Utfordringer ved bruk av hjemmelagde dietter til hund
Abstract
Dette er en litteraturstudie hvor vi har undersøkt problemstillinger knyttet til hjemmelaget
diett til hund. Vi har tatt utgangspunkt i datasettet og internrapporten fra Waltham fra en
undersøkelse utført i Brasil i 2018. Brasil er et land som regnes for å være under utvikling når
det kommer til kommersielt hundefôr. Videre har vi supplert med artikler for å sammenligne
resultatene med etablerte markeder som har andre sosioøkonomiske vilkår og annen
matkultur. Vi har undersøkt motivasjonen bak valg av hjemmelaget diett, ingrediensbruken,
utilstrekkelig næringsinnhold og andre utfordringer knyttet til hjemmelaget diett (HD).
Uavhengig av type marked og matkultur har vi funnet at næringsmangler og -ubalanser i HD
er gjentakende i flere studier, og gjelder spesielt sink, kalsium:fosfor forholdet, vitamin D og
kolin. Mindre vanlige forekommende mangler var kalsium, kobber, selen, riboflavin,
kobalamin og vitamin E. Det er sett en klar sammenheng mellom disse ernæringsmessige
manglene og ubalansene, og lidelser som ernæringsbetinget sekundær hyperparatyreoidisme
som kan gi osteopeni, rubber jaw og skjelettdeformiteter. Studiene vi har undersøkt viser at
det er problematisk å bruke HD uansett hvilke råvarer man har tilgjengelig eller ønsker å
bruke. Det er krevende å sette sammen et fullkomment og balansert hjemmelaget kosthold, og derfor bør eiere oppfordres til å søke hjelp til dette hos fagpersoner med ekspertise innen
ernæring hos hund.