Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på forfatter "Østlie, Hilde"
-
Identifisering og karakterisering av Penicillium spp. isolert fra spekematindustrien
Øverby, Lene (Master thesis, 2017)Det produseres årlig rundt 2000 tonn pinnekjøtt i Norge med en verdi på over 400 millioner kroner. I 2013 måtte Nortura SA tilbakekalle over 230 tonn pinnekjøtt fra markedet på grunn av muggsopp på deler av partiet. Muggsopp ... -
Kefir and kefir grains : diversity of chemical properties and microflora
Grønnevik, Heidi Yvonne (PhD Thesis;2012:30, Doctoral thesis, 2012)Kefir grains contain bacteria and yeasts embedded in a protein and polysaccharide matrix. They constitute the primary starter culture for kefir, a fermented milk drink with a complex sensory profile containing high amounts ... -
Quantitative and qualitative characterisation of the microbial composition of fresh and expired chicken meat, chilling tunnel, and its variation between productions
Pursti, Sophie Marie (Master thesis, 2022)Achieving a sustainable future is a complex task, of which reducing food waste is an important facet. The reported food waste in 2019 per capita in Norway was 78 kg, of which 55% was at consumer level. Chicken meat is ... -
Vekst, metabolisme og ølbrygging med ulike stammer av gjær
Tanderø, Ludvig Nikolai (Master thesis, 2016-08-10)Aromastoffer i øl er viktig for å gi ølet en særegenhet. Gjær er en stor bidragsyter. Metabolitter fra gjær bidrar til en rekke smaker og aromastoffer som er ønskelig i øl. Flyktige stoffer som estere, høyere alkoholer, ...