Browsing Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) by Author "Ekeberg, Dag"
Now showing items 1-20 of 37
-
Analyse av MAG i melk ved bruk av offline SPE GC-MS
Østbø, Gard (Master thesis, 2021)Inntak av mettet fett har lenge vært assosiert med negative helseeffekter som hjerte og karsykdommer. Mange tidlige utviklingsstadier av hjerte og karsykdommer viser lavgradig betennelse. I forskningsprosjektet LipidInflammaGenes ... -
Analyse av tensider i vaskemidler og tøymykner, med HPLC-UV
Kanagasundram, Sharanya (Master thesis, 2022)Tensider er et samlenavn for overflateaktive stoffer som i økende grad blir anvendt ved mange industriområder som mat-, farmasøytisk og den kjemiske industrien. Blant disse har tensider en stor rolle innen husholdningsprodukter ... -
Analyse av tryptaminer i fullblod med UHPLC-MS/MS
Eidhammer, Monica Kvitrud (Master thesis, 2021)Tryptaminer er en undergruppe av nye psykoaktive substanser (NPS) med økende forekomst i senere år. I tillegg kan en fornyet interesse for medisinsk bruk av tryptaminer føre til økt bruk i samfunnet. Dette gjør det aktuelt ... -
Betalainer i beter (Beta vulgaris) : utvikling av analysemetodikk og kartlegging av betalainer i betesorter
Brandsnes, Anette Lie (Master thesis, 2016-08-09)Det har blitt utviklet en metode for ekstraksjon og kvalitativ og kvantitativ analyse av betalainer med HPLC-MS og spektrofotometer. Betalainene ble ekstrahert fra både rødbete, gulbete og polkabete (Beta vulgaris). H ... -
Characterisation of nonpolar compounds from Electronic cigarette aerosols by GC-MS
Teigland, Even Kristian (Master thesis, 2018)Electronic cigarettes (e-cigarettes) are nicotine delivering systems without combustion. By inhaling an aerosolised liquid, e-liquid, the user can stimulate nicotine cravings. The e-liquid contains humectants, propylene ... -
Characterization of fatty acids in marine macroalgae by GC-MS
Melby, Mikkel Birkeland (Master thesis, 2019)The main objective of the study was to identify and quantify the fatty acids present in three distinct lipid fractions, namely neutral lipids, free fatty acids and polar lipids, in the macroalgae; Alaria esculenta, Saccharina ... -
Characterization of organic art materials by GC-MS
Landsverk, Marius Gotch (Master thesis, 2019)Background: In conservation of old paintings, knowing the composition of the paint binder is of great importance. Some conservation techniques can be damaging to the paintings when it is applied to the wrong kind of paint. ... -
Determining monoacylglycerol positional isomers as trimethylsilyl (TMS) derivatives by GC-MS
Flytkjær, Anders Moen (Master thesis, 2021)Monoacylglycerols (MAG) are constituents of milk lipids that are always present at low levels but also one end products of triglyceride (TAG) digestion. The most abundant type of lipids found in milk. The position at which ... -
Development of a liquid chromatography mass spectrometry method for the determination of tryptamines in whole blood
McQuade, Tao Angell-Petersen (Master thesis, 2021)The recent development and distribution of new psychoactive tryptamines has caused increased use in Norway. This has exposed a need to develop sensitive and robust determination methods for forensic cases involving ... -
Diagnostic fragmentation filtering for the global LC-HRMS/MS analysis of ergot alkaloids and indole–diterpenoids in Norwegian and Canadian Claviceps species
Pauchon, Kari Anne (Master thesis, 2019)The understanding of the cereal disease caused by ergot (C. purpurea) is important with reference to wildlife and agriculture as ergot produces toxins. The sample set used in this study consisted of 66 Claviceps sclerotia ... -
Fettsyreestere i toksiske skjell : fettsyreprofil, DTX-3-profil og optimalisering av hydrolyse
Aanrud, Stine Therese (Master thesis, 2016-08-10)Denne oppgaven studerte hvordan skjell kan danne fettsyreestere fra toksiner som forsvarsmekanisme. Likheter og forskjeller i fire arter ble vurdert ved å sammenligne dannelse av dinophysistoksin-3 (DTX-3) fra fettsyrer ... -
Fra restmaterialer til verdifulle proteinprodukter
Farstad, Paul (Master thesis, 2016-09-30)Det har i de siste få tiårene vært en økende interesse for bioaktive peptider. Bioaktive peptider er kortere proteinkjeder, som har vist seg for å ha noen gunstige egenskaper. De kan utvinnes fra alt av proteinholdige ... -
Identification and quantification of fatty acids in nut oils by GC-MS
Øvrebø, Tina (Master thesis, 2019)The main objective of this thesis was to identify and quantitate the fatty acid composition in the following nine nut oils; almond (Prunus dulcis) oil, hazelnut (Corylus avellana) oil, peanut (Archis hypogaea) oil, walnut ... -
Identification and quantification of lipids in T. viridissima, C. biguttulus and C. brunneus by GC-MS and off-line SPE GC MS
Wathne, Alexander Martin (Master thesis, 2017)The main objective of this study was to elucidate and quantitate the complete fatty acid profiles of the species Tettigonia viridissima, Chorthippus biguttulus and Chorthippus brunneus, all belonging to the order Orthoptera. ... -
Identification and quantitation of lipid in Atlantic mackerel (Scomber scombrus), wild and farmed Atlantic salmon (Salmo salar), and salmon feed by GC-MS
Molversmyr, Eivind (Master thesis, 2020)The main objective of this study was to elucidate and quantitate the fatty acid (FA) profiles of mackerel (Scomber scombrus), wild and farmed salmon (Salmo salar), and salmon feed. Due to the increasing proportions of ... -
Identifikasjon og kvantifisering av 7 benzodiazepiner, 2 metabolitter og 2 z-hypnotika ved hjelp av UHPLC MS/MS
Soudska, Hege Kristin (Master thesis, 2021)Det er utviklet en væskekromatografisk metode for identifikasjon og konsentrasjonsbestemmelse av 7 benzodiazepiner, 2 metabolitter og 2 z-hypnotika, i serum. Komponentene metoden omfatter er zopiklon, zolpidem, klonazepam, ... -
Impact of steam explosion on spruce lignin structure and pyrolyzates
Gunnarsson, Hördur (Master thesis, 2017)The impact of steam explosion (SE) on spruce lignin structure and product formation during flash pyrolysis was investigated by HSQC and pyrolysis-GC-MS (py-GC-MS) experiments, with the aim to understand how lignin structure ... -
Infrarød spektroskopi og størrelsesfordelingskromatografi for analyse av industrielt relevante parametere innen enzymatisk protein hydrolyse
Sebulonsen, Christopher Freidon Alboshokeh (Master thesis, 2020)Matindustrirelevante parametere som grad av hydrolyse (DH %), gjennomsnittlig molekylvekt (Mw) og proteininnhold (Protein %) kan brukes for å effektivisere matproduksjonen, samtidig som det er med på å forbedre opplevelsen ... -
Karakterisering av dampeksplodert norsk gran (Picea abies) med flashpyrolyse-GC-MS
Solli, Anders (Master thesis, 2018)Økt utnyttelse av biomasse kan gi store miljøgevinster i fremtiden, da det kan erstatte deler av olje- og gassindustrien. For å oppnå dette må forbehandlingen av biomassen optimaliseres, slik at biopolymerene cellulose, ... -
Karakterisering av fettsyrer i L. hyperborea, S. latissima, A. esculenta og P. palmata med GC-MS
Natvik, Ingeborg (Master thesis, 2019)Men en stigende verdensbefolkning som vil nå 9,1 milliarder innen år 2050, er det viktig å etablere flere gode kilder til mat og fôr (FAO, 2013). Makroalger er flercellede alger som vokser i strandsonen og på grunt vann ...