Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAhlstrøm, Øystein
dc.contributor.authorGuldhav, Merete
dc.coverage.spatialNorwayen_US
dc.date.accessioned2021-08-03T20:00:29Z
dc.date.available2021-08-03T20:00:29Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2766064
dc.description.abstractKraftfôr er ein viktig del av norsk husdyrproduksjon og utgjer ein stor del av driftskostnadane til husdyrprodusenten. Difor er det viktig at kraftfôret har riktig ernæringsmessig innhald og god teknisk kvalitet ved kvar levering. Variasjonar i leveringar kan gje store utslag på produksjonen og økonomien til den enkelte husdyrprodusenten. Det blir brukt fleire ulike råvarer i fôr, og næringsinnhaldet i desse kan variere mellom råvareparti. Gode og representative prøvar og analysar av alle råvareparti er viktig for at reseptane skal bli best mogleg og vere oppdaterte ut frå dei aktuelle råvarepartia. Det er også viktig med gode rutinar for kontroll av produksjonsutstyr, til dømes vekter og sensorar. Durabilitet bør vere nærmast mogleg 99% for å redusere utfordringar med støv. Årsaka til dette er påkjenningane pellets opplev gjennom transport frå fabrikken til fôrbrettet. Forsøk har vist at auka handtering av pellets kan auke støvmengda med opp til 50%. Talet på tilbakemeldingar frå husdyrprodusentar har auka frå 0,48/1000 tonn i 2015 til 0,61/1000 tonn i 2020. Kva det dette utgjer i volum finns det ikkje opplysningar om. Struktur og støv utgjer om lag 50% av tilbakemeldingane samla og rundt 60% for drøvtyggjarar. Heng i silo og klumpar eller mugg varierer mellom ulike år, samla utgjorde desse 16% i 2015 og 32,7% i 2020. Over perioden utgjer årsaka produksjonsnedgang hos bonde rundt 15% samla. Diaré eller blaut gjødsel er også ein årsak som varierer mellom år og dyreslag. Smak og lukt ei større utfordring hos fjørfe, enn drøv og svin, og utgjorde 16% i 2020. Svin har færrast tilbakemeldingar og ligg på rundt 0,40/1000 tonn. Fjørfe er det dyreslaget som har flest tilbakemeldingar med 0,87/1000 tonn i 2020. Data frå Felleskjøpet Rogaland Agder har blitt brukt for å bestemme om ulike vêrforhold (middeltemperatur, nedbør og luftfuktigheit) har samanheng med tilbakemeldingar generelt eller spesifikke årsaker (struktur, heng, klumpar eller mugg). Middeltemperatur, nedbør og luftfuktigheit varierer signifikant mellom kvartal og P-verdi på 0,0237 viser at dette også gjeld for samla tilbakemeldingar, der 1. kvartal har færrast tilbakemeldingar og reklamasjonar og 3. kvartal har flest tilbakemeldingar og reklamasjonar. Statistiske analysar viser at middeltemperatur påverkar talet på tilbakemeldingar og reklamasjonar totalt og for struktur og heng i silo. Ei grads auke i temperatur medan nedbør og luftfuktigheit er uendra, er estimert til å auke talet på tilbakemeldingar med 0,02. Også nedbør og luftfuktigheit kan påverke talet på tilbakemeldingar og reklamasjonar knytt til heng i silo. Det er flest tilbakemeldingar og reklamasjonar på hausten, 3. kvartal, som kan tyde på at nytt korn også påverkar kraftfôrkvaliteten. Tilbakemeldingar og reklamasjonar fordelar seg ulikt gjennom året, men også gjennom veka. Fôr utlevert på tysdagar får færrast tilbakemeldingar (16,7%), medan fôr utlevert på fredagar får flest (21,2%). Spørjeundersøkinga hadde fokus på kraftfôrkvalitet, varierande kvalitet på kraftfôret og leverandørbytte, klager og reklamasjonar, og spørsmål om terskel for å gje tilbakemelding på kraftfôret. Undersøkinga viste at husdyrprodusentane sine viktigaste krav til kraftfôret var forventinga om riktig næringsinnhald, lite støv og god tilvekst/produksjon. Fleire nemnde også at det er viktig å ta omsyn til økonomi og pris. Dei fleste har klaga og reklamert fordi det har vore for mykje støv i kraftfôret, medan andre har fått levert varmt fôr som sidan mygla. Blant dei spurte svarte 16 av 19 respondentar at dei burde gje beskjed om dårleg kraftfôr oftare enn dei vanlegvis gjer. Spørjeundersøkinga gjorde at fleire av respondentane blei klar over kor lite dei merksemd dei gav kraftfôret, spesielt sidan kraftfôret er ei av dei største kostnadane og kan påverke produksjonsresultata mykje.en_US
