Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSteen, Tina
dc.date.accessioned2014-02-17T11:02:37Z
dc.date.copyright2013
dc.date.issued2014-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/189220
dc.description.abstractLilleborg er i en konkurranseutsatt industri som krever at man har effektive produksjonsprosesser og utnytter sine ressurser for å være konkurransedyktig. Dette krever kontinuerlige forbedringer. Som et ledd i dette arbeidet ønsker Lilleborg å innføre en ny lagertank for å effektivisere produksjonen siden linjene ofte venter på produkt. Med utgangspunkt i Lilleborgs ønske er følgende problemstilling utarbeidet: Verifisere om en ekstra tank med plass til tre bland (35 m3) kan øke Overall Equipment Effectiveness (OEE) på linje 1. For å besvare denne problemstillingen ble en kvalitativ metode basert på kvantitative data benyttet. Intervjuer og observasjoner er benyttet som kvalitative metoder, mens tallmateriale fra 2011/2012 er hentet fra Lilleborg. Basert på tallmaterialet, intervjuer og observasjoner ble ulike scenarioer satt opp for å vurdere effekten av en ekstra lagertank gitt dagens produksjonssituasjon med to timer stopp og en ideell situasjon basert på teoretisk tappetid. I tillegg har det blitt laget et scenario hvor stoppetid er redusert til en time. Resultatene fra oppgaven viser at det er minimale forbedringer ved innføring av en ekstra tank. Hovedårsaken er de mange stoppene på linje 1, som gjør at effekten av en ekstra tank ikke kan utnyttes. Vi ser derimot et stort forbedringspotensial fra dagens situasjon og den ideelle situasjon uten stopp. Ved å redusere uforutsette stopp og forsinkelser vil en ekstra tank kunne bidra til å forbedre situasjonen ytterligere. For å komme frem til disse resultatene er det sett på både leveringstidspunkt og produksjonstid for linjene. Dette er gjort for å kunne avdekke forbedringspotensial på begge områdene. Tilsvarende er leveringstidspunkt og blandetid for blanderiet satt opp for å kunne si noe om effekten av en ekstra tank for blanderiet. Resultatet som fremkommer av denne oppgaven viser at det ikke er venting på produkt, men stopp på linje 1 som er hovedproblemet for Lilleborg og som hindrer økt OEE. Dermed vil ikke en ekstra tank gi effekt før stoppetiden reduseres, og forbedringsarbeidet må derfor fokusere på å redusere stoppetiden.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectLeanno_NO
dc.subjectDriftsoptimaliseringno_NO
dc.subjectKontinuerlig forbedringno_NO
dc.subjectOEEno_NO
dc.titleDriftsoptimalisering av produksjon hos Lilleborg basert på Lean tankegangno_NO
dc.title.alternativeOptimizing the production process at Lilleborg based on Lean methodologyno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600no_NO
dc.description.embargo2018-09-13
dc.source.pagenumber143no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel