Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMorken, John
dc.contributor.advisorMaletskyi, Zakhar
dc.contributor.authorLangfeldt, Samson
dc.coverage.spatialNorway, Åsnb_NO
dc.date.accessioned2017-08-08T12:52:08Z
dc.date.available2017-08-08T12:52:08Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2450198
dc.description.abstractBakgrunnen for oppgaven ligger i at avløpsvannet fra produksjon av syltete rødbeter, sylteagurker, surkål m.m. ikke overholder kravene som er gitt i påslippsavtalen med kommunen. Dette kan føre til konsekvenser for fabrikkeierne, og ha negative konsekvenser på avløpsnettet. Denne oppgaven har fokusert på å finne årsaken til disse problemene samtidig som den gjør en teknisk analyse av mulige løsninger som kan fungere for anlegget. På anlegget er det blitt gjort undersøkelser avløpsvannets alkalitet, innhold og egenskaper over tid. Denne oppgaven er gjort parallelt med en oppgave som fokuserer på biogasspotensiale i avløpsvannet og løsninger for utnytting av dette. Undersøkelsene av avløpsvannet viste en forskjell i eddiksyre før og etter lagring. I tillegg ble det funnet en pH-reduksjon ved lagring av anaerobe forhold som kunne tilsvare det som er observert på renseanlegget. Hvis man i tillegg til dette tar hensyn til avløpsvannets høye innhold av lett nedbrytbart materiale kan dette i stor grad tyde på anaerobe nedbrytningsprosesser. Disse nedbrytningsprosessen fører til produksjonen av flyktige fettsyrer (som eddiksyre) og under riktige forhold en forsuring av avløpsvannet. Det er kommet fram til to tiltak for å forhindre problemer med lav pH ved utløp. Det første tiltaket kan være å flytte dosering av lut til etter buffertankene for å øke pH-en til avløpsvannet direkte. Det andre tiltaket kan være å bygge et lufteanlegg som ville forhindre anaerob nedbrytning av avløpsvannet og følgende forsuring av avløpsvannet. I tillegg anbefales utbedringer av renseanleggets dosering og automasjon. Videre analyser av avløpsvannet anbefales før tiltak utføres og vurderes. Det bør gjøres i samarbeid med ansvarlig kommune for å minimere eventuelle negative effekter et tiltak vil ha på avløpsnettet.nb_NO
dc.description.abstractThis thesis has its background in the wastewater from the production of pickled beetroot, pickles, sauerkraut and more, that does not meet the requirements set by the municipality. This can lead to consequences for the factory owners as well as causing harm to the municipal sewer lines. The thesis has focused on finding the root cause of the problem in addition to reviewing some technical solutions to relieve this problem. At the facility tests were conducted to measure the wastewaters alkalinity, contents and qualities over time. This thesis was also done in parallel to a thesis that investigated the biogas potential in the wastewater and possible solutions to exploit it. The investigation regarding the wastewater found a difference in the content of acetic acid before and after storage. In addition, a pH reduction after storage in anaerobic condition, that could correspond to observation made at the treatment facility. If you also consider, the high content of easily degradable organic content this could all point to an anaerobic digestion process. These anaerobic processes involve the production volatile fatty acids (like acetic acid) and can under the right conditions lead to acidification of the wastewater. Measures to prevent future problems could be to move the lye dosing after the buffer tanks, or build an aeration facility to prevent anaerobic digestion. In addition, upgrading of the dosing and automation system is recommended to improve performance. Further analysis could prove beneficial when discussing and evaluating different treatment options. In addition, a close cooperation with the municipality is suggested to minimize the negative effects a facility can have on the municipal sewer system.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectrenseanleggnb_NO
dc.subjectgrønnsaknb_NO
dc.subjectrødbetnb_NO
dc.subjectsylteagurknb_NO
dc.subjectsurkålnb_NO
dc.subjectsyltetnb_NO
dc.subjectpåslippnb_NO
dc.subjectEiknb_NO
dc.subjectNoranb_NO
dc.subjectOrklanb_NO
dc.titleUndersøkelser av utfordringer og vurdering av tiltak for renseanlegg tilknyttet Orklas produksjonslokaler på Ryggenb_NO
dc.title.alternativeInvestigations of challenges and assessment of measures to be taken in association with the treatment plant at Orkla's production facilities in Ryggenb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.versionsubmittedVersionnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Mathematics and natural science: 400nb_NO
dc.source.pagenumber76nb_NO
dc.description.localcodeM-VMnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal