Show simple item record

dc.contributor.advisorKjos, Nils Petter
dc.contributor.advisorThingnes, Signe Lovise
dc.contributor.authorLetnes, Kine Anita Berntsen
dc.coverage.spatialNorway, Trøndelagnb_NO
dc.date.accessioned2019-01-27T14:08:56Z
dc.date.available2019-01-27T14:08:56Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2582468
dc.description.abstractNår denne oppgaven skrives, opplever norsk slaktegrisproduksjon utfordrende økonomiske tider. En måte å øke lønnsomheten i produksjonen på er å øke produktiviteten. Fôrkostnaden er den største utgiftsposten i norsk slaktegrisproduksjon – fôrforbruk og tilvekst er derfor sentrale produksjonstall med stor innvirkning på sluttresultatet. Det gjennomsnittlige fôrforbruket på landsbasis er imidlertid noe som har endra seg minimalt de siste årene på tross av stor genetisk framgang. I Norge er det vanligst å registrere produksjonstall etter at grisen er levert til slakt, noe som vil gi et bilde på snittresultatene i slaktegrisperioden. Til sammenlikning, har det i slaktekyllingproduksjonen i årrekker vært normalt å registrere daglig fôrforbruk og levendevekt. Dette gir langt flere muligheter underveis til å kontrollere, og om nødvendig justere produksjonen. Flere undersøkelser viser at bedre oppfølging underveis i slaktegrisproduksjonen, gir gevinst i form av økt effektivitet og bedre lønnsomhet. Formålet med denne mastergradsoppgaven var derfor å se på om ukentlig registrering av vekt og fôrforbruk kan forbedre produksjonsresultatene i norske slaktegrisbesetninger.nb_NO
dc.description.abstractWhile writing this thesis, there is a challenging market situation in Norwegian grower-finisher production. One way to increase the profitability is to increase productivity. Because feed costs are the largest cost in grower-finisher production, key numbers such as feed conversion and daily gain are highly important for the production economy. However, the average feed conversion in grower-finisher production has not changed much on a national level in recent years, despite major genetic progress. In Norway it is most common to register production figures after the pig has been delivered for slaughter, which will give a picture of the average results in the grower-finisher period. By comparison, among poultry producers recording of average daily feed intake and average daily gain has been the norm for years. This gives the poultry producers more control over their production results in real-time, and allows them, if necessary, to make changes in the production continuously. Several studies have shown that this is also true for the grower-finisher production, more real-time surveillance of production can increase both the production efficiency and the profitability. The aim of this thesis was therefore to investigate if weekly monitoring of feed consumption and gain could improve the overall production results in a selected group of Norwegian grower-finisher herds.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleEffekt av ukentlig registrering av vekt og fôrforbruk hos slaktegris : erfaringer fra åtte besetninger i Trøndelagnb_NO
dc.title.alternativeWeekly recordings of live weight and feed conversion in growing-finishing pigs : experience from eight pig farms in Trøndelagnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.source.pagenumber69nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal