Bygningsvern : en ressurs eller hindring for verdiskapning?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2682070Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master’s theses (LandSam) [1334]
Sammendrag
Temaet for oppgaven er transformasjon, og den skal undersøke hvordan eiendomsutviklere forholder seg til vernet bebyggelse i transformasjonsprosjekter. Målet med prosjektet er å kartlegge utviklernes holdninger til vern, og om vernet anses som en hindring eller en ressurs for verdiskapning.
For å undersøke problemstillingen er det gjennomført en litteraturstudie og intervjuer med tre relevante aktører, som alle har gjennomført eller arbeider med et transformasjonsprosjekt. Prosjektet går i dybden på temaer som miljø- og klimafordeler ved bevaring, vern som verktøy i kulturminneforvaltning, aktivering av kulturminner og økonomi i prosjektene.
En fellesnevner for casene er at den vernede bebyggelsen tilfører prosjektene unike kvaliteter, atmosfære og historie som man ikke kan skape i samme grad med nybygg. Informantene har ulik oppfatning om hvorvidt vern i transformasjonsprosjekter er en ressurs eller hindring for verdiskapning, men dette preges i stor grad av organisasjonskultur og holdninger innad i selskapet. Den største forskjellen er om selskapet har et tradisjonelt forhold til vern, eller drives av kompetanseheving og utfordringer i forbindelse med transformasjon.
De siste årene har det vært en fremvekst av organisasjoner med en organisasjonskultur som verdsetter og drives av transformasjonsprosjekter. Bedrifter med kompetanse om transformasjon, som spesialiserer seg på slike prosjekter kan etablere et konkurransefortrinn i dagnes eiendomsutvikling. The theme for my thesis is Transformational property, and it will examine the relation between real estate developers and building preservation. The project aims to map the developers opinion in preservation and the extent to which they see preservation as a resource or a barrier for value creation in their projects.