Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBastien, Sheri Lee
dc.contributor.authorPedersen, Frida
dc.coverage.spatialNorway, Hortennb_NO
dc.date.accessioned2018-07-17T08:39:31Z
dc.date.available2018-07-17T08:39:31Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2505735
dc.description.abstractBakgrunn: Overvekt og fedme er en økende helseutfordring både globalt og nasjonalt. Utfordringen rammer også barn og unge, der 1 av 6 barn er overvektige eller har fedme i Norge. De mest fremtredende ernæringsutfordringene for barn og unge er for lavt inntak av fisk, kostfiber, frukt og grønnsaker, samt for høyt inntak av mettet fett og tilsatt sukker. Regelmessig fysisk aktivitet, samt deltakelse i organisert idrett kan gi helsemessige fordeler. Idrettsklubber er dermed viktige arenaer for helsefremming og det er gunstig med et tilbud av sunnere matvarer på slike arenaer, som kan bidra til et bedre kosthold. Den frivillige innsatsen innenfor norsk idrett utføres i stor grad av foreldre og er en forutsetning for gjennomføring. Foreldre er i tillegg viktige rollemodeller for barna med stor betydning for barnas kostholds- og aktivitetsvaner. Problemstillingen: Hvilke kunnskaper og hva slags holdninger tilknyttet mat og kosthold, har foreldrene til barn i 6-13 årsalder som spiller fotball ved FK Ørn i Horten kommune? Metode: For innsamling av data i denne tverrsnittsundersøkelsen ble det benyttet et elektronisk spørreskjema som ble utsendt til totalt 92 foreldre fra fotballklubben Ørn i Horten. Det ble gjennomført Semi-konfirmerende faktoranalyse for holdningsutsagnene, samt reliabilitetsanalyse for både kunnskaps- og holdningsutsagnene for å etablere konstrukter. Deretter ble det gjennomført signifikanstester for både to eller flere gjennomsnitt (T-test og One-way ANOVA) for å undersøke om det var noen signifikant forskjell for gjennomsnittscore på kunnskapstesten, sammenlignet med de demografiske variablene kjønn og utdanningsnivå. Resultat: Reliabilitetsanalysene resulterte til fem etablerte konstrukter, tre fra kunnskapsdelen samt to fra holdningsdelen. Foreldrene hadde en relativt høy gjennomsnittscore på 22,84 av totalt 28 spørsmål for den totale kunnskapstesten. For kunnskap om generell ernæring var gjennomsnittscoren på 17,58 av totalt 22 spørsmål, og henholdsvis på 5,26 av totalt 6 spørsmål for kunnskap om kosthold for aktive barn. Gjennomsnittscoren for holdninger rundt mattilbudet til FK Ørn var på 4,10 av totalt 6, og for holdninger rundt foreldrenes bidrag for gjennomføring av idrettsarrangementene var gjennomsnittscoren på henholdsvis 4,64 av totalt 6. Signifikantestene viste en signifikant forskjell på gjennomsnittscore for kunnskapstesten, sammenlignet med deltakernes utdanningsnivå. Konklusjon: Funnene i denne tverrsnittstudien tydet på at kunnskapen til foreldrene rundt generell ernæring og kosthold for aktive barn var relativt høy. Kunnskapen var høyest tilknyttet matvarekategoriene fisk, transfett/palmeolje, frukt, bær og grønnsaker, mens det var større usikkerhet rundt kategoriene fett, vitamin D og kostfiber. Foreldrene som hadde det laveste utdanningsnivået (grunnskole) hadde også lavest gjennomsnittscore på kunnskapstesten. Gjennomsnittscoren for holdninger tilknyttet mattilbudet til FK Ørn var også relativt høy. Majoriteten var fornøyd med det eksisterende mattilbudet, selv om de uttrykte at maten som ble servert verken var særlig fristende, velsmakende, sunn eller næringsrik. Flertallet av foreldrene hadde samtidig en positiv holdning til et sunnere mattilbud på idrettsarrangementene som kunne føre til god helse og bedre prestasjon på fotballbanen for deres barn og ungdom.nb_NO
dc.description.abstractBackground: Overweight and obesity are an increasing public health challenge both in a national and global perspective. This issue also affects children and adolescents, where 1 in 6 children and adolescents in Norway are overweight or obese. The most prominent nutritional challenges for children and adolescents are too low intake of fish, dietary fibre, fruit and vegetables, and too high intake of saturated fat and added sugar. Regular physical activity, as well as participation in organized sports can provide a range of health benefits. Sports clubs are thus important arenas for health promotion and it is beneficial to offer healthier food in such arenas that can contribute to a healthier diet. Volunteering in Norwegian sports is largely carried out by the parents and is meaningful for implementation. Parents are also important role models for the children, and they have a strong influence on their children’s diet and activity habits. The research question: What kind of knowledge and attitudes towards food and diet, do the parents have of children aged 6-13 years who play football at FK Ørn in Horten municipality? Methods: A cross-sectional study design was used. An electronic questionnaire was sent to a total of 92 parents from the football club Ørn located in Horten muncipality. Semi-confirmatory factor analysis for the attitude statements was carried out, as well as reliability analysis for both the knowledge and attitude statements to establish constructs. After that significance tests were conducted for both two or more average (T-test and One-way ANOVA) to determine if there were any significant differences in the average score for the knowledge test, compared with the demographic variables gender and educational level. Results: The reliability analysis resulted in five established constructs, three from the knowledge statement and two from the attitudinal statement. The parents had a high average score of 22,84 of a total of 28 questions for the total knowledge test. For knowledge of general nutrition, the average score was 17,58 out of 22 questions, and 5,26 of a total of 6 questions for knowledge about nutrition for active children. The average score for attitudes around the food supply to FK Ørn was 4,10 out of a total of 6, and for attitudes concerning the parents’ contribution at sporting events was 4,64 out of 6. The results of the significance test showed a significant result on the average score of the knowledge test, compared to the level of education. Conclusion: The findings of this cross-sectional study indicated that the knowledge of parents related to general nutrition and nutrition for active children was relatively high. The knowledge area which scored the highest was associated with the food categories fish, trans fat/palm oil, fruit, berries and vegetables, while there was greater uncertainty about the food categories concerning fat, vitamin D and dietary fibre. The parents with the lowest level of education (primary school) had the lowest average score on the knowledge test. The average score for attitudes around the food offer of FK Ørn was also relatively high. The majority were satisfied with the existing food supply, although they expressed that the food that was served was neither particularly tempting, tasty, healthy nor nutritious. Most of the parents had also a positive attitude towards a healthier food offering at sports events, which could lead to good health and a better performance on the football field for their children and adolescents.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.subjectIdrettsarrangementernb_NO
dc.subjectIdrettnb_NO
dc.subjectFotballnb_NO
dc.subjectFotballklubben Ørn Hortennb_NO
dc.subjectHorten kommunenb_NO
dc.subjectFysisk aktivitetnb_NO
dc.subjectFrivillig bidragnb_NO
dc.subjectFolkehelsearbeidnb_NO
dc.subjectTheory of planned behaviournb_NO
dc.subjectFolkehelsenb_NO
dc.titleForeldrenes kunnskap og holdninger tilknyttet mat og kosthold til idrettsaktive barn i Fotballklubben Ørn Hortennb_NO
dc.title.alternativeParents' knowledge and attitudes related to food and diet for young athletes in the football club Ørn Hortennb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.source.pagenumber106nb_NO
dc.description.localcodeM-FOLnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal