir utviklet i DAK-programmet SolidWorks, hvor det også fremstilles konstruksjonstegninger for bearbeiding og sammensetning av komponenter. Prototypen produseres på IMTs verksted ved NMBU, og får fra dette instituttet også finans-ieringsstøtte. Ved hjelp av engasjerte personer og egen innsats utvikles INDT fra idé til ferdig produkt. Resultatet er et spisebord med hovedmål 122cmx102cmx79cm som innehar tre varmesoner, samt et felles styrepanel for disse. Det er tatt hensyn til ergonomi i utviklingen. Det utføres forsøk og kjøres analyser på produktet for å kartlegge varmespredning i platetopp og effektiv avgitt energi. Det gjennomføres også en rekke forsøk i forbindelse med materialer- og komponenters virkemåter for bruk i produktet. Valgte metoder og materialer fungerer godt sammen i produktet og testene svarer til forventninger gjort på forhånd. Det blir gjennomført økonomiske vurderinger av prosjekt og utviklingskostnader. Av økonomiske finansieringsmidler til ferdigstilling av prototype kreves 22 611NOK av et totalt utviklingsbeløp på 63 761NOK. I fremtidige arbeid vil det være aktuelt å søke om offentlig støtte til realiserings- og kommersialiseringsfase i prosjektet. I løpet av arbeidet fremstilles en prototype av INDT, med evne til å holde mat varm over tid. Produktet er stilrent, med et enkelt og unikt design. Det må gjennomføres utbedringer på teknologiske systemer ved videre arbeid på prototype. I rapporten utredes mikromodulteknologi med potensiale for integrasjon i kommersiell-løsning. Det vil i fremtiden være fokus på å utvikle tilpassede systemer basert på denne teknologien. Det vil gjennomføres kommersialiserings-arbeid og produksjonsplanlegging, med mål om å lansere INDT på det norske møbelmarkedet.nb_NO
dc.description.abstractThe furniture industry have over a long time period been a well-established industry in Norway, with both Norwegian and foreign markets. Over the last few years external factors have contributed to an adversity in the industry, one of these is the entrance of foreign businesses, which exerts a threat on the Norwegian marketplace. Norwegian manufacturers needs to explore the possibilities for innovation in their products to compete in a market with lots of opportunities. The project covered in this master thesis started in 2010 in association with a class at the university. It has since then been through several design and development processes. At this point the development work covered in this thesis is moving the project forward, in addition to TechFurn, whose goal is to have a product ready for the Norwegian market. The development of the product INDT, which combines the traditional dining table with an innovative heat source that provides the users with the possibility of keeping food warm over time while dining, is central in this report. The goal is to elucidate, map and analyze the technology necessary to gain an optimum solution for the table top in the dining table-concept INDT and also develop recommendations and suggestions for realization of the product and a possible test-concept. Through previous work with the concept potential user masses and customer segments have been elucidated and a business plan has been developed in order to reach these. Great focus has been put on developing both functional and original designs, which esthetically emphasizes the product as classic and elegant. User area and functions has been discussed but technology have not been elucidated. The motivating force behind this work is the possibilities of realization that transpires when the process of development merges in the master thesis and necessary technology is accounted for. Through the work a prototype of INDT, which illustrates the concept and values, is developed. The work-process consists of six major phases: elucidation, development, design, realization, evaluation and revision. The concept gradually moves through these phases, from idea to completion of prototype, with analyzes of results and possibilities of improvement. The focus lies on developing a simple, economical and time efficient completion of a prototype. Due to limited time and economy it’s chosen to directly integrate the technology from the commercial cooking hob Wilfa Indux ICP-2000 in an oiled oak table top. A functional and esthetic design is developed in the CAD program SolidWorks, construction drawings for the production and assembly of the table are also made. The prototype is made at the IMT workshop at NMBU, IMT also provides the financial support. With help from enthusiastic individuals and personal effort INDT is developed from idea to finished product. The results is a dining table which measures 122cm x 102cm x 79cm that has three heating zones, as well as a centralized control panel. The design is done with respect to ideal human ergonomics. The product is tested in order to determine heat diffusion and effective heat transfer from the heating elements. In addition a number of tests are done to determine various materials behavior for use in the final product. The chosen methods and materials work well together, and the test results are equal to the expectations. An economic evaluation of the projects project and development costs. 22 611 NOK is needed in financial support in order to finish the prototype. The total development cost is 63 761 NOK. The possibility of applying for government funding will be considered for future work involved with realizing a final product, and entering it into the commercial market. During the course of the thesis a prototype is made, which has the ability of keeping food warm over time. The product has a clean and simple design. Future work with the prototype must include improvement of the technological systems. In the thesis micro module technology with the potential for integration in a commercial product is described. In the future focus will be placed on developing systems adapted for the hob based on this technology. Work covering commercializing and production planning will be done, with the final goal of launching the product on the Norwegian market.
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.titleIntegrasjon og styring av varmekilde i bordplate og realisering av induksjonskonseptet INDTnb_NO
dc.title.alternativeIntegration and control of heat source in table surface and realization of the induction concept INDTnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500nb_NO
dc.source.pagenumber95nb_NO
dc.description.localcodeM-MPPnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel