Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSchmidt, Anna Karina R.
dc.date.accessioned2012-10-03T11:31:39Z
dc.date.available2012-10-03T11:31:39Z
dc.date.copyright2012
dc.date.issued2012-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/189559
dc.descriptionMasteroppgave om utviklingen av gulrothvitflekk og klosopp på gulrot under langtids lagring.no_NO
dc.description.abstractDenne masteroppgaven omhandler utviklingen av plantepatogenene klosopp (Mycocentrospora acerina) og gulrothvitflekksopp (Rhizoctonia carotae) på gulrot under langtidslagring. Det er blitt undersøkt hvordan faktorene sår i gulrotvevet (på 0, 1 og 3 mm dybde), alder på gulrøttene ved høsting (modningsgrad 1, 2 og 3 på henholdsvis 13, 16 og 20 uker), lagringstemperaturen (0-1, 3 og 5 °C) og lagringstiden påvirker sykdomsutviklingen. Klosoppens råteflekker ble målt både i form av den bredeste diameteren på overflaten av gulrota og i form av råteflekkens utvikling innover i gulrotvevet. For gulrothvitflekksoppen ble det kun registrert eventuell tilstedeværelse av symptomer i form av myceldotter. For klosoppen indikerer resultatene at både modningsgrad, lagringstemperatur, lagringstid og sårdybde har signifikant betydning for utviklingen av bredden på råteflekken. Bredden på råteflekken var signifikant størst for modningsgrad 3 (20 uker), mens modningsgrad 2 (16 uker) viste de laveste verdiene. Det ble også vist en signifikant større bredde på råteflekkene med økende temperatur, økende sårdybde og økende lagringstid frem til 14 uker. Resultatene antyder at en intakt periderm er en svært viktig faktor for å unngå infeksjoner av klosopp. Råteflekkens utvikling innover i gulrotvevet ble signifikant påvirket av lagringstemperaturen og sårdybden. Mens råteflekkens utstrekning i bredden begrenses av lave temperaturer, antyder dette forsøket at lave temperaturer og økt sårdybde kan føre råten lengre inn i gulrotvevet. Gulrothvitflekksoppen viste seg først etter 20 uker. På grunn av en lav grad av etablering og en sakte utvikling var det for få registreringer for kjøring av regresjonsanalyse. Resultatene antyder et økt angrep av gulrothvitflekksopp med økende temperatur og sårdybde. Det ble observert flest tilfeller av gulrothvitflekk ved modningsgrad 2. Sårdybden og modningsgraden til gulrøttene viser potensiale som faktorer for en tidlig estimering av lagringsevnen med tanke på angrep av klosopp, så lenge faktorene sees i sammenheng med ønsket lagringstid og lagringstemperatur. Abstract The aim of this thesis has been to examine how the carrots maturity at harvest (maturity level 1, 2 and 3 at respectively 13, 16 and 20 weeks), wounding (at 0, 1 and 3 mm depth), storage temperature (0-1, 3 and 5 °C) and storage time effects disease development of “liquorice rot” (Mycocentrospora acerina) and “crater rot” (Rhizoctonia carotae) on carrots during long time storage. The lesions of M. acerina were measured both as the diameter on the surface of the carrot and as the development of the lesions towards the centre of the carrot. For R. carotae the disease was measured as presence of hyphal knots. For M. acerina, the results indicate that the maturity of the carrot, the storage temperature, the time in storage and the depth of the wounds in the carrot tissue have significant importance for the development of the lesions diameter. The diameter of the lesions was significantly larger for maturity level 3 (20 weeks), while maturity level 2 (16 weeks) showed the lowest values. Significantly larger lesions were also found with increasing temperature, increasing depth of the wounds and increasing time in storage until 14 weeks. The results indicate that an intact periderm is important to avoid infections. The development of the lesions towards the centre of the carrot was significantly affected by storage temperature and the depth of the wounds. While the diameter of the lesions is limited by low temperatures, the results in this study suggest that low storage temperature and increasing depth of the wounds may cause decay further into the carrot tissue. The symptoms of R. carotae were first observed after 20 weeks of storage. Due to few observations and a slow development, there were too few recordings for a regression analysis. The results indicate increased development of the disease with increasing temperature and depth of wounding. More symptoms were observed in the carrots of maturity level 2 than maturity level 1 and 3. The maturity of the carrots at harvest and the depth of the wounds have potential for an early estimation of the storage capacity in relation to attacks by M. acerina, as long as the factors are considered in relation to the required storage time and temperature.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectGulrotno_NO
dc.subjectGulrothvitflekkno_NO
dc.subjectKlosoppno_NO
dc.subjectLagringno_NO
dc.subjectTemperaturno_NO
dc.subjectSårno_NO
dc.subjectModningsgradno_NO
dc.subjectLagringstidno_NO
dc.subjectLiquorice rotno_NO
dc.subjectCrater rotno_NO
dc.subjectRhizoctonia carotaeno_NO
dc.subjectMycocentrospora acerinano_NO
dc.subjectMaturityno_NO
dc.subjectTemperatureno_NO
dc.subjectWoundsno_NO
dc.subjectStorageno_NO
dc.subjectTimeno_NO
dc.subjectCarrotno_NO
dc.titleBetydningen av modningsgrad, sårdybde og temperatur for utviklingen av klosopp og gulrothvitflekk på lagret gulrotno_NO
dc.title.alternativeThe significance of maturity, wounds and temperature on the development of "liquorice rot" and "crater rot" on carrots in storageno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900no_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910no_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911no_NO
dc.source.pagenumber93no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel