Planteutvikling og avlingsdannelse i erter (Pisum sativum L.) under norske dyrkingsforhold
Master thesis
View/ Open
Date
2022Metadata
Show full item recordCollections
- Master’s theses (BioVit) [364]
Abstract
Bærekraftighet og miljøvennlige måter å produsere mat på er viktigere enn noensinne. Norge har en interesse av å bli mer selvforsynte på proteinvekster som råvare til bruk i proteinbaserte næringsmidler og i dyrefôr. Erter (Pisum sativum L.) er en belgvekst som har stort dyrkingspotensiale i Norge. Frem til nå er det ikke brukt mye ressurser på å finne nye sorter som passer vårt klima og som gir gode avlinger. Det er kun den svenske sorten Ingrid som har vært dyrket i senere år. Selv om dette er en sort som har fungert godt, ønsker vi å kartlegge om det er andre sorter som kan gi like gode eller bedre avlinger. Vi trenger kunnskaper om avlingsdannelse og planteutvikling hos flere sorter. Hovedformålet med denne oppgaven var å studere planteutvikling, legde og avlingsdannelse hos et utvalg importerte sorter for å se om noen av disse hadde bedre dyrkingsegenskaper enn hovedsorten Ingrid. Dette mastergradsarbeidet har vært knyttet til prosjektet GreenPlantFood der målet er å kunne benytte norske råvarer til å utvikle plantebaserte produkter.
Det ble gjennomført et feltforsøk med 23 sorter av erter på Vollebekk forsøksgård ved NMBU i Ås i 2021. Sortene var moderne sorter foredlet av planteforedlingsfirma i Skandinavia og Nord-Europa. Resultatene viste signifikante variasjoner mellom sortene i dekningsgrad ved tidlig planteutvikling, plantehøyde, samt i tidspunkt for begynnende blomstring, lengde av blomstringsperioden og lengde av perioden fra avsluttende blomstring til fysiologisk modning (gulning). Evne til å motstå legde er en viktig egenskap i erter, og resultatene viste at de sortene som sto best ved innhøsting var de middels høye. Det var også signifikante forskjeller mellom sortene i avling. Egenskapene dekningsgrad ved tidlig planteutvikling og høyde viste positiv samvariasjon med avlingen. Ingrid viser seg å være en god sort for dyrking under norske forhold. Den vokser raskt tidlig i vekstperioden og har lite legde. Modningstiden er blant de korteste og den gir en relativt høy avling. 1000-frøvekten er høy, og den får mange og store erter per belg. Sortene Astronaute, Loviisa og Martti ga også gode avlinger og hadde lite legde. Disse kan være aktuelle for videre utprøving. Dekningsgrad, høyde og modningstid er sannsynligvis de viktigste egenskapene ved dyrking av erter under norske forhold. Det er imidlertid behov for ytterligere utprøving av sortene, i flere sesonger, for å se på planteutviklingen og dyrkingsegenskapene under ulike vekstforhold. To find sustainable and environmental friendly ways to produce food for human consumption is more important than ever. In Norway there is a growing interest on being more self-sufficient in protein crops as a raw material for use in both protein-based foods and in animal feed. Peas (Pisum sativum L.) is a protein crop with great cultivation potential in Norway. Until now, less resources have been spent on testing new varieties that suits our climate and produces good yields. In resent years only the Swedish variety Ingrid has been cultivated. Even though this is a variety that has been successful in our climate, we want to survey whether there are others that can give an equally good or better yield. We need knowledge about crop formation and plant development in several varieties. The main purpose of this thesis was to study plant development, tolerance to lodging and yield formation, in a selection of imported varieties to see if any of these had better cultivation characteristics than the main variety Ingrid. This thesis has been linked to the project GreenPlantFood, where the goal is to be able to use Norwegian raw materials to develop plant-based products.