dc.description.abstractConcentrated feed is an important part of Norwegian livestock production and constitutes a large part of the operating costs of the livestock producer. Therefore, it is important that the concentrated feed has the right nutritional content and technical quality at each delivery. Variations in deliveries can have a major impact on the production and income of the individual livestock producer. Several different raw materials are used in feed, and the nutrient content in these can vary between batches. Good and representative samples and analysis of all raw material batches are important for the recipes to be the best possible and to be updated based on the relevant raw material batches. It is also important to have good routines for controlling production equipment, for example scales and sensors. The durability should be as close as possible to 99% to reduce dust challenges. The reason for this is the stresses pellets experience through transport from the factory to the feed tray. Experiments have shown that increased handling of pellets can increase the amount of dust by up to 50%. The number of feedbacks from livestock producers has increased from 0,48/1000 tonnes in 2015 to 0,61/1000 tonnes in 2020. There is no information on what this amounts to in volume. Structure and dust make up about 50% of the feedback combined and around 60% for ruminants. Stagnant feed in silo and lumps or mould vary between different years, together they accounted for 16% in 2015 and 32,7% in 2020. Over the period, complaints concerning production declines amounts to around 15% in total. Diarrhea or wet manure is also a cause that varies between years and animal species. Defects on taste and smell are a bigger challenge for poultry than ruminants and pork and amounted to 16% in 2020. Pigs have the fewest feedback and are around 0,40/1000 tonnes and poultry are the animal species that has the most feedback with 0,87/1000 tonnes in 2020. Data from Felleskjøpet Rogaland Agder has been used to determine whether different weather conditions (average temperature, precipitation and humidity) are related to feedback in general or specific causes (structure, stagnant feed, lumps or mould). Mean temperature, precipitation and humidity vary significantly between quarters and a P-value of 0,0237 shows that this is also applies to aggregate feedback and complaints, where 1st quarter has the fewest complaints, and the 3rd quarter has the most complaints. Statistical analysis shows that high air temperature increases the number of feedbacks and complaints in total, problems with poor structure and with stagnant feed. A one-degree increase in temperature while precipitation and humidity are unchanged is estimated to increase the number of complaints by 0,02. Precipitation and humidity can also affect the number of feedbacks and complaints related to stagnant feed. There is most feedbacks and complaints in the autumn. Feedback and complaints are distributed differently throughout the year, but also throughout the week. Feed delivered on Tuesdays receives the least feedbacks (16.7%), while feed delivered on Fridays receives the most (21.2%). The survey focused on quality of concentrated feed, varying quality of concentrated feed and change of supplier, complaints and grievances, and questions about the threshold for giving feedback on concentrated feed. The survey showed that the livestock producers’ most important requirements for the concentrated feed were the expectation of the correct nutrient content, little dust and good growth/production. Several also mentioned that it is important to pay attention to finances and price. Most have complained because there has been too much dust in the concentrate, while others had received feed that started to grow moulds because of too high feed temperature at delivery. Among those surveyed, 16 out of 19 respondents answered that they should be more focused on reporting poor concentrated feed quality in the future. The survey made several of the respondents aware of how little they paid attention to the concentrated feed quality, especially since the concentrated feed is one of the biggest costs in animal production.en_US
dc.language.isonnoen_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleReklamasjonar på pelletert kraftfôr i Noreg 2015-2020en_US
dc.title.alternativeComplaints about pelleted feed for livestock in Norway 2015-2020en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-FTen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal