Velferd på slaktegris : effekt av sosiale faktorer og fôringssystem
Master thesis
Submitted version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2673434Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master’s theses (BioVit) [356]
Sammendrag
Formålet med dette studiet var å undersøke hvor stor grad velferdsparametere påvirkes av dyretetthet, gruppestørrelse, bingedesign og fôringssystem. På grunn av økt fokus på dyrevelferd både hos forbrukere og autoriteter har det blitt nødvendig å kunne dokumentere velferden. Ved å registrere forskjellige velferdsparametere kan velferden lettere overvåkes og forbedres der det er nødvendig.
Høsten 2019 ble det utviklet en velferdsprotokoll for slaktegris ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i Ås. I januar 2020 ble det rekruttert produsenter til å være med på prosjektet Griseløftet. Det ble gjort registreringer i totalt 80 besetninger, hvor av 20 er inkludert i denne oppgaven.
Høy dyretetthet førte til økt andel griser med kroppssår, samt dårligere hygiene og flere møkkete griser. Bingedesign hadde også effekt på andel møkkete griser. Fôringssystemet påvirket forekomsten av kroppssår med tanke på konkurranse rundt fôringssted og drikkenipler. Type fôring og fôringsstrategi hadde ingen effekt på velferden. Gruppestørrelse hadde liten effekt på indikatorene i denne oppgaven. The aim of this study was to investigate the extent of how welfare parameters influence animal density, group size, pen design and feeding system. Because of increased focus on animal welfare for both consumers and authorities, it has been necessary to document the welfare. By registering different welfare parameters, the welfare may be improved and easier supervised.