Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorQvenild, Synne
dc.date.accessioned2011-11-09T09:24:02Z
dc.date.available2011-11-09T09:24:02Z
dc.date.issued2011-11-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/187279
dc.description.abstractI den senere tid har det vært en økende samfunnsøkonomisk interesse for og et sterkere fokus på små håndverksprodusenter av mat. Småskala osteproduksjon er en del av dette. Hensikten med oppgaven har vært å belyse ulike perspektiver for om mulig å kunne peke på faktorer som har spesiell betydning for å oppnå en tilfredsstillende økonomi for denne gruppen osteprodusenter. Dette er viktig for å kunne stimulere næringen til økt satsing, men også for å redusere frafallet både blant nyetablerte og de mer etablerte bedriftene. Småskalaprodusenter er spesielt følsomme for ytre og indre utfordringer. Oppgaven har derfor fokus både på interne og eksterne faktorer som påvirker driften. Utvalget for datainnsamling er medlemmene av organisasjonen Norsk Gardsost som utgjør 90 % av registrerte melkeforedlere i Norge. Undersøkelsen er sendt til de 75 registrerte produsentene hos Norsk Gardsost og Mattilsynet, og svarprosten er 69 %. Både kvantitative og kvalitative undersøkelser er blitt tatt i bruk for å belyse problematikken. For å måle suksess er både subjektive og objektive mål brukt som variabler. Den teoretiske tilnærmingen har sin bakgrunn i Reves Diamantmodell(2006) basert på Porters(1980) arbeid, hvor både interne og eksterne faktorer fungerer i et gjensidig samspill som påvirker bedriftens muligheter til å lykkes. Tilpasset forskningsmodellen bygger på både teoretiske og empiriske studier. Resultatene indikerer en rimelig tilfreds næring hvor forholdsvis få sliter med å dekke kostnadene i produksjon. Prisnivået på håndverksprodusert ost er høyt, og dette er en utfordring for næringen. Riktige markedskanalene ser derfor ut til å kunne være en viktig faktor. Osteproduksjon er også en svært kunnskapskrevende næring. Det er derfor ikke overraskende at tid blir en svært viktig faktor for å etablere en trygg og økonomisk tilfredsstillende drift. Næringens utøvere har en aldersstruktur med sterk dominans i gruppen 46-60 år. Dette gjelder også for bedrifter i oppstartsfasen. Næringen står overfor en spesiell utfordring i forhold til ny rekruttering som forsterkes av at det tar tid å bygge opp en rasjonell bedrift. Riktige støtteordninger og stimuleringstiltak blir derfor avgjørende, sammen med en god veiledningstjeneste og gode nettverk.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.subjectentreprenørskapno_NO
dc.subjectostno_NO
dc.subjectcheeseno_NO
dc.subjectdairy industryno_NO
dc.subjectsmall enterprisesno_NO
dc.subjectentrepreneurshipno_NO
dc.titleSmåskala osteproduksjon : analyse av suksessfaktorerno_NO
dc.title.alternativeArtisan Cheese Production in Norway : an analysis of key factors of successno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600no_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213no_NO
dc.source.pagenumber109no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel