Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAass, Laila
dc.contributor.authorStorihle, Mathea
dc.coverage.spatialNorge, Åsnb_NO
dc.date.accessioned2016-08-18T08:15:16Z
dc.date.available2016-08-18T08:15:16Z
dc.date.issued2016-08-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2399714
dc.description.abstractI dag er det stor underdekning av norsk storfekjøtt på grunn av redusert antall melkekyr uten tilsvarende økning i ammekutallet, samtidig som etterspørselen etter storfekjøtt har økt. Spesialisert kjøttproduksjon med ammekyr er vekst, dette gir et behov for økt faglig kompetanse for å øke lønnsomheten i produksjonen og optimalisere mordyreffektiviteten. Målet med dette studiet er å estimere gjennomsnittlig drektighetslengde i de norske populasjonene av rasene Hereford, Aberdeen Angus, Simmental, Charolais og Limousin. Samt undersøke om det er en sammenheng mellom drektighetslengde, kalvingsvansker, kalvens fødselsvekt og dødfødsler for reinrasekjøttfe og krysninger. Datamaterialet til dette studiet er hentet fra Storfekjøttkontrollen og inneholdt opplysninger om 26 330 kalvinger etter semin, født i perioden 1986 til 2015. Alle reinrasegruppene og krysningsgruppene viste tydelige forskjeller i lengden på drektigheten, andelen kalvingsvansker og fødselsvekt. Kyrs alder ved kalving ga utslag på drektighetslengde og kalvingsvansker. Det var størst andel kalvingsvansker og kortest drektighetslengde ved 2 års alder for alle reinrase- og krysningskyr. Oksekalver var tyngre ved fødsel, ga lengre drektighetslengde og flere vanskelige kalvinger enn kvigekalver. Fødselsvekt økte med økende grad av kalvingsvansker. Egenskapene fødselsvekt og drektighetslengde var korrelert for alle reinrase- og krysningsgrupper. Drektighetslengden var betydelig kortere ved tvillingkalving og ga noe høyere andel kalvingsvansker. Besetning ga signifikant utslag på drektighetslengde og kalvingsvansker og var den effekten som forklarte størst andel av variasjonen. Dette studiet viser at kalvingsegenskaper er komplekse og krever faglig kompetanse i avlsarbeid og i produksjonsstyringen av hver enkelt besetning.nb_NO
dc.description.abstractToday there is a great shortfall of domestically produced beef because of reduced number of dairy cows without sufficient increase in beef cattle, while the demand for beef has increased. Beef production from specialised suckler cow production are increasing, this has created the need for knowledge to increase the profitability of production and optimize the effectivity of the dam. The goal of this study was to estimate the average gestation length in the Norwegian population of the breeds Hereford, Aberdeen Angus, Simmental, Charolais and Limousin. And investigate whether there is a correlation between gestation length, calving difficulties, birth weight and stillbirths fore purebred beef cattle and crossbreeds. The data used for this study is records from The Norwegian Beef Cattle Herd Recording System and contained information on 26 330 calvings by AI, born from 1986 to 2015. All purebred groups and crossbreed groups showed significant differences in length of gestation, calving ease and birth weight. Age at calving had effects on gestation length and calving difficulty. The largest proportion of calving difficulties and shortest gestation length was at 2 years of age for all groups of breeds. Bull calves were heavier at birth, increased the gestation length and more difficult calving than heifers. Twin calving decreased the gestation length significantly and gave somewhat more calving difficulties. Birth weight increased with the severity of calving difficulties. The traits birth weight and gestation length where correlated for all purebred and crossbreed groups. The variable herd had significant effect on gestation length and calving difficulty and herd was the effect that explained most of the variation. This study shows that calving traits are complex and require knowledge in breeding and production management of each livestock farm.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectStorfekjøttproduksjonnb_NO
dc.subjectAmmekunb_NO
dc.subjectDrektighetslengdenb_NO
dc.subjectKalvingsegenskapernb_NO
dc.titleFaktorer som påvirker kalvingsegenskaper hos norske kjøttferaser og krysningernb_NO
dc.title.alternativeFactors Affecting Calving Traits in Norwegian Beef Cattle Breeds and Crossbreedsnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900nb_NO
dc.source.pagenumber56nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel