Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHolte, Marita
dc.date.accessioned2012-08-06T09:10:51Z
dc.date.available2012-08-06T09:10:51Z
dc.date.issued2012-08-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186117
dc.description.abstractSurfôrkvaliteten påvirkes av mange faktorer, hvor blant annet bruk av tilsetningsmidler er et viktig element med tanke på å sikre ei vellykka gjæring. Det finnes flere typer ensileringsmidler som har ulik virkning på ensileringsprosessen. Mange velger imidlertid å kutte kostnaden forbundet med ensileringsmidler, særlig ved høyt tørrstoffnivå. Selv om høy tørrstoffprosent i seg selv vil begrense faren for feilgjæring, vil problemer knyttet til den hygieniske kvaliteten, som mugg- og gjærsopp, lettere kunne utvikle seg i fôret. Flere bønder har i det siste hatt problemer med mjølkekvaliteten som har blitt sporet tilbake til surfôrkvaliteten, enten på grunn av etanolgjæring eller høyt innhold av sporer i surfôr med høyt tørrstoffnivå. Det ble i den forbindelse satt i gang et ensileringsforsøk for å finne eventuelle ensileringsmidler som kan begrense disse problemene i sterkt fortørka rundballesurfôr (>40 % TS). Det ble brukt fire ensileringsledd; Kontroll (uten tilsetning), Sil-All (inokulant), Kofasil Ultra (propionsyre, benzosyre, heksametylentetramin og natriumnitritt) og Ensil Pluss (maursyre og propionsyre). Gjæringskvaliteten var god for alle ensileringsleddene. Det ble ikke funnet høye etanolverdier, men alle ensileringsmidlene reduserte innholdet i forhold til Kontroll. Innholdet av gjærsopp var imidlertid høyt i Kontroll og ved ensilering med Sil-All, men ble signifikant redusert ved bruk av Kofasil Ultra. Kofasil Ultra førte derimot ikke til noen forbedring av den aerobe stabiliteten i forhold til Kontroll, mens både Ensil Pluss og Sil-All ga surfôr som var signifikant mer stabilt ved åpning. Det ble i tillegg til dette forsøket gjennomført en sammenstilling av alle gjæringsanalyser fra FAS, som er NorFor sin database for grovfôranalyse fra perioden 2007 – 2011. Hensikten var å undersøke effekten av praktisk bruk av ulike ensileringsmidler ved ulike tørrstoffnivåer, og ved ensilering i ulike lagringssystemer. Rene maursyrebaserte ensileringsmidler hadde klart best effekt, særlig ved lave tørrstoffnivåer og ved ensilering i tårn- og plansilo. Det ble i denne studien ikke påvist noen bedre effekt ved bruk av propionsyre i tillegg til maursyre eller bruk av Kofasil Ultra i fortørka surfôr, slik som forventet. Her har imidlertid kun gjæringskvaliteten blitt vurdert, slik at en eventuell forbedring av den hygieniske kvaliteten ikke er tatt i betraktning. Inokulering ga svært usikre resultater ved lavt tørrstoffnivå, og i tårn- og plansilo. Ensilering i rundballer ga i denne undersøkelsen god gjæring for alle ensileringsmidlene. Den faktoren som i størst grad påvirket gjæringskvaliteten var tørrstoffinnholdet, og valg av ensileringsmiddel bør derfor først og fremst skje ut fra graden av fortørking. Rundballer har også et mindre behov for ensileringsmidler fordi det på mange måter kan betegnes som en «ideell silo» som fylles og pakkes med en gang, slik at den aerobe fasen blir så kort som mulig. Eventuelle problemer knyttet til sporer og etanolgjæring må også tas i betraktning ved valg av ensileringsmidler. The quality of grass silage is affected by many factors. The use of silage additives is important in order to ensure a successful fermentation in the silo. There are several types of additives which have different impacts on the fermentation process. However, many choose to cut costs related to the use of additives, especially in silage with high dry matter (DM) content. High dry matter content will limit the risk of fermentation failure, but there will be a greater problem related to the hygienic quality, like the growth of mold and yeast. Several farmers have recently had problems with the milk quality, which was a result of ethanol fermentation or high levels of spores in silage with high DM. Research was then carried out to try to find an additive that could have a positive effect against these problems in wilted roundbale grass silage (>40 % DM). The silage was treated with three different additives: Sil-All (inoculant), Kofasil Ultra (propionic acid, benzoic acid, hexamethylentetramin and sodium nitrite) and Ensil Pluss (formic acid and propionic acid), or left untreated (control). All silages were well fermented. No high levels of ethanol were found, but all additives reduced the content compared to control. High levels of yeast were found in control and silage treated with Sil-All, but was significantly reduced by the use of Kofasil Ultra. However, Kofasil Ultra did not improve the aerobic stability of the silage compared to control, while both Ensil Pluss and Sil-All was significantly more stable after opening. In addition, an examination of all fermentation analysis from 2007-2011 of grass silage in FAS (feed analysis system in NorFor) was analyzed. This was done to find the effect of practical use of different additives at different dry matter levels and in different storage systems. Additives with pure formic acid were clearly most effective, especially in low dry matter level and in tower- and bunker silos. It was expected that Kofasil Ultra and other additives with propionic acid should improve the quality compared to pure formic acid in wilted silage. However, no improved efficacy was found. Only the fermentation quality was examined in this study, so any possible improvements of hygienic quality have not been taken into account. The use of inoculant gave very uncertain results at low DM silage and in towerand bunker silos. The use of a roundbale as storage system gave silage of good fermentation quality for all additives. The dry matter content of the silage has a big influence on the fermentation quality. The choice of silage additive should therefore be based on the degree of wilting. Roundbales are in many ways an “ideal silo” because the filling and packing are done very quickly, so that the aerobic phase becomes very short. That is why this storage system has a bigger chance to provide a good fermentation without any use of additives. However, problems related to spores and/or ethanol fermentation must also be taken into consideration.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectsurfôrno_NO
dc.subjectensileringsmidlerno_NO
dc.subjectfermentationno_NO
dc.subjectadditivesno_NO
dc.subjectsilageno_NO
dc.titleEffekt av ulike ensileringsmidler på kvaliteten av grassurfôrno_NO
dc.title.alternativeThe effect of different types of additives on the quality of grass silageno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel