Livsløpsvurdering av tomatproduksjon i Norge : hvordan vil klima- og miljøpåvirkninger endres ved bruk av biogassressurser?
Master thesis
Submitted version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2565819Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master’s theses (MINA) [780]
Sammendrag
Produksjon av biogass gir energi i form av biogass og et næringsrikt gjødselprodukt i form av biogjødsel. I tillegg arbeides det med å finne aktuelle bruksområder for CO2, som er et biprodukt fra oppgraderingen av biogass til drivstoffkvalitet. Et pilotveksthus er nå under oppføring i Tønsberg. Her vil det gjøres forsøk på å bruke CO2 fra biogassproduksjonen i veksthuset der det skal dyrkes tomater. I tillegg har biogass og biogjødsel egenskaper som gjør at de kan fungere som substitutt for fossile innsatsfaktorer i tradisjonell veksthusproduksjon. I denne masteroppgaven vil jeg ta for meg hvordan klima- og miljøpåvirkninger endres ved å gå fra et tradisjonelt dyrkingssystem for tomater i veksthus til et system der biogassressurser utnyttes i størst mulig grad. I tillegg vil tekniske valg i veksthusbygningen analyseres. Biogas production is an effective treatment method for organic waste. It produces energy in terms of biogas and a nutritious fertilizer in terms of digestate. In addition, possible relevant uses for CO2 are studied. CO2 is a byproduct from the upgrading process of biogas to fuel quality. A pilot greenhouse is now under construction in Tønsberg. Here they will try to use this CO2 in the greenhouse where tomatoes will be grown. Biogas and digestate also have properties that enable them to function as a substitute for fossil resources in traditional greenhouse production. In this master thesis I will assess how environmental impacts change when traditional resources are substituted by resources from biogas production. Technical choices related to the greenhouse building will also be assessed.