Potato quality during storage: effect of maturity level and ventilation strategies : studies on the storage disease Fusarium dry rot
Doctoral thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2448106Utgivelsesdato
2017-07-06Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Storage losses of Norwegian potatoes are estimated to approximately 10%. The losses are caused by respiration, transpiration, germination and diseases. These are processes that can be managed by controlling storage conditions and the quality of the potatoes that goes into storage. The main aim of this thesis is to gain knowledge on how to maintain tuber quality and reduce losses during storage, with special emphasis on tuber maturity, ventilation strategies and Fusarium dry rot. Lagring av poteter er nødvendig under norske forhold, men innebærer samtidig en stor fare for tap av verdier og ressurser. Lagringstapene, som i Norge estimeres til 10%, skyldes biologiske prosesser knyttet til respirasjon, transpirasjon, spiring og sykdomsangrep. For å lykkes med lagring er det viktig å ha fokus på råvarekvalitet, slik som potetens modningsgrad og sykdomssmitte, og på lagringsklima. Formålet med denne studien er å bidra med kunnskap som hjelper til med å opprettholde kvaliteten og redusere tapet under lagring. I arbeidet er det særlig fokus på ventilasjonsstrategier, på modning og på Fusarium råte.