Blar i Faculty of Chemistry, Biotechnology and Food Science (KBM) på tittel
Viser treff 981-1000 av 1014
-
Utvikling av metode for bestemmelse av hydrogenfluorid i luft ved bruk av passive prøvetakere og ionekromatografi
(Master thesis, 2020)Målsettingen for arbeidet var å utvikle og validere en metode for å kunne bestemme hydrogenfluorid (HF) konsentrasjon i uteluft ved bruk av passiv prøvetaking og ionekromatografisk bestemmelse. I valideringen av metoden ... -
Utvikling av metoder for HPLC og CE for analyse av fluorokinoloner i humant serum.
(Master thesis, 2013-05-06)Hensikten med denne oppgaven var å teste ut og evaluere to metoder for å analysere noen utvlagte fluorokinoloner i humant serum ved hjelp av væskekromatografi, HPLC, og kapillærelektroforese, CE. Det ble testet ut to ... -
Utvikling av plantebaserte drikker (plantemelk) av erter og bygg
(Master thesis, 2021)Plantebaserte drikker eller plantemelk er en raskt voksende produktkategori. Slike drikker sammenlignes med tradisjonelle melkebaserte drikker i smak og bruk. Derfor er det problematisk at de fleste slike produkter på ... -
Utvikling av proteinberiket kjøttpølse for eldre
(Master thesis, 2015-08-05)Dagens eldre er i større grad aktive, har bedre råd og helse enn tidligere. Levealderen har også økt betraktelig de siste tiårene, noe som har skapt en periode i eldres liv hvor de fremdeles er i aktivitet og bor hjemme. ... -
Utvikling av restitusjonsshake med konsentrerte melkefraksjoner og anvendelse av ny teknologi
(Master thesis, 2014-07-29) -
Vaginal mikrobiota hos mødre fra en probiotika studie
(Master thesis, 2016-08-10)Den vaginale mikrobiota er en viktig del av kroppens forsvar mot patogene mikroorganismer. De dominerende bakteriene i den vaginale mikrobiota produserer melkesyre, som skaper et surt miljø, som er med på å hindre vekst ... -
Validering av en gasskromatografi-massespektrometri-metode for kvantifisering av nitro- og oksy-polysykliske aromatiske hydrokarboner (N-/O-PAH) i jordprøver
(Master thesis, 2017)Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) er en gruppe kjemiske forbindelser som er bygget opp av to eller flere benzenringer. PAH er reaktive forbindelser med en levetid i atmosfæren fra noen timer til flere dager. Ved ... -
Validering av GC-Orbitrap for FAME, FAEE og FAPE analyse
(Master thesis, 2022)Etter at det i mange år har vært forsket på lipider ved bruk av GC-FID, GC-MS med sektorinstrument og med kvadrupol har det nå på laboratoriet vårt blitt byttet inn en GC-MS med orbitrap. I sammenheng med dette er målet ... -
Valorization of Monolignols through Enzymatic Bioconversions by Rational Design of Cytochrome P450 BM3
(Master thesis, 2023)Lignin valorization is crucial to replace fossil fuels for a more sustainable future (Karunarathna & Smith, 2020). Reductive catalysis fractionation (RCF) produces phenolic monomers, termed monolignols, that can be valorized ... -
Varmebehandling av pre-rigor filetert laks: sensorisk analyse og prediksjon av varmetransport
(Master thesis, 2011-05-04)Norsk fiskerinæring har i dag utfordringer når det gjelder å øke videreforedling av rund fisk. Utvikling av nye produkter vil kunne være viktig med hensyn på å øke økonomisk gevinst og for å skape konkurransefortrinn. ... -
Vasking av konsumegg : effekt av vaskemetode og vaskemiddel på eggkvalitet
(Master thesis, 2013-08-28)Hovedmålet med denne oppgaven var å finne ut om vaskemiddel og vaskemetode påvirket kvaliteten i konsumegg over tid. Eggene ble vasket i dysevask med vaskemidlene Asepto MT, Alkacip og DM CID og i bøttevask med vaskemidlene ... -
Vasking av konsumegg : effekten av vannkvalitet, vasketemperatur og vasketid på eggkvaliteten
(Master thesis, 2016-03-30)Har måten egg blir vasket på innvirkning på den indre kvaliteten? Egg har en naturlig forsegling fra naturens side, skallet. Er skallet skittent, blir egget vasket. Noen ganger blir også rene egg vasket. Er dette med ... -
Vegetable emulsions and Norwegian-grown pulses as ingredients in plant-based food products : effects on quality characteristics of falafel
(Master thesis, 2021)In the last few years, plant-based food products have increased in popularity both in Europe generally and Norway specifically. At the same time, the Norwegian Directorate of Health recommends a mainly plant-based diet ... -
Vekst av patogene mikroorganismer ved ulike temperaturer
(Master thesis, 2010-10-22)Oppgaven er en del av forskningsprosjektet ”Bedre mattrygghet i hjemmet gjennom risikoanalyse av forbrukerhåndtering av mat og evaluering av risikoreduserende tiltak”, et samarbeid mellom Nofima Mat og SIFO (statens ... -
Vekst og metabolisme av Bacillus spp. i UHT-melk ved ulike lagringstemperaturer, med fokus på proteolytisk aktivitet
(Master thesis, 2017)Melk er veldig næringsrikt og har høy vannaktivitet og tilnærmet nøytral pH. Melk er dermed et utmerket miljø for vekst av mikroorganismer, spesielt bakterier. Kontaminasjon og vekst av sporedannende bakterier, slik som ... -
Vekst, metabolisme og hemming av mugg i surdeigsbrød ved bruk av melkesyrebakterier, propionsyrebakterier og kalsiumpropionat
(Master thesis, 2021)Mugg i bakverk er et problem som fører til høyt matsvinn. Innen industriell baking representerer mugghemmende bakteriekulturer et interessant alternativ til kjemiske konserveringsmidler. Baking med surdeig er en gammel ... -
Vekst, metabolisme og ølbrygging med gjær isolert fra sider og kveik
(Master thesis, 2018)Gjær er en av bidragsyterne til aromakomponentproduksjonen i øl. Mengde aromakomponenter produsert av gjær avhenger blant annet av faktorerer som temperatur, pH, oksygentilgang og plato. Komponentene med størst innvirkning ... -
Vekst, metabolisme og ølbrygging med melkesyrebakterier og gjær
(Master thesis, 2017)Ølbrygging er et håndverk forbundet med lange tradisjoner, med røtter tilbake til det 12. århundrets Europa. Før dagens mikrobiologiske teknikker ble oppfunnet var all øl spontangjæret med en kompleks sammensetning av ulike ... -
Vekst, metabolisme og ølbrygging med ulike stammer av gjær
(Master thesis, 2016-08-10)Aromastoffer i øl er viktig for å gi ølet en særegenhet. Gjær er en stor bidragsyter. Metabolitter fra gjær bidrar til en rekke smaker og aromastoffer som er ønskelig i øl. Flyktige stoffer som estere, høyere alkoholer, ... -
Verification of nerve agent exposure in human serum
(Master thesis, 2020)Nerve agents are the most toxic chemical warfare agents known. They have been used at several occasions despite that the Chemical Weapon Convention (CWC) prohibits the production, storage, and use of these chemicals. Nerve ...