Fremtidens kontorbruk i mindre norske byer og tettsteder
Master thesis
View/ Open
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
- Master’s theses (LandSam) [1195]
Abstract
Denne oppgavens tema og problemstilling er et resultat av året som har gått. Covid-19 har fremskyndet en teknologisk hverdag. Norges arbeidstakere har opplevd at det er mulig å arbeide hjemmefra ved hjelp av digitale verktøy og fleksible ledere. Mindre norske byer og tettsteder har opplevd økt tilflytting i 2020-2021, og det spekuleres i om Covid-19 har hatt en innvirkning på dette. Over en lengre periode har mindre norske byer og tettsteder hatt utfordringer med fraflytting, aldrende befolkning og lite aktivitet i sentrumskjernen. Nyere forskning viser imidlertid en interessant trend: flere har flyttet ut fra storbyene og til mindre norske byer og tettsteder i løpet av 2020.
Fleksibilitet i arbeidshverdagen muliggjør tilflytting til mindre byer og tettsteder. Arbeidstakere kan flytte dit de selv ønsker, og samtidig beholde arbeidsplassen sin utenfor bostedskommunen. Vedkommende kan pendle et par dager i uken, og ha hjemmekontor resterende arbeidsdager. Det er imidlertid også erfart at hjemmekontoret kan være krevende for mange. Flere opplever redusert produktivitet i arbeidstiden, og det verdifulle skillet mellom jobb og fritid blir hvisket ut. Kan det medføre en økt etterspørsel etter alternativer til hjemmekontoret i mindre norske byer og tettsteder i tiden fremover? I så fall er et videre spørsmål som kan reises:
“Hvordan kan aktører i eiendomsmarkedet etablere levedyktige konsepter med korttidsleie av kontorlokaler i mindre norske byer og tettsteder?”
Oppgavens problemstilling har først og fremst til hensikt å belyse hvilke forutsetninger som bør være til stede for at et fleksibelt kontorkonsept med korttidsleie skal kunne bli levedyktig i mindre norske byer og tettsteder. Oppgaven presenterer sju ulike forskningsspørsmål som er utarbeidet i den hensikt å besvare problemstillingen. Dybdeintervjuer, observasjoner, uformelle samtaler og mapping (kartlegging) av konsepter er benyttet ved innsamlingen av empiri. Formålet med oppgaven er at den skal kunne fungere som et verktøy som aktører i eiendomsmarkedet kan benytte seg av når det planlegges å etablere fleksible kontorkonsepter med korttidsleie i mindre norsker byer og tettsteder.
Med grunnlag i relevant teori og egeninnsamlet empiri har vi kartlagt en rekke forutsetninger som bør være til stede for å oppnå et levedyktig konsept innenfor korttidsleie av kontorlokaler i mindre norske byer og tettsteder. Disse presenteres som konkrete anbefalinger av ulike tiltak. De anbefalte tiltakene egner seg som revitaliseringsstrategier for eksisterende konsepter, eller som konkrete anbefalinger når det skal utvikles nye konsepter. Listen med anbefalinger deles inn i to grupper: for mindre norske byer og tettsteder med – og uten et definert sentrum. Dette fordi vi har observert at det er ulike hensyn som bør tas når et konsept etableres i distriktene versus i mindre byer.
Vi har sett at et godt samarbeidet mellom kommunen, gårdeier, lokalt næringsliv og driver og utvikler av konseptet er avgjørende for å oppnå et levedyktig konsept. Videre bør konseptet ha en aktiv fasilitator som er en ildsjel og ikke er økonomisk motivert, men i stedet har et genuint ønske om å løfte mennesker opp og fram, og bidra positivt til lokalmiljøet. Vi har avdekket at det kan være en viss skepsis omkring profesjonaliteten til fleksible kontorkonsepter med korttidsleie, spesielt fra kommunens og gårdeiers side. Vi tror at blant annet begrepet ”coworking” kan være en medvirkende årsak, nettopp fordi det er usikkerhet rundt begrepets faktiske betydning. Et fleksibelt kontorkonsept kan imidlertid være en viktig bidragsyter for økt aktivitet i sentrumsområdet, da det kan tilby arbeidsplasser og fellesskapsbaserte- og tjenesterelaterte tilbud. På den måten tilføres aktivitet i sentrum, også utenom tradisjonell arbeidstid. The theme and topic of this master thesis is in many ways a result of the past year and the operational changes due to covid-19. The pandemic has fast-tracked a technological everyday life. Many employees have experienced the possibilities of working from home, with the help of digital tools and flexible leaders. At the same time; several smaller Norwegian cities and towns have challenges regarding emigration, an aging population and low growth in the business sector. Recent research, however, shows an interesting trend; more people have moved out of the big cities and to smaller Norwegian cities and towns during 2020-2021 and it is speculated whether Covid-19 has had an impact on this.