Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPedersen, Ingeborg
dc.contributor.advisorBere, Elling
dc.contributor.authorThrane, Marie
dc.coverage.spatialNorwaynb_NO
dc.date.accessioned2019-07-23T09:08:14Z
dc.date.available2019-07-23T09:08:14Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2606268
dc.description.abstractBakgrunn: Maten vi spiser bidrar til globale klimagassutslipp, som gir økt risiko for negative helseeffekter ved global oppvarming. Et bærekraftig kosthold med mindre animalske matvarer, lokalt produserte matvarer, matvarer i sesong, økologiske matvarer og mindre matsvinn har lav miljøpåvirkning. Det er av interesse a vite hvordan holdningene til et bærekraftig kosthold har utviklet seg den siste tiden. En spørreundersøkelse ble derfor utført for å undersøke om det er forskjell i holdninger til et bærekraftig kosthold mellom 2008 og 2018, blant foreldre til 6.og 7.klassinger i Telemark og Hedmark fylke. Det ble også undersøkt om holdningene er relatert til kjønn, alder, utdanning og politisk tilhørighet, og holdningene sammenlignes med holdninger til andre miljøspørsmål. Metode: Et spørreskjema ble besvart av 996 foreldre til 6.og 7.klassinger i Telemark og Hedmark fylke i 2008 og 606 i 2018. Linear multippel regresjon ble brukt for å undersøke forskjell i holdning til bærekraftig kosthold mellom årene (2008/2018), og påvirkning av kjønn, alder, utdanning og politisk tilhørighet. I tillegg ble to utvalgs t-tester brukt for å se på forskjeller innenfor hver enkelt variabel. Resultater: Regresjonsanalysen viste at alle de uavhengige variablene påvirket skår på bærekraftig kosthold. År påvirker bærekraftig kosthold kontrollert for de andre uavhengige variablene. Utdanningsnivå har ingen påvirkning når politisk tilhørighet er satt inn i modellen. Utvalget i 2018 har høyere skår på alle miljøspørsmål utenom spørsmålene som omhandler bilkjøring, enn utvalget i 2008. Konklusjon: Det har vært en positiv utvikling i holdningen til et bærekraftig kosthold fra 2008 til 2018. Holdningen er påvirket av kjønn, alder og politisk tilhørighet. Resultatene tyder på at vi er på vei mot et mer bærekraftig kosthold. Samtidig er ikke befolkningen helt klar for å velge mat basert på hva som er best for klima, og for å redusere helsefarene ved global oppvarming.nb_NO
dc.description.abstractBackground: The food we eat is contributing to global greenhouse gas emissions. This enhances the risk of the negative health effects of global warming. A sustainable diet with less animal based foods, more local groceries, groceries in season and organic groceries, and less food waste has a low climate impact. It is of interest to know how the attitudes towards a sustainable diet have evolved recently. Therefore, a survey was done to examine if there is a difference in attitudes towards a sustainable diet between 2008 and 2018, among the parents of 6th and 7th graders in the counties Telemark and Hedmark, in Norway. It was also examined if the attitudes are related to gender, age, education and political affiliation. And the attitudes where compared to attitudes towards other environmental issues. Methods: A questionnaire was answered by 996 parents of 6th and 7th graders in the counties Telemark and Hedmark in 2008 and 606 parents in 2018. A linear multiple regression was used to test for differences in attitudes between the years (2008/2018) and if the attitudes were affected by gender, age, education and political affiliation. In addition, a two-sample t-test was used to examine differences for each variable. Results: The regression analysis showed that all the independent variables affected the sustainable diet score. Year affects sustainable diet controlled for the other variables. Education level has no affection when political affiliation is added to the model. The sample in 2018 had higher scores on all environmental questions, except the questions regarding car driving, then the sample from 2008. Conclusion: It has been a positive development in the attitudes towards a sustainable diet from 2008 to 2018. The attitudes are affected by gender, age and political affiliation. The results indicate that we are moving towards a more sustainable diet. At the same time, the population is not ready to choose food based on what is best for the environment, and to reduce the health threats of global warming.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectBærekraftig livsstilnb_NO
dc.subjectFolkehelsenb_NO
dc.subjectSustainable dietsnb_NO
dc.subjectPublic healthnb_NO
dc.subjectClimate changenb_NO
dc.subjectKlimaendringernb_NO
dc.titleHoldninger til et bærekraftig kosthold : en studie av forskjeller fra 2008 til 2018, blant foreldrene til 6. og 7. klassinger i Hedmark og Telemark fylkenb_NO
dc.title.alternativeAttitudes towards a sustainable diet : a study of differences from 2008 to 2018, among parents of 6th and 7th graders in Hedmark and Telemark countynb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Andre helsefag: 829nb_NO
dc.source.pagenumber90nb_NO
dc.description.localcodeM-FOLnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal