dc.contributor.author | Røeggen, Ottar | |
dc.date.accessioned | 2019-06-08T11:51:15Z | |
dc.date.available | 2019-06-08T11:51:15Z | |
dc.date.issued | 1976-03 | |
dc.identifier.isbn | 82-576-5544-9 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2600376 | |
dc.description | Fra institutt for grønnsaksdyrking. Stensiltrykk nr. 87. NINF-rapport nr. 13 - 1976. Prosjektet er finansiert av Selskapet for landbrukets næringsmiddelforskning. | nb_NO |
dc.description.abstract | Både avling og kvalitet synes å avta etter at de først utviklede skolmene har nådd en frøprosent på 15 eller litt mer, når bønnene høstes manuelt. Fra litteraturen er det eksempel på at to gangers høsting ved frøprosent 12 har gitt størst avling.
Det har imidlertid ikke vært mulig med disse undersøkelsene å fastsette en eksakt øvre grense for en akseptabel frøprosent. Når frøprosenten er 15, har frøenes lengde i de først utviklede skolmene hos sorten 'Felix' vært like lange eller litt lengre enn det tørre såfrøets lengde. Det er således flere interessante ting som inntreffer ved frøprosent 15. Ved denne frøprosenten er skolmevekten største Dessuten er frøprosent 15 lett å peile inn. Det gikk således 32-33 døgn fra 50% av plantene blomstret til frøprosent 15 på de lengst utviklede skolmene i 1973 og 1974. Det. gikk ca. 10 døgn fra disse skolmene var nesten utvokste i lengde til de hadde en frøprosent på på 15.
Beregninger av hvor meget frøprosenten Øker med tiden gjør det mulig å peile inn en ønsket høstetid med stor nøyaktighet. Et eksempel på slik beregning er gitt i avsnittet V b. HØSTETIDSKRITERIER OG HØSTETID.
Maskinell engangshøsting av bønner bør av hensyn til avlingen skje ved et noe senere utviklingsstadium, men av hensyn til kvaliteten har man ikke meget å gå på. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norwegian University of Life Sciences, Ås | nb_NO |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no | * |
dc.title | Høstetidskriterier for brekkbønner med tanke på industriell produksjon | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 21 | nb_NO |