Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorVhile, Stine Gregersen
dc.contributor.advisorPrestløkken, Egil
dc.contributor.advisorKarlengen, Inger Johanne
dc.contributor.authorKristensen, Åsmund
dc.contributor.authorFjeldberg, Ole Anders
dc.coverage.spatialNorwaynb_NO
dc.date.accessioned2018-10-11T12:26:43Z
dc.date.available2018-10-11T12:26:43Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2567660
dc.description.abstractThis is a two part thesis consisting of a literature study, and a presentation and evaluation of two experiments on alkaline grain used in concentrates fed to dairy cows. The literature study contains a general presentation of the most important nutrients in the ration of a ruminant as well as a review of the digestive physiology in ruminants. Additionally the literature study includes a brief review of the synthesis of milk, and the nitrogen balance in the ruminant. Lastly, the current politics regarding grain, concentrate production and usage in Norway is reviewed, before closing with the theory and effects of alkaline grain used in concentrate production. The main objective of this study was to investigate the effects of using alkaline grain as a raw material in concentrates fed to dairy cows, on rumen physiological parameters; pH, fermentation pattern and degradability of nutrients. In addition, total tract digestibility and milk quality and production were investigated.nb_NO
dc.description.abstractDenne oppgaven består av en teoridel og gjennomføringen av to forsøk på alkaliske kornråvarer til bruk i kraftfôr til mjølkekyr. Teoridelen inneholder en generell gjennomgang av de viktigste næringsstoffene i fôrrasjonen samt fordøyelsessystemet og fordøyelsen hos drøvtyggere. Deretter blir det gjort kort rede for mjølkesyntesen og nitrogenutnyttingen i drøvtyggere, i tillegg til en gjennomgang av formiddelvurderingen brukt i Norge og ulike metoder for måling av fordøyelse. Teoridelen avsluttes med en gjennomgang av korn og kraftfôrpolitikk i Norge, samt informasjon om alkalisk korn. Hovedmålet med denne oppgaven var å evaluere effekten av å bruke en konsentrert alkalisk kornråvare i kraftfôr til mjølkekyr på vomfysiologiske parametere (pH, gjæringsmønster og nedbrytningsgrad), samt på totalfordøyeligheten av rasjonen og parametere i mjølk.nb_NO
dc.description.sponsorshipNorgesfôr, Strand Unikorn og Landbruksdirektoratet : Forskingsmidlene for jordbruk og matindustrinb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleBruk av alkalisk korn i kraftfôr til drøvtyggere : effekt på vommiljø og fordøyelighetnb_NO
dc.title.alternativeThe use of alkaline grain in feed for ruminants : effect on rumen environment and digestibilitynb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900nb_NO
dc.source.pagenumber113nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal