Show simple item record

dc.contributor.authorLarsen, Gunnar Bræck
dc.date.accessioned2010-12-07T16:58:01Z
dc.date.available2010-12-07T16:58:01Z
dc.date.issued2010-12-07T16:58:01Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/189312
dc.description.abstractFusarium graminearum er et økende problem i kornproduksjon i Norge og store deler av verden. Dette er problematisk både på grunn av avlingsreduksjoner og særlig produksjon av mykotoksiner. Grunnene til dette er trolig flere; klimaendringer har gitt bedre forhold for soppen, det er mer bruk av redusert jordarbeiding, og det er muligens endring av soppisolatenes egenskaper. I denne oppgaven ble det sett på om en av årsakene til en økt forekomst av F. graminearum er at soppens egenskaper har endret seg. Egenskapene aggressivitet, veksthastighet og produksjon av perithecier ble studert i 22 enkeltsporeisolater samlet fra kornprøver i Norge. Disse var valgt ut på grunnlag av tidspunkt for funn og hvordan de var beslektet ut fra AFLP undersøkelser. Kategoriene var gamle isolater, nye isolater som var nært beslektet med gamle og nye isolater som ikke var nær beslektet med gamle. Disse ble delt opp i gruppene ”ny” og ”gammel” genotype. Aggressivitetsforsøket ble gjennomført på hveteplanter av sorten Zebra i veksthus. Småaks ble inokulert med sporesuspensjon bestående av om lag 1000 konidier. Antall angrepne småaks ble registrert 18 dager etter inokulering. Vekstrateforsøket ble gjort i mørke ved temperaturene 10°C, 15°C, 20°C og 25°C. Forsøket ble gjennomført på PDA (Potato dextrose agar), og radial vekst i mm per døgn ble regnet ut for de forskjellige isolatene. I forsøket med produksjon av perithecier var formålet å se evnen til de forskjellige isolatene til å danne perithecer. Forsøket ble gjennomført på 15°C, 20°C og 25°C under hvitt og NUV lys. Soppen ble dyrket på gulrotagar, og for å framprovosere dannelsen av perithecier ble mycelet skrapet bort når det hadde vokst ut til kanten av skåla. Forekomst av perithecier ble registrert etter en skjønnsmessig vurdering. Det ble funnet at isolater av ”ny” genotype var signifikant mer aggressive og signifikant mer saktevoksende enn isolatene av ”gammel” genotype. Det ble ikke funnet noen signifikante forskjeller i perithecieforsøket. Alle isolater dannet perithecier ved alle temperaturer, og alle, med unntak av ett, produserte ascosporer. Ut fra disse funnene er det derfor trolig at soppens egenskaper har endret seg og derfor kan være en av årsakene til økt forekomst av F. graminearum. Fusarium graminearum is an increasing problem in cerealproduction in Norway and large parts of the world. It is problematic due to loss in yields and particulary the production of mycotoxins caused by the fungus. There is probably a lot of reasons for this; climate changes has given the fungus better conditions, more use of conservation tillage and possible changes in the properites of the fungus population. In this thesis it was looked upon if one of the reasons for the increased occurence of F. graminearum is changes in the properites of the fungus. Aggressivness, growth rate and production of perithecia was studied in 22 singlespore isolates gathered from grain samples in Norway. These where chosen based on time of sampling and how they were related based on an AFLP-survey. The categories were old isolates, new closely related with old and new isolates not related to old isolates. These were parted into two groups, ”old” and ”new” genotype. The growth rate experiments were conducted in darkness at the temperatures 10°C, 15°C, 20°C and 25°C. The fungus was grown on PDA (Potato dextrose agar), and radial growth in mm per day was calculated. In the experiment with production of perithecia the goal was to look at the ability of producing perithecia for the different isolates. The experiment was conducted at 15°C, 20°C and 25°C under white and near ultraviolet light. The fungus was grown on carrot agar and the mycelium was scraped off the surface of the agar when it reached the edge of the dish to promote the development of perithecia. The occurence of perithecia was registered by a visual inspection. Isolates of the ”new” genotype was significant more aggressive and growing significantly slower than the isolates of ”old” genotype. In the experiment with production of perithecia it was not found any significant differences. Out of this survey it’s reason to believe that the properities of the fungus has changed and thus be the reason of increased occurence of F. graminearum.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.subjectFusarium graminearumen_US
dc.subjectsoppen_US
dc.subjectsoppsykdommeren_US
dc.subjectkornen_US
dc.subjectcerealsen_US
dc.subjectfungien_US
dc.titleFusarium graminearum - et økende problem i norskprodusert kornen_US
dc.title.alternativeFusarium graminearum - an increasing problem in cereals produced in Norwayen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911en_US
dc.source.pagenumber71 s.en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record