Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSvihus, Birger
dc.contributor.advisorLjøkjel, Kari
dc.contributor.authorMolteberg, Mari
dc.date.accessioned2021-09-01T11:50:40Z
dc.date.available2021-09-01T11:50:40Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2772244
dc.description.abstractDet ble gjennomført to feltforsøk på slaktekylling fra november 2019 til februar 2020. Formålet med disse feltforsøkene var å se effekten müsli (grovmalt, upelletert fôr) hadde på produksjonen og spiseatferden til slaktekylling. Det har vært gjennomført flere forsøk på dette området, men det har stort sett vært stasjonsforsøk, samt at strukturen på det upelleterte fôret har bestått av en relativt stor andel med partikler under 1 mm. Hensikten var derfor å se hvordan et mer grovmalt upelletert fôr ville fungere i felt. Feltforsøkene ble delt inn i forsøk 1 (innsettene fra november til desember) og forsøk 2 (innsettene fra januar til februar). Per feltforsøk var det to innsett, ett i hvert hus. Det ble brukt to foreldreflokker per forsøk og antallet fra hver av foreldreflokkene var likt i de to husene. Innsettene fikk samme pelleterte startfôr frem til og med dag 12, og gikk deretter over på vekstfôr. Vekstfôret var enten pelletert eller ikke. Hvert hus fikk hver sin struktur på vekstfôret i forsøk 1, og dette ble byttet om i forsøk 2. Næringsinnholdet i det pelleterte og det upelleterte vekstfôret var likt. Det ble gjennomført manuelle veiinger og filming i løpet av innsettene. Innsettsrapportene ble sendt over fra Nortura, og det ble også gjennomført veiing av noen kråser under forsøk 1. Kyllingene fôret på müsli hadde en lavere tilvekst, og nådde ikke målvekten på 1400g. Fôrforbruket/kg tilvekst var også høyere for kyllingene fôret på müsli sammenliknet med de fôret på pellets. De oppnådde en numerisk lavere CV% ved slakt, og for 6 av de totalt 8 veiingene. Det var ingen tegn til at kyllingene fôret på müsli selekterte grove partikler, og ved slakting oppnådde de et høyere antall innenfor vektklasseintervallet +/- 200g. Det var også en numerisk lavere dødelighet for kyllingene fôret på müsli sammenliknet kyllingene fôret på pellets. Kyllingene brukte lengre tid på å spise müsli, og det var generelt tegn på at de hadde god trivsel. Kråsvektene var signifikant forskjellig mellom de to fôrstrukturene. Feltforsøkene viser at det er fullt mulig å fôre slaktekylling på müsli. I feltforsøkene hadde bruk av müsli både positive og negative effekter. Noen av de negative effektene var lavere tilvekst og høyere fôrforbruk/kg tilvekst, mens positive var økte kråsvekter, og numerisk lavere CV% og dødelighet.en_US
dc.description.abstractTwo field trials on broilers were carried out from November 2019 to February 2020. The purpose of these field trials was to see the effect muesli (coarsely ground, unpelleted feed) feed had on the production and eating behavior of broilers. Several experiments have been carried out in this area, but there have mostly been small-scale laboratory experiments, and the structure of the unpelleted feed consisted of a relatively large portion of particles under 1 mm. The purpose was therefore to see how a more coarsely ground unpelleted feed would work in the field.en_US
dc.description.sponsorshipFelleskjøpet Agri og Norturaen_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleEffekten av upelletert fôr i kommersiell slaktekyllingproduksjonen_US
dc.title.alternativeThe effect of unpelleted feed in commercial broiler productionen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900en_US
dc.description.localcodeM-HVen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal