• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Dept. of Plant and Environmental Sciences (IPM) (closed for submissions from January 2014)
  • Master's theses (IPM)
  • View Item
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Dept. of Plant and Environmental Sciences (IPM) (closed for submissions from January 2014)
  • Master's theses (IPM)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Undersøkelse av ulike såmengder i vårraps (Brassica napus L.) under norske dyrkingsforhold

Evju, Ingvild
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Masteroppgave Ingvild Evju.pdf (3.077Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/189354
Date
2011-10-14
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master's theses (IPM) [204]
Abstract
Denne oppgava skal undersøke ulike såmengder sin påvirkning på planteutviklinga av vårraps

fra spiring til høsting, sjukdomsutvikling, fettinnhold og fettkvalitet, samt hvilke utslag ulike

såmengder har på avlinga. I tillegg blir det gjennomført et litteraturstudie, der hensikten er å

studere planteutviklinga og avlingsoppbygging hos raps, samt årsaker til at avlingspotensialet

ikke blir nådd. Oppgava er basert på to forsøk, Ramdal, Årnes i Akershus og Øsaker,

Sarpsborg i Østfold. Såmengdene som ble brukt var 0,8, 1,0, 1,2, 1,4 og 1,6 kg/daa, og

jordtypene var henholdsvis moldholdig silt og moldholdig mellomleire. Gjødsel ble tilført

som på resten av jordet. Undersøkelsene ble gjort ca. én gang i uka, men noe sjeldnere i

begynnelsen og slutten av sesongen. Tellinger ble gjort på det som var aktuelt for

utviklingsfasen på 1x2 m og/eller fem utplukka planter som representerte ruta. De resultatene

som kom fram gjennom dette forsøket viste at høyere såmengde syntes å gi høyere

planteantall, men lavere overlevelsesprosent. Høyere såmengde ga færre skulper per plante,

mens antall frø per skulpe og frøvekta ikke ble påvirka. Avlingstrenden viste at de største

såmengdene ga høyest avling, men at det også var disse såmengdene som syntes å være

sterkest angrepet av storknolla råtesopp (Sclerotinia sclerotiorum). Legde syntes å øke med

økt såmengde. Fettprosenten tydet på en liten økning ved høyere såmengde, mens

fettsyresammensetninga ikke var påvirka. Disse forsøkene er ikke grunnlag nok til å

konkludere med hva som kan anses som optimal såmengde, men er forhåpentlig vis en start

på en videre forsøksserie. Abstract

This master thesis will examine influences of different seeding rates in spring oilseed rape,

under Norwegian conditions from germination to harvest, diseases, fat content and quality,

and what influences different seeding rates will have on the yield. In addition there will be a

literature study, looking for the plant development and yield formation that could explain the

poor yield potential. This exercise is based on two field experiments, Ramdal, Årnes in

Akershus and Øsaker, Sarpsborg in Østfold. The seed rates that has been used are 0,8, 1,0,

1,2, 1,4 and 1,6 kg/daa, and the soil type was respectively moldy silt and moldy clay.

Fertilization was done like rest of the field. The recordings were done once a week during the

growth season, but in the start and end of the period not that often. The counting of plants and

the yield component analyses was done on two subplots per plot, each of one m row.

Phenological observations were done on five selected plants of each plot. The results from

these experiments showed that higher seeding rates increased the plant density, but the

percent surviving plants decreased. Higher seeding rates gave fewer pods per plant, while the

amount of seeds per pod and the seed weight was more or less stable. Yield trend showed an

increase with higher seeding rate, but also an increase of plants attacked by Sclerotinia stem

rot (Sclerotinia sclerotiorum). Increased lodging with an increase of seed rate was registered.

The fat percent indicate a little increase at the higher seed rates, while the fatty acid not was

influenced. These experiments alone can’t conclude what is the optimal seeding rate in spring

oilseed rape, but hopefully it is a beginning of a longer series of experiments.
Publisher
Norwegian University of Life Sciences, Ås

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit