Effekter av tilgang på grovfôr som fôrtilskudd til lakterende purker på morsadferd og produksjon
Master thesis
View/ Open
Date
2012-08-06Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IHA) [318]
Abstract
Tidligere forskning har vist at grovfôr har mange positive effekter på purker. Det er gjort en del forskning med fiberrike dietter og grovfôr til drektige purker, men lite forskning på purker i laktasjon. I senere tid har det vært mer fokus på purkehelse, og man har funnet ut at blant annet magesår er mer utbredt blant purkene enn man har trodd. Hensikten med dette forsøket var å studere effekten av fri tilgang på grovfôr til løsgående purker i laktasjon i forhold til morsadferd, overlevelse og vektutvikling hos grisungene fram til avvenning. Det var to grupper i forsøket; høy (H) og ikke høy (IH). Et utvalg på 22 friske hybrid (Landsvin x Yorkshire) purker ble fordelt på to innsett à 12 og 10 dyr. Av disse var 11 H-purker og 11 IH-purker fordelt på de to puljene. H-purkene hadde fri tilgang på høy i tillegg til kraftfôrrasjon fra innsett i fødebingen og fram til avvenning, mens IH-purkene kun fikk vanlig kraftfôrrasjon. Høyopptaket og kraftfôropptaket ble registrert fra en uke før grising til tre uker etter grising. Det ble gjort morsadferdsregistreringer morgen og kveld på dag 2 og dag 10 etter grising ved å notere purkenes adferd hvert andre minutt i 1,5 time. Grisungene ble veid ved fødsel, 3 uker og ved avvenning. Alle døde grisunger ble veid og obdusert for å finne dødsårsak.
Grovfôropptaket varierte i perioden, og så ikke ut til å påvirke kraftfôropptaket. Det laveste opptaket av grovfôr ble registret rundt grising, og det høgeste opptaket i tredje laktasjonsuke. Purkene spiste lite høy, og det var individuelle forskjeller mellom purkene hvor mye de spiste. Det ble ikke funnet signifikante forskjeller i tilvekst i forhold til de to gruppene. Spedgristapet var faktisk høgere hos purker som fikk grovfôr. Det ble ikke funnet forskjell i kullstørrelse mellom gruppene. H-purkene hadde flere dødfødte og flere ihjelligginger enn IH-purkene. Det var derimot ingen forskjeller mellom gruppene i forhold til andre dødsårsaker. Gruppetilhørighet hadde ikke effekt på hvor mye purka kommuniserte med ungene, truende adferd, dieadferd og ungenes lek. Purker som fikk grovfôr så ut til å være mer i aktivitet enn IH-purkene. Det ble ikke funnet effekt av paritet og kullstørrelse på tilvekstparametre. Dødelighetsparametrene ble påvirket av paritet og kullstørrelse, mens observasjonsdag, paritet og kullstørrelse virket inn på morsadferdparameterne. Previous research has shown that roughage has many positive effects on sows. It has
already been done a lot of research with fiber-rich diets and forage for pregnant sows, but little research on sows in lactation. In recent times there has been more focus on sow’s health, and researchers have found that stomach ulcers are very common among sows. The aim of this study was to investigate the effects of free access to hay for sows kept loose in farrowing pen during lactation on maternal behavior, survival and weight
development of piglets until weaning.
There were two groups in the experiment, hay (H) and no hay (IH). A sample of 22
healthy hybrid sows (Landsvin x Yorkshire) were divided into two batchy each of 12 and
10 animals. Of these were 11 H-sows and 11 IH-sows. H-sows had free access to hay in addition to normal diets from onset and until weaning, while IH-sows just got the
normal concentrated diet. Hay intake and concentrates were measured from one week before farrowing until three weeks after farrowing. Maternal behaviour was observed, morning and evening on day 2, and day 10 after farrowing by noting sow’s behavior every two minutes for 1.5 hours. Piglets were weighed at birth, after week 3
and at weaning. All dead piglets were weighed and examined post-mortem to determine cause of death. Hay consumption varied during the period, and did not seem to affect feed intake. The lowest consumption was registered around farrowing, and the highest was recorded in
the third lactation week. Sows ate little hay, and there were individual differences
between sows in how much they ate. There were no significant differences in growth compared to the two groups. Piglet mortality was actually higher in gilts treated on hay. There was no difference in litter size between groups. H-sows had more stillbirths and more crushed piglets than IH-sows. There were however no differences between groups in relation to other death causes. Group had no effect on how much the sow communicated with the piglets, threatening behaviour, nursing behaviour and the piglets activity. Sows that received hay appeared to be more active than the IH-sows. There were no effects of parity and litter size on growth parameters. Mortality parameters were affected by parity and litter size, while the observation day, parity and litter size affected the maternal behavior parameters.