Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorLekang, Odd-Ivar
dc.contributor.authorOlsen, Kristian Dalland
dc.contributor.authorEngebretsen, Idar Holmbek
dc.date.accessioned2018-09-18T13:38:00Z
dc.date.available2018-09-18T13:38:00Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2563247
dc.description.abstractThe main objective of this thesis was to develop a competitive product that combines packaging and dispenser for whole, smoked salmon, where the user does not need to get in contact with the salmon to get sliced smoked salmon. Preferably, without giving the smoked salmon shorter shelf life than existing products on the market. In addition, the packaging dispenser should be recyclable. The product should also allow the user to adjust the thickness of the salmon slices. Through prototype testing and selection, a package and dispenser that contained 120 grams of smoked salmon was developed. This product could dispense smoked salmon slices of various thickness, where the user avoided direct contact with the smoked salmon. The packaging material is high-density polyethylene, and the packaging dimensions is 100 millimeters long and 50 millimeters in diameter. Additional features such as sealing the packaging dispenser with plastic and using packing in modified atmosphere technology as well as adding absorbent pads to the packaging dispenser are required, but are not included in the prototype testing. Additional features were added following the results of a market analysis and a survey.nb_NO
dc.description.abstractHovedmålet med denne oppgaven var å utvikle et konkurransedyktig produkt som kombinerte emballasje og dispenser for hel røkelaks, der brukeren ikke trenger å komme i kontakt med røkelaksstykket for å få ut skivet røkelaks. Dette skulle fortrinnsvis kunne gjøres uten at det ga røkelaksen kortere holdbarhet enn eksisterende røkelaksprodukter på markedet. Produktet skulle gi brukeren mulighet til å justere tykkelsen på lakseskivene, i tillegg til å være resirkulerbar. Gjennom prototypetesting og selektering ble en emballasje og dispenser som rommet 120 gram røkelaks utviklet. Dette produktet kunne porsjonere ut røkelaksskiver i valgfri tykkelse, der brukeren ikke kom i kontakt med røkelaksstykket. Emballasjens lengde kom på 100 millimeter, diameteren kom på 50 millimeter og materialet ble bestemt til å være høy densitets polyetylen. Tilleggsfunksjoner som å forsegle den emballerende dispenseren med plast og benytte modifisert atmosfære teknologi samt å legge absorberende puter i den emballerende dispenseren er nødvendig, men inngår ikke i prototypetestingen. Tilleggsfunksjonene ble lagt til etter resultatene fra en markedsanalyse og en spørreundersøkelse. Det ble gjennomført en innledende økonomi- og miljøanalyse av emballasjen. Økonomianalysen ble gjort fordi emballasjens konkurransedyktighet er avhengig av emballasjens enhetspris. Det økonomiske aspektet er det viktigste i forhold til konkurransedyktighet. Miljøanalysen ble gjort for å undersøke alternativer for emballasjen som kunne redusere emballasjens utslipp. Konkurranse-dyktighet med pris ble sett på i kombinasjon med holdbarhetsaspektet, forsegling mellom brukssituasjoner og at forbrukeren ikke trenger å berøre røkelaksen. Gjennom den økonomiske analysen ble prisen på emballasje tilpasset 120 gram røkelaks utregnet til å være 22,6 kr, som fører til en produktpris (emballasje med røkelaks) på 87,1 kr og en kilopris på 704,9 kr. Til sammenlikning ble priser for emballasje tilpasset 200 gram røkelaks beregnet til å være 26,6 kr uten røkelaks, 134,2 kr med røkelaks, som medførte en kilopris på 671,0 kr. Dersom varemerket legges til alle egenskapene som produktet innehar i kombinasjon med enhetsprisen og kiloprisen ble konkurransedyktigheten til emballasjen sett på som god. Oppdragsgiver var SALMA gjennom Gula AS, og et kjennetegn ved SALMA-produkter er høy kvalitet og stilrent design. Emballasjen komplimenterer disse kjennetegnene godt og dette kan forsterke konkurransedyktigheten til produktet.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectRøkelaksnb_NO
dc.subjectEmballasjenb_NO
dc.subjectProduktutviklingnb_NO
dc.titleVidereutvikling av røkelaksemballasje og dispensernb_NO
dc.title.alternativeDevelopment of smoked salmon packaging and slicernb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Teknologi: 500nb_NO
dc.source.pagenumber137.nb_NO
dc.description.localcodeM-MPPnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal