Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorThuen, Erling
dc.contributor.authorHeggertveit, Tonje Mari Iversen
dc.date.accessioned2017-09-04T08:48:37Z
dc.date.available2017-09-04T08:48:37Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2452930
dc.description.abstractTINE fokuserer mye på kvalitet på sine produkter og tilbyr sine medlemmer rådgivningstjenester for å optimere kvalitet på melken og driften på gården. Rådgiverne kan bidra med kompetanse på alle områder som trengs i produksjonen. Bøndene får ett besøk i året som er gratis for, og fellesfinansiert av medlemmene i TINE. Ut over dette besøket må bøndene selv betale for rådgivningen hvis de trenger hjelp. TINE opererer med et kvalitetsregelverk på melk som de bruker ved beregning av betaling til bonden for den melken som leveres til meieri. Den beste melken kalles elitemelk, og gir grunnlag for tillegg på betalingen. De vanligste årsakene for å miste elitemelken og ende opp i 1., 2. eller 3. klasse melk er forhøyet celletall, bakterietall eller frie fettsyrer (FFS). 2. og 3. klassemelk fører til trekk i betalingen. Det er derfor mye å tjene på å ha den beste kvaliteten på melken. I denne oppgaven er det sett på om rådgivning har noe positiv effekt, og da med fokus på effekt på melkekvaliteten. Det er sett på om bønder med kvalitetsproblemer på melk, som høyt celletall, bakterietall og FFS, i 2015 har fått fikset problemene sine utover i 2016. Dette er bønder som er blitt kontaktet av TINE Rådgiving og Medlem (TRM) flere ganger i 2015 pga. melkekvalitetsfeil. Det er også sett på hva bøndene selv synes, i en spørreundersøkelse, om rådgivningen til TINE og om den har nytteverdi og gir økt kunnskap til bøndene. Resultatene viser at bøndene har høy tillitt til TINE. Største delen (75 %) av bøndene mener det er nytteverdi i rådgivningen og at de (70 %) har lært noe i samhandling med rådgiver. 80 % av bøndene svarer at de har fått orden på problemene og at de ikke har kvalitetsproblemer i dag. Utviklingen av gjennomsnittsverdier for celletall og FFS hos besetningene med disse problemene viser at det går i riktig retning gjennom 2015-2016 og det er noe bedring på de gjennomsnittlige verdiene. Det er også signifikant forskjell (P<0,0001) på antall prøver i de forskjellige kvalitetsklassene (elite til 3. klasse) i 2015 og 2016 på kvalitetsparameteren celletall. Noe som tyder på bedring av celletallsproblemet. Bakterietallproblemet viser seg derimot å bli et større problem i 2016 enn 2015, noe som fører til at verdiene går feil vei. Det er usikkert om de forbedringene som vises i resultatene bare kan skyldes på rådgivning, da det er mange andre ting som kan påvirke resultatene. Blant annet vil utdannelse og sosialt nettverk kunne påvirke om bonden vil kunne fikse problemer på egenhånd, noe mange av bøndene i undersøkelsen har. Det som er sikkert er at de fleste bønder ser nytteverdi i rådgivning og bruker penger på dette, noe som tilsier at de ser verdi i denne tjenesten. Rådgivning er med på å øke kvaliteten på kunnskapen som bøndene tilegner seg og fører til økt læring blant bøndene.nb_NO
dc.description.abstractTINE focuses heavily on the quality of its products and offers its members extension services to optimize the quality of milk and farm operations. The extension agent can contribute with professional expertise needed on the farm for the best production. Farmers receive one yearly visit that is free and funded by TINE members. Beyond this visit, farmers must pay if they need more help and guidance. TINE have regulations about milk quality that they use when calculating payment to the farmer for the milk delivery. The best quality milk is called elite, and gives additional payment for the farmer. The most common reasons for losing elite milk and end up in 1st, 2nd or 3rd class milk are elevated cell numbers, bacterial numbers or free fatty acids (FFA). 2nd and 3rd class milk leads to reduction in the payment. Therefore, it is much to earn with having the best milk quality. In this paper, there is considered whether extension services from TINE has any positive effect, and especially when focusing on the effect on milk quality. The focus has been on farmers with quality problems on milk, such as high cell numbers, bacterial numbers and FFA, in 2015 and if they have managed to fixed their problems in 2016. These farmers have been contacted by “TINE Rådgiving og Medlem” (TRM) several times in 2015 due to problems in Milk quality. There is also considered what the farmers themselves think, from a survey, on the extension services from TINE and whether it has utility and gives increased knowledge to the farmers. The results show that farmers have faith in TINE. The majority (75 %) of farmers think TINE offers a useful extension service, and that they (70 %) have learned something in consultation with extension agents. 80 % of the farmers respond that they have fixed their problems and they do not have any quality problems today. The evolution of average values for cell numbers and FFA in the herds with these problems shows progress through 2015-2016, and there is some improvement on the average values. There is also a significant difference (P <0,0001) on the number of samples in the different classes of quality (elite to 3rd class) in 2015 and 2016 on the quality parameter cell number. Which suggests improvement within the problem of high cellular number. The bacterial number problem, on the other hand, turns out to be a bigger problem in 2016 than in 2015, which causes the values to go from bad to worse. It is uncertain whether the improvements shown in the results can only be due to extension, as there are many other factors that can affect the results. Including that many farmers got education and social networks that may help them solve their problems. What is certain is that most farmers see the benefit of extension services and spend money on this, which indicates that they find value in this service. Extension seems to help increase the quality of knowledge acquired by farmers and leads to increased learning among farmers.nb_NO
dc.description.sponsorshipTINE SAnb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectMelkekvalitetsrådgivningnb_NO
dc.subjectTINE SAnb_NO
dc.subjectMelkekvalitetnb_NO
dc.titleEffekt av TINE SA sin melkekvalitetsrådgivning på kvalitetsproblemene celletall, bakterietall og frie fettsyrer i kumelknb_NO
dc.title.alternativeThe effect of TINE SA’s milk quality extension on the quality problems cell numbers, bacteria numbers and free fatty acids in cow milknb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Landbruksfag: 910::Andre landbruksfag: 919nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal