Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPrestløkken, Egil
dc.contributor.advisorAlvarez, Clementina
dc.contributor.authorSlåttelid, Linda Høyby
dc.date.accessioned2021-09-01T08:54:19Z
dc.date.available2021-09-01T08:54:19Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2772151
dc.description.abstractKunnskap om næringsinnhaldet hjå fôr er fundamentalt for god fôrutnytting og effektiv mjølkeproduksjon. Fôr står for om lag 80% av dei variable kostnadane hjå mjølkegardane, og god fôrutnytting er essensielt for å skape god økonomi. Nøyaktigheita av fordøyingsgrada hjå fôret kan gi oversikt over næringsopptak hjå mjølkekyr. Fordøying av fôr og fôrkomponentar kan målast gjennom ulike metodar. Total oppsamling (TC) er den beste metoden for å fastslå fordøyingsgrada til eit fôr, men slike fordøyingsforsøk er tidkrevjande, kostbare og krev eigene fasilitetar til gjennomføring. Andre utfordingar er dyretal og at metoden er vanskeleg å gjennomføre med høgtytande mjølkekyr. Mindre arbeidsame metodar med innsamling av stikkprøver og analyse av markørar til å estimere fordøyingsgraden til fôrkomponentar vert ofte nytta under fordøyingsforsøk hjå mjølkekyr. Syreuløyseleg oske (AIA) og ikkje-nøytralløyselege fiber (iNDF) er eksempel på interne markørar ein finn naturleg i fôret til mjølkekyr. Målet med forsøket var å berekne fordøyingsgrada av to surfôrkvalitetar ved å nytte AIA og iNDF som markørar. Surfôrkvalitetane var tidleg hausta, Høg Kvalitet (HQ) og seint hausta, Låg Kvalitet (LQ). Rasjonane var optimalisert for å dekkje energibehovet ut frå avdrått, og mengd kraftfôr var høgare i LQ enn HQ. AIA vart målt gjennom analysar av fôr og avføring, medan iNDF måtte bestemmast gjennom 288 timars inkubasjon av fôr- og avføringsprøver i 2 vomkanulerte kyr. Analysar av fôr, avføring og markør vart nytta til å berekne fordøyingsgrada til tørrstoff (TS), organisk stoff (OM), nøytralløyselege fiber (NDF) og ein restfraksjon (rest). Signifikante samanhengar vart funne mellom surfôrkvalitet og fordøyingsgrad hjå om lag alle komponentane hjå HQ og LQ. Det var skilnad i fordøyingsgrad berekna med to interne markørar INDF og AIA. Samanlikna med iNDF var fordøyingsgrada høgare berekna med AIA i rasjonen med tidleg hausta surfôr, medan det var motsett i rasjonen med seint hausta surfôr der iNDF berekna høgare fordøyingsgrad enn AIA. Markørane AIA og iNDF gav ulike berekningar av fordøyingsgrad og det er utfordrande å vite kven av dei som syner mest nøyaktig resultat utan å ha samanlikna med eit TC-forsøk.en_US
dc.description.abstractKnowledge of the nutritional content in feed is fundamental in ruminant nutrition. In dairy farming feed is 80% of the variable costs, which makes economical utilization and production efficiency essential. Determined digestibility of feed can give an overview of nutritional absorption in dairy cows. The digestibility of feed and feed components can be measured through different methods. Total Collection (TC) is an accurate way to determine digestibility in feed, though these experiments are laborious, time-consuming, expensive, and require special facilities to complete. Less laborious methods are preferred, and methods where faeces samples are taken to estimate digestibility of components in feed are often used in digestibility trials with dairy cows. Acid-insoluble ash (AIA) and indigestible Neutral Detergent Fibre (iNDF) are two examples of internal markers found naturally in feed.en_US
dc.language.isonnoen_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleFordøying av fôrrasjonar til mjølkekyr målt med AIA og iNDFen_US
dc.title.alternativeDigestibility of feedrations for dairy cows measured with AIA and iNDFen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Landbruksfag: 910en_US
dc.description.localcodeM-HVen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal