Akkumulering av tungmetaller i bunnlevende invertebrater og frosk fra rensebasseng langs E6
Master thesis

View/ Open
Date
2012-01-16Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IPM) [204]
Abstract
Større bevissthet rundt vegtrafikkens bidrag til forurensning av vannforekomster har bidratt til at flere rensebasseng for avrenningsvann er anlagt langs norske motorveger. Denne studien har hatt til hensikt å undersøke i hvilken grad organismer som lever i disse bassengene akkumulerer tungmetaller. Fem basseng som ligger langs E6 mellom Oslo- og Ås kommune er benyttet (Skullerudkrysset, Taraldrud nord, Taraldrudkrysset, Taraldrud sør og Vassum). I tillegg er to dammer som ligger skjermet fra veg brukt som kontrolldammer. De befinner seg i Ås- og Rakkestad kommune.
Øyenstikkere (libeller, Zygoptera, og vannymfer, Anisoptera), døgnfluer (Ephemeroptera) og frosk (buttsnutefrosk, Rana temporaria) er brukt som indikatororganismer i studien. Tungmetallkonsentrasjoner i øyenstikker- og døgnfluenymfer (akvatiske bunndyr) fra samtlige dammer (det vil si både rensebasseng og kontrolldammer) er analysert. Frosk er derimot kun samlet fra ett prøvepunkt (Skullerudkrysset), men ved flere tidspunkt. Tungmetallakkumulering er dermed studert over flere stadier (egg og larver) i froskeutvikling.
Vann- og sedimentprøver viser at rensebassengene hovedsakelig er ubetydelig til moderat forurenset av tungmetaller ved sammenligning med grenseverdier satt av Klima- og forurensningsdirektoratet. Samtlige prøver (organismer, vann og sediment) er analysert for følgende tungmetaller: As (arsen), Cd (kadmium), Co (kobolt), Cr (krom), Cu (kobber), Ni (nikkel), Pb (bly), Sb (antimon) og Zn (sink). Totale tungmetallkonsentrasjoner er målt, og prøvene er hovedsakelig analysert ved hjelp av induktivt koblet plasma massespektrometri (ICP-MS).
Resultatene viste at tungmetallkonsentrasjoner i bunndyr kan tilskrives ulikheter mellom dammene og ulik akkumulering i de ulike bunndyrgruppene. Ut ifra sediment- og vannanalyser kan ulikhetene i dammene knyttes opp mot forurensningsbelastningen. Mye tyder derfor på at graden av tungmetallakkumulering i bunndyrene kan forklares av forurensningsbelastningen til de enkelte dammene.
Tungmetallkonsentrasjonene i libeller fra Vassum viser en trend i avtagende konsentrasjoner mot utløpet av rensebassenget, med unntak av Zn. For Co, Cr, Ni og Pb er forskjellene mellom tre ulike punkter (ved innløp, midten og utløp av bassenget) statistisk signifikante. For tungmetallene med statistisk signifikante forskjeller samsvarer denne trenden i stor grad med vann- og sedimentanalysene.
Det er statistisk signifikante forskjeller mellom tungmetallkonsentrasjonene til prøvene av froskeegg og –larver. Med unntak av Zn øker konsentrasjonene i tid for samtlige analyserte tungmetaller, som indikerer at det skjer en tungmetallakkumulering over tid for tidlige froskestadier.