Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAustbø, Dag
dc.contributor.advisorNæsset, Jon Anders
dc.contributor.authorMjelde, Stine
dc.date.accessioned2016-09-07T12:08:00Z
dc.date.available2016-09-07T12:08:00Z
dc.date.issued2016-09-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2405070
dc.description.abstractBruk av mer fett i fôr til hest har i nyere tid blitt vanligere enn før. Fett gir en mulighet til å øke energikonsentrasjonen i fôret, og samtidig redusere inntaket av NSC, som sukker og stivelse. Mange hester er avhengig av mer energi enn det grovfôret gir, og har behov for supplering med kraftfôr. Det er også mange hester som sliter med blant annet ulike fordøyelsesproblemer, og magesår er svært vanlig blant prestasjonshest. Redusering av NSC til fordel for noe fett vil kunne hjelpe for mange, fordi fett har en høyere energikonsentrasjon enn andre fôrmidler, slik at kraftfôrmengden kan reduseres men allikevel gi samme energiinntak, eller øke energiinntaket uten å øke volumet på rasjonen. Omega 3 har blitt populært blant mennesker og interessen for omega 3 øker også til hest. Det har påståtte egenskaper som betennelsesdempende, virke smørende på ledd, bra for hud og hår, og å være bra for immunforsvaret. Omega 3 og omega 6 konkurrerer om de samme enzymene og inkorporering i cellemembranens fosfolipider. I og med at tilgangen på omega 6 er større enn omega 3, vil man få en større andel omega 6 enn omega 3. Omega 6 gir større inflammatoriske responser enn omega 3, men de har begge sine funksjoner og bidrar til den samlede responsen. Derfor er forholdet sett på som viktig. Det naturlige fettinnholdet i grovfôr og mange typer korn er lavt, og derfor spekuleres det i om det kan være nødvendig å tilsette fett i hestens rasjon for å få et tilstrekkelig opptak av fettløselige vitaminer. Det finnes anbefalinger for omega 6 og omega 3 for å unngå negative effekter, men det er ikke etablert optimale anbefalinger hverken på fett, omega 6 eller omega 3 for hest.nb_NO
dc.description.abstractUse of horse feeds high in fat has recently become more common than it has in a while. Fat provides a possibility to increase energy density in the diet, while reducing the intake of NSC, like sugar and starch. Many horses need more energy than roughage provides and require additional supplementation with concentrates. There are also many horses who are struggling with various digestive problems, and gastric ulcers are very common among performance horses. Reducing the NSC in favor of fat could help reduce this issues, and fat contributes with more energy than other nutrients, therefore the amouth of feed can be reduced but still provide the same energy intake, if some of the NSC is replaced with fat, or the energy content can be increased without increasing the volume. Omega 3 has become popular among people, and the interest in omega 3 for horses also increases. It is for example suggested to be anti-inflammatory, lubricating for joints, good for the hair and skin, and to be good for the immune system. Omega 3 and omega 6 competes for the same enzymes, and incorporation into cell membrane phospholipids. If the supply of omega 6 is greater than omega 3, one will get an abundance of omega 6. Omega 6 provides greater inflammatory responses than omega 3, but they both have their functions and contributes to the overall response. The ratio is therefore seen upon as important. The content of fat naturally found in forage and many types of grains are low and therefore there is some speculation that it may be necessary to add fat to obtain a sufficient absorption of fat-soluble vitamins. There are recommendations for omega 6 and omega 3 to avoid negative effects, but it is not established an optimal recommendations either in fat, omega 6 or omega 3 for horse.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectfettnb_NO
dc.subjectomega 3nb_NO
dc.subjectomega 3:omega 6nb_NO
dc.subjecthestnb_NO
dc.subjectfettfordøyelsenb_NO
dc.subjectfôringnb_NO
dc.titleFett og omega 3 til hest : kilder, potensiell virkning og bruksområdenb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.source.pagenumber63nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel