Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPrestløkken, Egil
dc.contributor.authorØstraat, Katrine
dc.date.accessioned2018-11-12T09:43:16Z
dc.date.available2018-11-12T09:43:16Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2571952
dc.description.abstractDenne oppgaven består av litteraturdel og egne undersøkelser. Litteraturdelen gir en kort oversikt over drøvtyggerens fordøyelsessystem, hvordan den fordøyer fôr og hvordan fordøyelsesforsøk kan bli gjennomført. Fôrrasjonen til en høytytende drøvtygger består av både grovfôr og kraftfôr. Kraftfôr er et næringsrikt fôr og inneholder som oftest mye stivelse, som lett blir fordøyd i vom. Ulempen er at når større mengder kraftfôr blir gitt på en gang, vil fermenteringen reduserer pH i vom. Det gir mindre gunstige levekår for cellolulytiske bakterier som fermenterer fiber. Derfor er det et ønske å produsere kraftfôr som har redusert nedbrytningshastighet i vom, men like god total fordøyelighet som tidligere. Egne undersøkelser er et in vitro forsøk som testet om den fysiske strukturen til pellet påvirket nedbrytningshastigheten med ANKOM DaisyII inkubator. Det ble testet tre typer kraftfor som besto av 100% bygg, men med ulik fysisk struktur. De tre fôrene ble produsert med en ekstruder, der innstillingene bestemte diameteren, lengden, tettheten, hardheten og vannstabiliteten til pelletene i de ulike fôrene. Det ble også sett på om ANKOM DaisyII gir stabile resultater. Det ble gjennomført 8 runder med forsøk, der det de tre siste rundene ble undersøkt tørket og malt grovfôr i tillegg til forsøksfôret. Prøvene ble inkubert i henholdsvis 12, 24, 48 og 96 timer. Den fysiske strukturen påvirker nedbrytningen av pelletene. Pelletene som har høyest tetthet, er hardest og mest vannstabile, er de som har lavest nedbrytning. Det er samtidig vanskelig å avgjøre hva nedbrytningen faktisk er fordi det var signifikant forskjell i fordøyelighet mellom rundene. Samtidig var det omtrent samme variasjon mellom forsøksfôrene innad i rundene. Den store variasjonen mellom rundene indikerer at metoden til ANKOM DaisyII inkubatoren er lite egnet til å fordøye hele pellet.nb_NO
dc.description.abstractThis master thesis have a literature part and my own research. The literature part gives a short summary of the ruminant’s digestive tract, how they digest the feed and how digestibility can be tested. The food rations to a high performing ruminant consists of both roughage and concentrates. Concentrates is highly nutritious and usually contains plenty of starch, which are easily digested in the rumen. The downside is that when a large amount of concentrates is given at the same time, the fermentation will reduce the pH in the rumen. That gives less optimal living conditions for cellulolytic bacteria that ferments fiber. This creates a desire to produce concentrates that has a reduced decomposition time in the rumen, yet just as good total digestibility as before. In this in vitro experiment it was tested if the physical structure to the pellets affected the speed of decomposition with an ANKOM Daisy incubator. Three different concentrates made with barley was tested, each with different physical structure. They were produced with an extruder, where the production settings decided the physical factors of diameter, length, density, toughness and water stability. In addition, there was experiments done considering the ability of the ANKOM Daisy incubator to produce stable results. 8 rounds of experiments was done, with the last three had included dried and grounded roughage in addition to the test feed. The tests were incubated in 12, 24, 48, and 96 hours, respectively. The physical structure affects the speed of composition. The pellets with highest density, and is hardest and most water stable are those with lowest speed of decomposition. It is however hard to pinpoint what the speed of decomposition is, because of significant differences in digestibility between rounds. At the same time, there was approximately the same variation between the tree test feeds within the rounds. This big variation between rounds indicate that the ANKOM Diasy incubator is unsuited to digest whole pellets.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectKraftfôrnb_NO
dc.subjectFordøyelighetnb_NO
dc.titleEffekt av prosessering på nedbrytning av tørrstoff og stivelse målt med ANKOM Daisy inkubatornb_NO
dc.title.alternativeThe effekt of prossesing on degradation of dry matter and starch, messured with ANKOM Daisy inkubatornb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal