Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på forfatter "Narvhus, Judith"
-
Bakterier fra juret til kyr : vekst og metabolisme i melk hos utvalgte isolater av melkesyrebakterier og patogener
Hagenes, Martine (Master thesis, 2019)Det har lenge vært en oppfatning at juret hos friske kyr ikke innehar noen egen mikrobiota. For å undersøke dette ble det NFR-finansierte prosjektet «Jurfrisk» opprettet ved NMBU, og et av målene for prosjektet har vært å ... -
Bruk av kjernemelkpulver og kjernemelk fra søtkjerning som erstatning for stabilisatorer i fullfett og lavfett kremost
Skår, Bente (Master thesis, 2012-08-08)Hensikten med denne masteroppgaven var å se på ulike nivåer av kjernemelk fra søtkjerning som tilsetning i kremost. I det første forsøkstrinnet ble kjernemelkas egenskaper i kremostene vurdert ved å tilsette kjernemelkpulver ... -
Consumer perception and acceptance of calorie-reduced dairy products
Johansen, Susanne Bølling (PhD Thesis;2010:03, Doctoral thesis, 2010)This thesis is a part of the research project ‘‘Low energy products and consumer preferences”, financed by the Research Council of Norway (NFR) through Grant 167928/I10. The thesis is based on three experiments. Consumers’ ... -
Detektering av antibiotikaresistente bakterier i kumelk ved hjelp av dyrkningsbaserte og molekylærbiologiske metoder
Mamen, Oda Margrethe (Master thesis, 2020)Antibiotikaresistente mikroorganismer er en av de største utfordringene vi møter i dag, og man vet foreløpig lite om hvordan resistente bakterier inntar matkjeden, men miljøet og næringsmidler i Norge er en mulig og lite ... -
Diversity and functional aspects of cheese ripening bacteria
Martinovic, Aleksandra (PhD Thesis;2017:16, Doctoral thesis, 2016)Cheese traits can be seen in the context of metabolic activity of lactic acid bacteria (LAB) and their impact is important to obtain cheeses with specific characteristics. Accurate identification and characterisation of ... -
Effekt av ulike teknologiske produksjonsparametere på lettrømmekvalitet
Østby, Nina (Master thesis, 2017)Lettrømme med 18 % fett har tidvis for lav viskositet. Det var derfor ønskelig å undersøke mulige sammenhenger mellom ulike teknologiske produksjonsparametere og deres effekt på lettrømmekvalitet. Med utgangspunkt i ... -
Fermentering av exopolysakkaridproduserende bakterier : effekt på tekstur
Øyehaug, Frida (Master thesis, 2022)Det plantebaserte markedet er i stor vekst, og mange plantebaserte produkter består av ekstrudert planteprotein og teksturgivende tilsetningsstoffer. Derfor er det av interesse å undersøke alternative og mer skånsomme ... -
Kefir and kefir grains : diversity of chemical properties and microflora
Grønnevik, Heidi Yvonne (PhD Thesis;2012:30, Doctoral thesis, 2012)Kefir grains contain bacteria and yeasts embedded in a protein and polysaccharide matrix. They constitute the primary starter culture for kefir, a fermented milk drink with a complex sensory profile containing high amounts ... -
Konsistens i kvarg : betydning av utvalgte prosessparametere
Czecze, Brigitta (Master thesis, 2020)Hensikten med oppgaven var å undersøke om tørrstoffanrikning av melkebasen med kaseiner og native myseproteiner påvirker tekstur og konsistens i ultrafiltrert kvarg. I tillegg ble effekten av ulike kjølemetoder på kvargens ... -
Konsistens i rømme : effekt av proteinanrikning og eksopolysakkarid-produserende syrekultur
Frederiksen, Marius Pihl (Master thesis, 2018)Rømme produseres i dag i flere ulike varianter bestående av ulikt fettinnhold. Ved økende innhold av fett vil teksturen av rømme påvirkes, delvis på grunn av ustabile fettkulemembraner etter homogenisering. Fettkulemembranen ... -
Kvalitet på rømme : effekt av pulveranrikning og eksopolysakkaridproduserende syrekultur
Bacha, Karima Eid (Master thesis, 2019)Kvalitetsegenskapene til rømme anriket med forskjellige melkepulver og syrekulturer ble undersøkt for å øke forståelsen av rømmes kjemiske, reologiske og sensoriske egenskaper. Hensikten med oppgaven var å undersøke effekten ... -
Pseudomonas isolert fra rå melk : vekst og proteolytisk aktivitet i UHT-melk ved ulike temperaturer
Bækkelund, Oda Nilsen (Master thesis, 2016-09-06)Rå melk vil, på grunn av sin næringsrike sammensetning, gunstige pH og høye vannaktivitet, forringes raskt om den blir stående ute i romtemperatur, men også ved kjølelagring over tid vil den forringes på grunn av psykrotrofe ... -
Pseudomonas isolert fra ubehandlet melk : vekst og lipolytisk aktivitet ved ulike lagringstemperaturer
Tidemann, Ellen Marie (Master thesis, 2016-09-07)Kjølelagring av kumelk i verdikjeden frem til varmebehandling på meieriet danner et selektivt miljø for psykrotrofe bakterier. Disse bakteriene tilhører hovedsakelig slekten Pseudomonas som har evnen til å produsere ... -
Staphylococcus aureus from milk and milk products in Ethiopia : prevalence, enterotoxigenic potential, antibiotic resistance and spa types
Tarekgne, Enquebaher Kassaye (PhD Thesis;2016:48, Doctoral thesis, 2017-12-12)Milk production in Ethiopia is increasing. However, due to unhygienic and traditional milk production and processing practices the issue of milk safety remains a challenge. If these safety issues are not properly addressed, ... -
Utfordringer ved bruk av restmelk i TINE fruktyoghurtbase
Enholm, Susanne (Master thesis, 2021)Formålet med arbeidet var å kartlegge betydningen av mengde restmelk i yoghurtbasen til TINEs fruktyoghurt på den kjemiske sammensetningen, samt utvalgte kvalitetsegenskaper; viskositet, tekstur og myseutskillelse. Restmelk ... -
Vekst og metabolisme av Bacillus spp. i UHT-melk ved ulike lagringstemperaturer, med fokus på proteolytisk aktivitet
Hole, Rikke (Master thesis, 2017)Melk er veldig næringsrikt og har høy vannaktivitet og tilnærmet nøytral pH. Melk er dermed et utmerket miljø for vekst av mikroorganismer, spesielt bakterier. Kontaminasjon og vekst av sporedannende bakterier, slik som ...