Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorDeborah, Oughton
dc.contributor.advisorMellegård, Hilde
dc.contributor.advisorHvoslef-Eide, Trine
dc.contributor.authorRosnes, Amalie Benedikte Hansen
dc.coverage.spatialNorwaynb_NO
dc.date.accessioned2019-12-06T12:21:43Z
dc.date.available2019-12-06T12:21:43Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2632180
dc.description.abstractDenne masteroppgaven handler om folks holdninger til genmodifisert mat og regulering av genmodifiserte organismer (GMO) i Norge. Bakgrunnen for at jeg valgte nettopp disse temaene, var blant annet at nyere forbrukerundersøkelser har vist sprikende resultater om nordmenns holdninger til genmodifisert mat, og at lov om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer (genteknologiloven) muligens skal revideres. I et mer overordnet perspektiv er disse spørsmålene viktige i debatten om bærekraftig matproduksjon. Vi vet at vi står overfor omfattende endringer for å etablere et bærekraftig matsystem, og regulering av GMO kan være et av områdene som påvirkes. Derfor er det viktig å belyse folks holdninger til disse spørsmålene i en vitenskapelig sammenheng. GMO involverer imidlertid etiske dilemmaer, følelser og komplekse problemstillinger, og kvalitative metoder kan være nyttig for å få fram nyansene i denne problematikken. Formålet med studien har derfor vært å få en dypere forståelse av faktorer som påvirker holdninger til genteknologi i matproduksjon, og å få innblikk i norske forbrukeres tanker om reguleringen av GMO. For å undersøke dette har jeg gjennomført fire fokusgruppeintervjuer med studenter, politikere og seniorer. Utvalget bestod av 24 deltakere fra 20 til 80 år med ulik bakgrunn, erfaring og kunnskap. Som teoretisk rammeverk har jeg tatt utgangspunkt i tre faktorer som ifølge samfunnsvitenskapelig forskning har innflytelse på publikums holdninger til genmodifisert mat: oppfattelse av risiko og fordeler, moralske aspekter og tillit til institusjoner.nb_NO
dc.description.abstractThis master thesis explores people’s attitudes towards genetically modified food and regulation of genetically modified organisms (GMOs) in Norway. The reasons for choosing these particular topics was that recent consumer surveys have shown ambiguous results about Norwegians’ attitudes to genetically modified foods, and that the Gene Technology Act is currently under revision. In a more general perspective, these issues are important in the debate on sustainable food production. We know that we are facing major changes to establish a sustainable food system, and regulation of GMOs may be one of the areas affected. Therefore, it is important to elucidate people’s attitudes to these issues in a scientific context. GMOs, however, involve ethical dilemmas, emotions and complex issues, and qualitative methods can be useful for highlighting the nuances of this subject. The purpose of the study has therefore been to gain a deeper understanding of the factors influencing people’s attitudes to genetically modified food, and to gain insight about Norwegians consumers’ perception on regulation of GMOs. To investigate this, I have conducted four focus group interviews with students, politicians and seniors. The sample consisted of 24 participants from 20 to 80 years with different backgrounds, experience and knowledge. The theoretical fundament of the assignment is primarily based on three factors that, according to social science research, influence the public’s attitudes towards genetically modified food: perception of risk and benefit, moral aspects and trust in institutions.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectGenetically modified foodnb_NO
dc.subjectGenmodifisert matnb_NO
dc.subjectGMOnb_NO
dc.subjectFood productionnb_NO
dc.subjectGenetic engineeringnb_NO
dc.subjectHoldningernb_NO
dc.subjectAttitudesnb_NO
dc.titleGenteknologi i matproduksjon : en kvalitativ studie av norske holdningernb_NO
dc.title.alternativeGenetic engineering in food production : a qualitative study of Norwegian attitudesnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Teknologi: 500nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Samfunnsvitenskap: 200nb_NO
dc.description.localcodeM-BIOTEKnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal