Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorStenberg Sjuve, Mina
dc.date.accessioned2013-08-05T11:13:29Z
dc.date.available2013-08-05T11:13:29Z
dc.date.copyright2013
dc.date.issued2013-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186205
dc.description.abstractHovedformålet med denne oppgaven var å påvise en eventuell effekt av søyas hold og energibalanse før lamming på dødelighet og/eller tilvekst hos lam i perioden fra fødsel til vårveiing. I tillegg ble det sett på andre relevante faktorer som kan påvirke dødelighet og tilvekst om våren, spesielt fødselsvekt på lammene og kullstørrelse. Det ble benyttet data fra et feltforsøk i prosjektet "Fôring av høgproduktiv Norsk Kvit Sau". Feltforsøket besto av tjue besetninger fra fem ulike områder i Norge. Det ble gjennomført våren 2012. Alle søyene i forsøket var av rasen Norsk Kvit Sau. Tilvekstdata ble analysert ved hjelp av mixed procedure i SAS, mens dødelighet ble studert uten statistisk behandling. Ifølge litteraturen og resultatene fra forsøket går fødselsvekta ned med økende kullstørrelse. Økende kullstørrelse gir også økt lammedødelighet, noe en antar at i hovedsak skyldes lavere fødselsvekt. Værlam er generelt tyngre ved fødsel enn søyelam. I dette forsøket var det vanskelig å trekke sikre konklusjoner om effekt av søyas hold og energibalanse på lammedødelighet. Dette var blant annet som følge av liten variasjon i hold og energibalanse på søyene i forsøket. Det var likevel en tendens til høyere lammetap dersom søya var svært tynn eller svært feit før lamming. Samme tendensen til høyere lammetap fant en på søyer som hadde lav energibalanse. Søyas alder og hold, kullstørrelse, lammets kjønn og lammets fødselsvekt påvirket vårtilveksten. Søyer >1 år ved lamming, små kull, værlam og høye fødselsvekter ga høyest vårtilvekster. Det var også positivt for lammenes vårtilvekst at søya var i holdklasse 4 eller 5 før lamming, sammenlignet med holdklasse 1, 2 og 3. Søyas energibalanse før lamming viste en tendens til positiv korrelasjon med lammenes vårtilvekst. Litteraturstudien avdekket at det var gjort lite nyere forskning på faktorer som dødelighet og vårtilvekst hos lam i Norge. Mye fokus har vært på det som skjer på høsten, for eksempel sluttfôring av lam, fôring av påsettlam, samt fôring av drektige søyer. Det har blitt utført noe forskning på fôring av søyer i laktasjon, men det er fortsatt rom for mer. Vårperioden er sentral for hvilke resultater en oppnår om høsten. Jeg mener derfor den bør få større fokus i fremtidas forskning.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectlammetallno_NO
dc.subjectholdno_NO
dc.subjectnorsk kvit sauno_NO
dc.subjectenergibalanseno_NO
dc.subjectfødselsvektno_NO
dc.subjectvårtilvekstno_NO
dc.subjectenergy balanceno_NO
dc.subjectbody conditionno_NO
dc.subjectnorwegian white sheepno_NO
dc.subjectlamb mortalityno_NO
dc.subjectspring gainno_NO
dc.titleFaktorer i saueholdet som påvirker lammenes dødelighet og tilvekst om våren, med vekt på søyas hold og energibalanse før lammingno_NO
dc.title.alternativeFactors in sheep farming affecting lamb mortality and spring growth, with emphasis on the effect of the ewe's body condition and energy balance before lambingno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Livestock breeding, rearing, reproduction: 912no_NO
dc.source.pagenumber53no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel